Körbe-körbe táncolt, hogy tényleg bármit ehet

en.jpg

“Évek óta jár be egy apa a kisfiával, aki kizárólag csirkemellet evett fehér rizzsel. Sose tukmáltuk, de mindig adtunk neki egy kanállal valamilyen finomságunkból: nem muszáj enned belőle, csak kóstold meg! És elkezdett megszeretni más ízekeket is. Nemrég az anyukájával jött, aki teljesen le volt döbbenve, hogy az ő kicsi fia eszik salátát? Hamburgert? Most épp a babgulyás a favorit” - meséli a folytonos újító Köleskonyha alapítója. Juhász Krisztinával többek közt arról beszélgettünk, mire jó egy csillag alakú uborkaszelet, vagy egy mirelit málna, ha gyerekekről van szó, milyen főzéssel kelni és feküdni, és hogy lehet-e kihívója a túrógombócnak.

 

Csillag alakú uborka mártogatóssal

 

“Érdemes játékossá tenni az ételt, hogy egy gyerek megszeresse. A zöldségeknél használható a kiszúró forma: csillag alakú sárgarépa, vagy uborka rudacska, amit valami fehér szószba bele tud mártogatni. Legyen színes az étel!  Egy kelkáposzta főzeléket is fel lehet dobni pirospaprika kockákkal és akkor legalább a szószt megeszi belőle. Nyáron az élénk színű málnaszemek, ribizli is jó ötlet, akár mirelit formában is: megfoghatja, játszhat vele, és hűsíti is. Tudom, ez így sok maszattal jár, de neki nagyobb élvezet.”

 

Juhász Krisztina táplálkozási tanácsadó ja hagyományos és reform alapanyagokat is ismeri, amióta pedig 2013-ban Hadarik Rita gasztrobloggerrel közösen megnyitották a város első, gluténmentes reformmenzáját, az új ételek kitalálása egyfajta hivatás lett nála. Az ötlettől a hely megtalálásáig, felújításáig, allergénmentessé alakításáig alig két hónap telt el. “Anno mindketten nagy életmód váltásban voltunk, valami újat szerettünk volna létrehozni. Figyelgettem Rita blogját, ahol a saját fejlesztésű gluténmentes receptjekre hatalmas keresés volt, pedig még csak akkortájt indult ez a trend Magyarországon.”

koleskonyha5_fin.jpg

 

Két napon át ötletelünk

 

Az, hogy egy hely a táplálékallergiák egyik legádázabbika ellen felveszi kesztyűt, még nem jelenti azt, hogy egészséges ételeket kínálna. Sok esetben csak különböző keményítőkkel és adalékokkal felturbózott lisztekkel hozzák létre azt az állagot, amit a sikér alapból tud. Ez a menza viszont inkább a kísérletezésről szól újfajta ízkombinációkkal, alternatív gabonákkal, fűszerekkel.

 

Azóta a gasztroblogger már nem része a csapatnak, Krisztina három kollégával viszi a boltot. Biciklivel járja a várost, beszerez, ötletel, ő maga is főz. Szeptember elejétől már nemcsak ebédet kínálnak, hanem reggelit is, egyelőre kísérleti jelleggel.  “A menü összeállítása két napos meeting. Én járok ki a piacra, a Hunyadi térre, ahol inspirálódom és tervezek,  Ádám, a szakácsunk írja a menüt. A favorit ételeket mindig szem előtt tartjuk, de szeretjük a változatosságot. Nem tehetünk be minden nap túrógombócot, bármennyire is ez az egyik húzóételünk. Mást is ki kell próbálni, hátha új kedvencet fedeznek fel.”

koleskonyha2_fin.jpg

 

A málnás rakott palacsinta örök

 

Persze bármennyire is kísérleti a konyha, a legnagyobb klasszikusok listáján nem meglepő módon olyanok szerepelnek, mint például a málnás rakott palacsinta, a paprikás csirke polentával, a vadas zsemlegombóccal, vagy a mentás zöldborsóleves. A karalábé, kelkáposzta, kelbimbó pedig azok közé tartozik, amelyek fölött diszkréten átsiklik a vendégek tekintete. Bár mindhármat szeretem, személy szerint a harmadik népszerűtlenségét sajnálom a legjobban. Például a sütőben édesre és ropogósra sült kelbimbó forrón, fokhagymás olívaolajjal csodás köret. Jó, talán egy kétéves még nem annyira értékeli, ilyen esetben el is lehet rejteni valami jobban marketingelt finomságba.

 

És persze vannak a kiszámíthatatlan ételek, amelyek vagy működnek, vagy nem. “A paradicsomos káposzta a legjobb példa erre. Van úgy, hogy egy adagot sem tudunk eladni belőle, és van, amikor ebédidőn belül az egész elfogy. A karfiol is hasonló.” És hogy mitől függ, hogy a betérők kívánják-e vagy sem? “Talán az időjárástól.”

koleskonyha_fin.jpg

 

Full extrás degusztációs tányért kért

 

A gyerekekre visszatérve Krisztina szerint alapvetően a nyitottság jellemző rájuk, de például az allergiával vagy intoleranciával küzdő gyerekek sokszor magával az evéssel állnak hadilábon. “Nem mernek enni. Olyan rossz emlékeik vannak azokból az időkből, amikor még nem derült ki, mi a baj, csak fájdalmaik voltak evés után, hogy kialakult bennük egy félelem az ételektől. Bejönnek és kétségbeesve néznek körül. Anyu, mit ehetek? És anyu mondja, hogy bármit. Volt olyan kislány, aki tapsikolt és körbe-körbe táncolt, hogy de jó, tényleg bármit ehetek? És egy full extrás degusztációs tányért kért, kóstolót mindenből. Utána jött a következő kérdés, hogy akkor sütit is szabad? Abból is bármelyiket? Annyira nagy öröm volt látni a boldogságát. Még csomagoltattak is.”

Krisztina reméli, sok szülő segítségére tudnak lenni, hogy elhiggyék, lehet  fantázia abban az étrendben is, amelyből kiszorulnak bizonyos alapanyagok. Ha pedig valamit csak azért nem esznek a gyerekek, mert szimplán nem szeretik, azzal is érdemes időnként új formában előrukkolni.

 

“A fehérrépa tipikusan ilyen. Néhány főzelékbe beletesszünk, és fel sem tűnik, hogy benne van. De ha láthatóvá tennénk, és mondanánk is, akkor biztos nem ennék meg.” Nálunk, itthon éppen a spenót az, aminek hasonlóan akadozik a pr-ja. Hagyományosan, főzelékként - főleg, ha emlegetem is a nevét - nem megy, sárgarépával, batátával felturbózott főzelékként úgy, ahogy leutálható, zöldborsóval viszont működik, tökös szószban, zabgnocchival még inkább. Bárányragulevesben apróra vágva, vagy spenótos rizsként sincs panasz rá.

koleskonyha3_fin.jpg

 

 

És még néhány trükk

 

A zöld színnel együtt járó keserű íztársítások miatt itthon a saláta is kegyelemkettest kap, ezért szerencsés nem salátának hívni, hogy egyáltalán kvalifikálni tudjam. “Nálunk az a nyerő saláta, ami színes, érdekes. Például a köleses tabulét, vagy a tejfölös, petrezselymes, almás kukoricasalátát nagyon szeretik.”

 

  

A formátum sem mindegy, ha jóllakott gyereket szeretnénk látni. “A foodball jól megy. Van benne köles, hajdina, burgonya, sárgarépa, a gabonákat összefogó tojást lenmaggal helyettesítjük. Hidegen sajtolt napraforgóolajban sütjük, így nincs az az étolaj íze. Pont azért favorit, mert gömb alakú, kézbe tudják venni, rágcsálhatják.” Ahogyan a foodball, úgy az édességekhez használt lisztkeverékek is saját fejlesztésűek, és a tortakrémekhez használt kókusztejszínt ők maguk főzik. 

 

A tulajdonosnak az egészségtudatos étkezés mellett még a jótékonyság a szívügye. “Ha valami megmarad, és még fogyasztható, nem szeretem kidobni. Dobozokba rakva a környéken szét szoktam hordani a hajléktalanoknak. Vannak fix pontok, amelyeket rendszerint érintek, például a Vágány utcában áll egy vonat, amit hajléktalanszállónak alakítottak ki. Volt egy kiállítás a Fedél nélkül című lappal, itt fent, a galérián alkotóművészek voltak. Nagy adománygyűjtést is lebonyolítottunk, és ételt osztottunk a Bike Maffiával közösen. Itt a közelben, a Kürt utcában van egy közfürdő, és szeretném megvalósítani, hogy a bejáratnál ott legyen egy zöld doboz, ahová bárki betehet akár egy szendvicset is, ami otthon nem fogyott el. Öröm, amikor az étellel gondoskodhatunk.”

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7411686279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása