50 élelmiszer, amit ne egyél! Jó, de mi marad?

burger-grill.jpg

A csírákat hanyagold, mert fertőzést okozhatnak, a csirkeszárny túl zsíros, a rizsliszt hízlal, a grillen megkapott hústól, a nem bio almától és krumplitól óvakodj! Ne bízz a tenyésztett halakban, és ne dőlj be a génmanipulált ördögnek! Az élelmiszerfeldolgozás mumusairól időről időre új összeállítások kerülnek elő, amelyeket szülőként notóriusan elolvasok, és arra jutok, ha egészségesen akarom táplálni a gyerekemet, a legjobb lesz, ha kiállítom a teraszra: egyél fényt, kis szívem, de nem lesz repeta, mert erős az UVB-sugárzás!

 

Lelkes célcsoportja vagyok a legkülönfélébb lelkiismereti, fenntarthatósági és egészségügyi megfontolású ellenkampánynak. Nem veszek Thaiföld térségéből származó tonhalat, mert azt írják, rabszolgaként tartott  menekültekkel halásztatják. Nem esik jól megvennem semmit, amiben pálmazsír van, mert amiatt meg az orangutánok élőhelye került veszélybe. Az utóbbi évek úgynevezett élelmiszerbotrányai is hozzájárulnak a bizalmatlansághoz, pláne, hogy olyan szép pánikkeltő tálalást kapnak.

 

Legutóbb ezt, a pár hónapos listát ajánlotta a figyelmembe egy kedves barátnőm, amelynek olvasásakor azt éreztem, egyre megy fel bennem a pumpa: 50 étel, amit sose egyél!  A korábbi kegyvesztettekkel együtt végül akkor mi marad? Hordjon tenyerén az élet, egyél parazsat!

 

A lista amúgy sok elemet tekintve ésszerű és indokolt. Azon túl, hogy például a hízott libamáj az embertelen előállítása miatt szerepel rajta, és ez már bőven elég is bojkotthoz, a jellemzőbb az, hogy a szerző különböző tudományos vizsgálatokra hivatkozva gyűjtött össze szép számban egészségtelen alapanyagokat.

 

Ezek közül van pár olyan termék, ami a hazai viszonyok közt nem szokás, mint például a szőlőzselé, vannak az egyedi kategóriák, például a csírák, amelyek maga a csíráztatás eljárása során fertőződhetnek és lehetnek veszélyesek szalmonella vagy lisztéria miatt. Vannak a csapból már kifolyt termékek, amelyek ártó hatásait mindenki ismeri, például a hidrogénezett növényi zsiradékok, de vannak emellet olyanok is, amelyeknél túlzásnak éreztem a bojkottra hívást, mint például a holland kakaó esetében, amellyel az a baj, hogy a feldolgozás módjától veszít az antioxidáns tartalmából. És persze vannak a gengbe sorolható rosszarcok hol valós, hogy eltúlzott kritikával.

 

Hízlaló vackok

 

Amikor azt olvasom, hogy a második pohár bort már ne idd meg, mert hízlal, akkor mosolyognom kell. A rizsliszt vagy a kukoricaliszt pedig azért került a galeribe, mert finomított szénhidrátok, és így valódi tápértékkel nem bírnak, csak magas glikémiás indexszel. Nade ha gyerekekről van szó, akiknek a növekedése, dackorszaka, folytonos kérdései, állandó rohangálásai, pakolásai komoly energiát igényelnek, nem gondolnám, hogy például a rizsliszt nevű szénhidrát rossz dolog.

 

Egyes gabonafélék

 

Bár nekem a gluténmentes étrend vált be, nem szeretném promózni. Az azonban több tanulmányban megjelent már, és itt is erre utal a szerző, hogy a kenyérgabonák a hozamnövelés céljából sok manipuláción estek át az elmúlt évtizedekben, ezért felelősek lehetnek a szervezetben gyulladásos folyamatokért. Sajnos a teljes kiőrlésű gabonák sem kivételek ez alól.

 

Tenyésztett halak és rákok

 

Mennyire örültem, amikor anno a kislányom elsőre nyitott a kopoltyúsok felé. Az is lelkesített, hogy a lazacot szereti, bár nem esett jól azt olvasni, hogy a tengeri rákokkal táplálkozó vadlazac krilltől rózsás színét a tenyésztett lazacok esetében mesterséges astaxanthinnal utánozzák. A mostani összeállításban egy rákkeltő anyagról van szó, amelyik a zsírszövetekben elraktározódik. Annyi biztos, a vadlazaccal a világon semmi gond nincs, csak az ritkán elérhető, és ha belegondolok, hogy a tenyésztett változat kilója 6000 körül kapható, vajon a vadlazac mennyibe kerülhet mostanában?  

 

A tengeri halakkal szemben már korábban is megvolt az általános bizalmatlanság a nehézfém szennyeződés miatt, és ez főleg a nagytestű halakat érinti. A kardhal például klasszikusan kerülendő terheseknek és kisgyerekeknek. A tenyésztett halak és rákok, például garnéla esetében meg azért intenek óva, mert állítólag kapnak antibiotikumokat. 

 

Nem bio zöldségek és gyümölcsök az alábbi fajtákból

 

Mielőtt idézném, melyek azok a növények, amelyekből a lista szerzője a biót ajánlja, hozzáteszem, az amerikai növényvédő gyakorlat más, mint az EU-s, és más, mint a hazai. A listán szereplő almával például az a baj, hogy több mint negyvenféle permetszer maradványait tartalmazhatja. A gazdagon permezetett növények az almán kívül az eper, a zöldbab, a burgonya. A nem bio kukorica esetében a génmódosítás mellett az is probléma, hogy növényvédő szerei közvetlen módon a méhekre is veszélyt jelentenek. Ami a hazai sajátosságokat illeti, nemrég a Greenpeace vegyianyag szakértőjének segítségével gyűjtöttem össze, mely gyümölcsökből, zöldségekből érdemes biót szerezni a babák számára.

 

Félkész húsok, húskészítmények

 

A darált és előre bekevert marha burgerhúsban egészségtelen adalékok, nyesedékek és színezékek vannak. Néhány éve Jamie Oliver is felhívta a figyelmet a darált húsoknál alkalmazott vegyszeres tisztításra és pink slime eljárásra. Az ipari darálmányokat jobb kerülni, húskészítményekből, szalonnafélékből pedig adalékmenteset választani.

 

Műanyag edényben mikrózott ételek

 

Azokban a műanyag tálakban, amelyek nem a dedikáltan mikrózható edények közé tartoznak, ne melegítsünk ételt, mert hő hatására instabillá válnak és veszélyes anyagok szabadulhatnak ki. Én magam amúgy sem vagyok híve a gyerekételek mikrózásának.

 

Konzerv paradicsompüré

 

Egyik érdekessége a listának, hogy a konzervek közül egyet emel ki, mégpedig a paradicsompürét. A gond a fém doboz belső, műanyagszegélyével (polgári nevén epoxi-gyantával) van, amely arra szolgál, hogy nehézfémek ne kerüljenek a dobozba, de a  tanulmány szerint egészségre ártalmas BPA-t tartalmaz. A tanács az, hogy válasszuk inkább a papírdobozos vagy  üveges paradicsomsűrítményt.

 

Rejtett cukrok

 

Ha feldolgozott élelmiszert veszünk, nagyon valószínű, hogy valamennyi cukor lesz benne. Mindig csodálkozom, hogy miért kell például a pestóba, vagy a kiemelt bio polcon kapható zöldségpástétomokba cukor, és persze egyes bébiételekbe, de tudom, ilyen ez popszakma. Rejtett cukorlelőhelyek még: gyümölcsjoghurtok, 100%-os gyümölcslevek, bolti smoothie-k, müzlik. Ez utóbbi egyébként még olcsóbb is, ha sajátmagunk keverjük, háztartási kutatásomban erre jutottam.

 

Üres kalóriák

 

A feketecsoki érvédő szerepét és antioxidáns tartalmát már legalább annyiszor emlegették az utóbbi években, mint a rejtélyes hangulatjavító hatását. A fehér csoki viszont tápértéktől mentes, és amúgy is kémiai eljárás során keletkezett, ami vörös posztó az egészségfanoknak. Hasonló okból tartják értéktelennek az extrudált gabonapelyheket is.

 

Összességében elég abszurd úgy gondolni mondjuk egy kis retekcsírával megszórt kukoricás ráksalátára, hogy azzal szép lassan kinyírom a családot. A bizalmatlanság az élelmiszerek iránt és a félelem a vegyszerektől legalább olyan egészségtelennek tűnik, mint maguk a vegyületek, és ebben a tudatban felnőni nyomasztó. Sosem agyaltam azon gyerekkoromban, vajon mi ártalmas lehet a téli fagyiban, a málnás négercsókban, vagy más szoci szupertermékekben, mert akkor még senki sem dietetikai szempontból közelített a nassolnivalóihoz.

 

Mivel a családunkban sokféle intolerancia előfordul, az elmúlt időkben  kaptam már azon magam, hogy a lányom jóízűen sonkázik, én meg azon matekozom, vajon mennyi nitrát lehet benne, hogy ilyen szép bordó, és hogy kérdésére, miért nem szeretnék cukrot adni, részletezni kezdem, hogyan hat a fogakra, a bélflórára, a hasnyálmirigyre, stb. Aztán arra jutottam, hogy nem szeretnék rossz érzéseket és játszmákat az evés körül. A lelkesedés az ételek iránt fontosabb, mint az állandó óvatoskodás.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr1311920611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása