Jani papa szezonnyitó barnarizslisztes palacsintája

jpapapalacsinta_fin.jpg

Annak idején, amikor a másik felem úgy érezte, készen áll az apaságra, azt nemzetközileg is elismert szimbólumokkal jelezte. Kaptam tőle egy profi palacsintasütőt, és néhány, vicces formájú mézeskalács kiszúrót. Palacsinta nélkül nincs gyerekkor. Igazából felnőttkor sincs, ezért baljós a pillanat, amikor kiderül, a palacsinta, a pizza, a sajtos-tejfölös lángos, a túrós rétes, a nokedli és más, gyerekkorban megszeretett csodák határozatlan idejű embargó alá kerülnek. A restaurációs kísérletek alatt szerencsére kiderül, hogy néhány tésztaféle gluténmentesen is megállja a helyét. Egyik közülük a palacsinta, amelynek változataival tele van internet. Ezt a komoly irodalmat bővítem most családunk palacsintamesterének titkaival.

 

 

Abban az áldott helyzetben vagyunk, hogy nem is egy, hanem két palacsintamesterünk is van. Anyósom szaktekintélyét messze földön elismerik, mert már nyári táborban is sütött palacsintát mázsaszám ételintoleranciával küzdő gyerekeknek. Olyan fáradhatatlanul hozza a tökéletes vastagságot és formavilágot mennyiségben is, ahogyan a kihagyhatatlan nyári csillámtetkó küzd a Balatonnal szemben. A másik mester apukám, akit minden találkozása a serpenyőjével új összetevők kipróbálására ösztönöz.

 

 

Számtalan, változó színű és intregritású tésztáját kóstoltuk már lelkesen. A máklisztes, amőba formájú, vagy a rusztikusan vastag, a jóégtudja milyen lisztes palacsintája mind egyedülálló, és ebből a ternékeny közegből kerülnek ki rendszeresen a kiemelkedő kísérleti alanyok, mint ez a glutén- és laktózmentes, kókusztejes változat. Minél finonabbra darált rizsliszteket tudunk szerezni (Szarvasit ne, az inkább linzernek való), annál jobban sikerül.

 

 

Hozzávalók: kb 10 db-hoz:

 

2 db tojás

2 teáskanál rizs- vagy kókusztejpor

1.5 dl kókusztej

3 púpozott evőkanál barnarizsliszt

3 púpozott evőkanál fehérrizsliszt

2 evőkanál olaj

Olaj vagy kókuszolaj a sütéshez

Hideg szódavíz

 

 

Elkészítés:

 

A szokott módon, de előtte a tésztát érdemes a hűtőben pihentetni legalább fél órát. A rizsliszt leülepszik, ezért sütés előtt minden adagot fel kell keverni.

 

 

Tipp: Slágertöltelék nálunk a mákos almakompót (1 éves kortól). 3 darab édes almát héj nélkül lereszelünk, pici kókuszolajon megdinsztelünk, majd felengedjük egy kis vízzel. Darabolt aszalt fügét (18. hónaptól), vagy mazsolát és egy kis fahéjat keverünk hozzá. Végül még forrón 3-4 evőkanál mákkal összeforgatjuk, ami felszívja a fölösleges nedvességet.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr158801954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása