Köleses pohárkrém a vaníliás krémtúró ihletésével

koleseskrem2_fin.jpg

 

A túrórudi, a mazsolás krémtúró, vagy a mézes joghurt azok közé az ipari desszertek közé tartoznak, amelyek örök kísértést jelentenek. A nagymamám egyszer leküldött a boltba egy csomag túróért, de akkor is képtelen voltam megállni, hogy ne krémtúrót vigyek helyette, amiből pedig jó pörcös túróstésztát nem tudott csinálni, bármily nagy varázsló is volt. A kölesből meg nem lesz krémtúró, ez biztos, de egy klassz, vaníliás, édeskés-savanykás finomság készíthető belőle.  

 

Hozzávalók: 6 gyerek adaghoz:

Rizskeksz-morzsa:

 

10 dkg rizsliszt

80 ml olvasztott kókuszolaj

1 fél kezeletlen citrom lereszelt héja

1 evőkanál kókuszcukor (elhagyható, illetve helyettesíthető mazsolával)

Pár csipet szódabikarbóna

1 csipet só

 

Pohárkrém:

15 dkg fehér köles

15 dkg mazsola beáztatva

kb 6 dl rizstej

2 dl rizstejszín

1 fél kezeletlen citrom lereszelt héja, és annak leve

1 vanília magja, vagy 1 bő kk vaníliaesszencia

1 csipet só

 

koleseskrem_fin.jpg

 

Elkészítés:

 

A mazsolát beáztatom, a sütőt 180 Celsius fokra melegítem.

 

A rizslisztet kimérem, hozzászórom a kókuszcukrot, a szódabikarbónát, a lereszelt citromhéjat, végül pedig a megolvasztott kókuszzsírral együtt kézzel összegyúrom. Nem fog összeállni egy koherens tésztává, morzsalékos állagú marad.

 

Egy kis, kiolajazott tepsibe, vagy pizzasütő lapra halmozom, és elegyengetem. Légkeverésen mindössze 10-12 perc alatt megsül. A köleskrém elkészültéig bőven pihenhet.

 

A kölest többször megmosom, hogy teljesen elveszítse kesernyés mellékízét, és egy kis só hozzáadásával rizstejben puhára főzöm. Tovább is lehet főzni, mint az megszokott, annál puhább lesz majd a krém. Egy picit hagyom fedő alatt párolódni, miután lekapcsoltam a gázt,  majd fedő nélkül hűlni.

 

A mazsola nagy részét késes darálóban krémesre mixelem, és hozzákeverem a langyos köleshez. A maradék mazsolát is hozzáadom, majd jöhet a citrom héja és leve, és a vanília. A végén rizstejszínnel dúsítom. Leggyakrabban Mr. Bridge-et használok, mert a lehető legkevesebb adalékanyag van benne, és néhányszor megpróbáltam kemény habbá verni, hogy még jobb legyen tőle a krém, de ezt a fajtát képtelenség felverni.

 

Előkészítem a poharakat. A ropogós morzsát a pohár aljára kanalazom, és rátöltöm a köleskrémet. A legjobb, ha néhány órát áll a hűtőben, még mielőtt az aprónép rászabadul.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr808389716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása