Mindenmentes narancsos répatorta kesukrémmel - alaprecept

repatorta02_fin.jpg

 

Néhány napja a szomszédunkban élő nyugalmazott klarinétművész feleségét meglátva kislányom a lépcsőházban  rákezdett a Szálljatok le, karácsonyi angyalok című Gryllus-szerzeményre. A muzikális nő pedig rákérdezett tud-e esetleg aktuálisabb, a közelgő húsvétra hangoló dalt is? Hát momentán, hasonló színvonalút nem. Én pont így vagyok a karácsonyi sütemények vs. húsvéti édességek témakörrel is, de ebből adódóan szabad a pálya. Most épp a húsvéti nyúl kedvencéből szerettem volna egy glutén, laktóz-, cukor- és tojásmentes édességet készíteni a rokongyerekeknek. Lehetőleg ehetőt. 

 

Répatortával sokáig nem volt dolgom. Odahaza sosem volt szokás zöldségekből süteményt készíteni, így ez is az egyik olyan cukrászipari találmány, amihez nem kötnek gyerekkori emlékek, nem jutnak eszembe róla általános iskolás barátnős sztorik lambadaversenyekről és egyéb heccekről. Azóta viszont bepótoltam a lemaradást, és rengeteg répát használtam már fel édességekhez, sósságokhoz. Ez a verzió hálás, könnyen elkészíthető, nem pepecselős. A diófélék miatt egyéves kor felett ajánlott.

 

Hozzávalók:

 

Tészta:

20 dkg rizsliszt

1 ek útifűmaghéj (érzékenység esetén elhagyható)

7 dkg zabpehely vagy darált dió

15 db aszalt datolya

2 sárgarépa

1 édes alma

150 ml kókuszolaj vagy magas olajsavas napraforgóolaj

1 narancs kifacsart leve a rostokkal együtt

egy kevés szódabikarbóna

narancs és citromhéj

opcionális fűszerek: gyömbérpor, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, szerecsendió ízlés szerint

 

Kesudiókrém:

 40 g kesudió

kevéske rizs- vagy kókusztej

3-5 csepp stevia

vaníliaeszencia és citromlé ízlés szerint

 

repatorta01_fin.jpg

 

Elkészítés:

 

A kesudiót legalább fél napra beáztatom. A sütöt 180 fokra melegítem, és előveszem a kevert tésztákhoz szükséges, klasszikus két tálat.

 

Az egyik tál a száraz alapanyagoké, amelyekbe a fűszerek is kerülnek. A másik tálba reszelem a répát, az almát, és hozzáöntöm az olajat/kókuszolajat olvadt állapotában. A datolyát pürévé aprítom, a diót lehet apróra vágni, kisebb gyerekek kedvéért darálni, vagy zabpelyhet szórni a tésztába mag helyett. Hozzákeverem ezeket is, majd a lisztes keveréket, végül a frissen facsart narancslevet. Ha igényel még egy kis folyadékot, narancslével pótolom.

 

A masszát  pite sütőformába vagy muffin sütőformákba rendezgetem, és 18-20 perc alatt megsütöm.

 

Amíg sül, ledarálom a kesudiót, hozzákeverem a kókuszolajat, némi vaníliával ízesítem, citromot facsarok hozzá, és annyi növényi tejet, hogy kenhető legyen. Ha a torta kihűlt, bevonom vele.



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr688389666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása