Hol vannak a gyerekbarát balatoni strandbisztrók?

balatonbufe2.JPG

Ismertek jó helyeket? Írjatok! Szezonban a Balaton nyaralóhelyeinek egy része monstre gyerekfesztiválnak néz ki. Az ebben rejlő lehetőségeket a vizipisztoly fejlesztőktől kezdve a homárformájú úszómatracok tervezőitől a virgin mojitós jégkása árusig sokan felfedezték, a strandbüfék közt viszont nagy túl sokan. Persze tudjuk, hogy a sajtos-tejfölös lángos meg az olajban sült hekk a Balaton szimbólumai, és ebben van is innováció, például ott a fokhagymás lángos és hotdog esszenciája, a lángdog, kisgyereknek viszont nem biztos, hogy ezeket adnánk a legszívesebben. De hogy miért nem könnyű valóban gyerekbarát strandkajára szert tenni, annak több oka van. 



Egyrészt a hagyományok. Több büféstől hallottam, hogy fölöslegesnek tartja új fogásokon ötletelni, amikor a szomszéd kollégája levadássza a strandolók zömét a lángosaival és kolbászaival. A  megszokáshoz néhány helyen a zimmer freista idők öröksége is hozzátartozik. Például ha egy ételhez sült krumpli és saláta a köret, te viszont úgy kérnéd, hogy a krumpli helyett salátát adjanak, akkor nem kapsz egész adag salátát, csak épp a krumplit hagyják le. 


Másrészt ott vannak az engedélyek és macera. Egészségesebb kínálathoz az alapanyagot beszerezni, kezelni, tárolni kell, ehhez hely, és eszközök kellenek. Az elkészítésük laikusként egyszerűbbnek tűnik: a fritőz helyett szereznék egy rostlapot, a húst meg a zöldségeket mérsékelten fűszerezve rábobnám, és csókolom.


Na de - és ezt szintén büfésektől hallottam - a rostlapon, amelyen húst grilleznek, nem sütnek  halat, mert akkor minden halszagú lesz, és nem éri meg passzióból telepakolni a hűtőt padlizsánnal, cukkinivel, mert az előkészítésre sem idő, sem munkaerő, és a forgalom erősen időjárásfüggő: egy három napos hidegfront alatt megromlik. Végső soron inkább megtérül jól megsózni azt a kárászt, hogy tartósabb legyen, olajban megsütni, majd infralámpa alatt strandoltatni, amíg valaki meg nem kívánja. 

balatonbufe3.JPG


Ha családostul balatonozunk, választhatunk, hogy főzünk, étterembe járunk (szerencsére egyre több szuper étterem van a tó körül), vagy az egykori Szot-üdülők menzáját teszteljük. Vagy kalandvágytól hajtva felkutatjuk a strandbüféket, ahol némi vitamint és rostot is találni. Például a bő olaj mellett van grill is, egyszerűbb, friss fogások kérhetők, vagy például tartanak zöldköretnek valót, és nem fűszereznek úgy, mintha nem lenne holnap. És ha mindez 2000 forint alatt van, az egyenesen kiváló.


Családosként Zamárdit ismerem jobban, és itt a központon kívül is vannak újításra nyitott helyek. Például a nagyvonalúan 
elnevezett Chef Beachen faszénen grilleztek nemrég joghurtban pácolt, zöldséges csirkesaslikot és flekkent. Igaz, 13 órára hirdették meg, és egy óra múlva még a tüzet rakták, és nem annyira egyszerű egy éhes kiskorúnak elmagyarázni, hogy még egy jó fél órát várnia kell, amíg a tűz leég és a faszén eléri a sütésre ideális hőfokot, de a kezdeményezés remek, még sok ilyet! A széplaki büfésoron, az Orgona utcában pedig mindig kapható grillezett hal, hazai és balatoni is. Friss salátával, párolt zöldséggel, vagy amivel jól esik.  

balatonbufe.JPG

Ismerősi körből még néhány bevált helyről tudok az újhullámos kategóriában, ami nem feltétlenül újrafazonírozott hamburgert jelent. A balatonudvari Fövenyes gasztro újítója, a Kalóz Strandbisztró kovászosuborka-levese, zöldfűszeres lepényei, és a tavalyi év slágere a magyar tenger fish and chips, a harcsa and krumpli az elmondás alapján a kiskorú célközönségben is arat. Az is megoldható, hogy ne kelljen strandbelépőt fizetni, ha csak a bisztróból szeretnénk ebédet szerezni. Kérésre a bejárathoz hozzák a rendelést.  

A zánkai Neked Főztem helyi alapanyagokkal dolgozó gasztrokocsmaként aposztrofálja magát. Nem túl olcsó, de fogásai kreatívak és az ismerősi beszámoló szerint rugalmasan állnak a gyerekek igényeihez. “A rozmaringos dödöllét próbáljátok ki!”- szólt az ide vonatkozó tanács.

 A siófoki Palánta Zöld Ételbár nem klasszik strandbüfé, azért említette az ismerősöm, mert vitaminpótlásra kiváló, nyers vegán bár. Szerinte érdemes a strandról “átruccanni a Víztorony közelébe salátázni, meg erdei gyümölcsös panna cottázni, ha épp szerencsétek van.”

 

Ha van kipróbált, jó helyetek, ismertek gyerekbarát kávézókat, strandbüféket bárhol a Balatonon, írjátok meg hol, és mit szerettek ott!



 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6410116830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása