Jolly joker nyeles hús: ketchupos csirke lollipop karfiolpürével

csirkelollipop2_fin.jpg

Egy balatoni, családi grillezésen kislányom 10 hónaposan szerelmes lett egy csontos oldalasba. Szerényen a grillezett zöldségekből csipegettem le neki darabokat, és a húsokból apró falatkákat tettem a tányérjára, ő viszont már kinézte magának az igazi  zsákmányt, és nesztelenül a megfelelő pillanatra várt. Ezt felismerve nem vártuk meg a következő fázist, amikor az etetőszékből majd a húsok felé vetődik. Úgy látszik, a gepárdösztön ilyen zsenge korban is megmutatkozik. 

 

A nyeles hús iránti szent áhitat a továbbiakban is jellemző maradt, így sorban jelentek meg nálunk a nyúlcombtól a bárány-nyakcsigolyáig a legkülönfélébb vázrészek. Még a kutyák egyik csemegéje, a sertés felkartcsont is nagy örömet okozott neki, és egyéves kora körül azt is viccesnek találta, hogy a csonttal behúzódjon az asztal alá játszani. 

 

Kisebb kézhez inkább a csirkeszárnyból készült húsnyalóka a legjobb választás. Puhára süthető, nem szárad ki könnyen. Az előkészületek csak az első percekben tűnnek macerásnak, 1-2 szárny átfazonírozása után a többi már csak csuklógyakorlat.

 

Hozzávalók:

 

Kb 5 csirkeszárny

2-3 evőkanál házi, de legalábbis cukormentes kechup

1 kis karfiol, vagy egy nagyobb fejnek a fele

só, rizstejszín vagy kókusztej, szerecsendió

esetleg alaplé

 

Előkészítés:

 

A prózánál jobban bemutatják az alábbi képsorok.

 

 

Innentől kezdve az események felgyorsulnak.

 

Elkészítés:

 

A sütőt 170 fokra melegítem. A csontos csirkeszárny-falatkákat házi kechupba mártogatom, és tepsire rendezem. 20-25 perc alatt megsülnek, a végén pár percig grillezni is érdemes.

 

Amíg a csirkefalatok sülnek, a karfiolt megtisztítom, apró rózsákra bontom, kis sóval vízzel vagy alaplével megpárolom, egy kevés rizstejszínnel vagy kókusztejjel pürésítem, és a tetejére szerecsendiót reszelek.

 

Tipp: Házi kechup híján egy gyors, édeskés paradicsomszósz is megteszi. A hozzávalók: 1/2 fej vöröshagyma, 1/2 alma, pár karika zeller, 2 paradicsom és némi zsiradék. A hagymát közepes lángon sokáig fonnyasztom, hozzákeverem a felkockázott zellert, és amíg egy kis vízzel puhul, az almát és a paradicsomot megszabadítom a héjától és felkockázom. A zeller után az almát, végül a paradicsomot keverem a szószba. Opcionális fűszerek: szegfűszeg, füstölt paprika. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr868906184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása