Startol a paradicsomprojekt: tele maggal és jó tanáccsal

img_1648.jpg

Most fogunk polentázni? Majdnem. Palántázni fogunk, de igen, most, hogy megerősödjenek, mire meleg lesz odakint, és kiültethetjük őket. Az elmúlt években nagyvárosi módra csak mutatóban neveltünk a gangon egy kevés koktélparadicsomot, és közben a piacon vásárolva bosszankodtunk, hogy egyre drágábbak, és íztelenebbek ezek a zöldségek. Közben rendszerint lecsúsztunk az időpontról, hogy magokat kérjünk a Növényi Diverzitás Központtól, és saját magunk neveljünk fel paradicsomízű paradicsomokat (most épp csicsókát lehet kérni, hajrá!). Idén viszont időben elkezdtük, és mivel lesznek fekete és sárga delikvensek is multikulti veteményesünkben, a Culinarisba mentünk magokat venni, majd pedig kezdőként begyűjtöttünk egy kisebb raklapnyi jó tanácsot. Paradicsomprojekt, 1. rész.

 

Egyik ősszel a Káli medencében, Salföldön kirándultunk, és a vendéglátónk, a La Nona Vendégház vezetői éppen akkor szedett, saját  paradicsomot kínáltak a reggelihez, legalább háromfélét. Tobzódva az állagokban, ízekben, és kukoricakenyérrel tunkolva a magos szaftot, felerősödött bennünk a talpalattnyi hobbikerti késztetés. Most pedig, hogy külső kerületbe költözve lesz módunk fűszerkertet tervezni, családilag belevágunk.

 

Zöldségnevelésben sokan gyakorlottak és profik, mi most tanuljuk, és ebben segítségünkre van a kertművelésben gyakorlott nagymama, és néhány jó tanács ismerősöktől.  Az előkészítés szempontjából tudnunk kellett, hogy bár paradicsomfajta rengeteg van, kétféle módon fejlődnek. Vannak a determinált fajták, amelyek alacsony, elágazó bokrokat fejlesztenek, illetve a folytonos növekedésű fajták, a lugasparadicsomok, amelyekhez karóra és kötözésre van szükség.

 

Mindkettőből beszereztünk, a következő alanyokat:

 

Roma: hosszúkás, közép-korai érésű, kevésbé lédús, húsos típus. A leírása szerint a magokat 40 centi távolságra, 70 centi sortávolságra érdemes ültetni, az ültetésre ideális időszak kora tavasztól májusig tart. Egy termés váratóan körülbelül 75 gramm lesz, érdemes karóhoz kötni a szárakat.

 

Fekete/Noire de crimée: korai fajta, ötét árnyalatú, édes húsparadicsom, 120-150 grammos termésekkel. Karóra szükség lesz.

 

Sárga/Golden boy: közép-korai, betegségeknek ellenálló fajta, amely nagy méretű terméseket hoz. Februártól májusig vethetjük, és júliustól októberig szüretelhetjük.

 

Lilliput: Bőtermő, bokrot növesztő, édes, hibrid koktélparadicsom. Februártól májusig vethető, virágládában, dézsában is tartható. A termések várható súlya 20-30 gramm.

 

És íme a jó tanácsok, hogy majd nyáron rommá szedhessük magunkat. 

A magok legalább 5 centi vastag földrétegben legyenek

 

A magok vetéséhez kókuszrost modulokat választottunk az Obiból, amelyekből nem kell majd kiemelni a magoncokat, ha kiültetjük. Ez, a biogazdálkodásokban is használható  teljesen természetes közeg. A kókuszdió megőrölt héjából préselik, pH-semleges és nagy víztartó képességű. Az ígéret szerint a gyökeresedés könnyen elindul benne, és a közeg puhul, a gyökereket át tudja ereszteni, hagyja növekedni. A poharakat tőzeggel lazított bio virágfölddel töltöttük fel háromnegyed részig, egy pohárba három mag került, majd egy cimkével ellátott zászlót tűztünk a földjükbe, hogy tudjuk, melyik melyik.

 

Fényes, meleg helyre tegyétek!

 

Az összeset az ablakba tettük.

 

Sose legyen száraz a földjük!

 

Locsoljuk is bőszen. 

 

Fordítsatok az állásukon időnként, mert a fény felé hajlanak!

 

Ha kikelnek a magok, simogassátok a kis hajtásokat!

 

A növénysimogatás spirituális okai ismertek, de a paradicsommagoncokat nem elsősorban azért fontos időnként a tenyerünkkel végigsimítani, megmozgatni, hanem mert ezzel a mozdulattal a szelet imitálva erősíthetjük a hajtásokat.

 

Szellőztessetek!

 

A simogatáshoz hasonlóan a szellőztetésnek is részben az a feladata, hogy erős szárak fejlődjenek.

 

És néhány tanács a kiültetés előkészítésére:

 

Ha hűvös lesz az idő, melegítsétek a talajt!

 

A paradicsom a meleg talajt kedveli, így ha az ültetés előtti időszak hűvös volt, akkor a leendő ágyások helyét érdemes letakarni például egy sötét fóliával.

 

Szerezzetek be komposztot!

 

Ültetés előtt a kiválasztott ágyások aljára érdemes néhány kiló komposztot, vagy szerves trágyát elegyengetni, a paradicsom tápanyagigényes növény.

 

Gyűjtsetek néhány műanyagpalackot vagy konzervdobozt a gyökérzóna locsolásához alkalmas házi öntözőhöz!

 

Izgalmas idők várnak ránk, kiültetéssel, kacsolással, hozamnövekedést segítő trükkökkel, amelyekről a következő részekben írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr5112281017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása