Színes babakonyha - kurkumás csicsókafőzelék

csicsokafozi_fin.jpg

Sokoldalú felhasználásra alkalmas - olvasható a csicsóka csomagolására ragasztott cimkén. Oké, legyen így. A tél vége ingerszegény időszak hozzátáplálási szempontból, de ha már a végtelenségig variáltuk az ilyenkor szokásos gyökérzöldségeket és azt a kevés fajta gyümölcsöt, ami szezonálisan kapható, akkor jöhetnek a megosztóbb zöldségek, mint a kelbimbó, vagy a csicsóka. Mindkettőt szeretem, bár a csicsókát kevésbé a puffasztó hatása miatt. Ha mégis bizalmat szavazunk neki, akkor cserébe ígéri, hogy könnyen és hamar elkészül és jól tűri a különböző fűszerekkel ráaggatott stílusokat.

 

A leggyakrabban a krumpli helyetteseként hivatkoznak a csicsókára, ami egyébként a napraforgóval áll közelebbi rokonságban. A krumplinál édesebb, a rosttartalma is jóval nagyobb, B-vitaminokat is tartalmaz, a keményítőből viszont keveset.  És éppen jókor szezonális, egy védőnőtől hallottam, hogy betegségek után segít a bélflórát regenerálni. Ehhez pont az az élelmi rost, az inulin járul hozzái, amelyet a vastagbél baktériumflórája tud lebontani, és ez a folyamat gáztermelődéssel jár. Viszont nagyon eltérő, kinél mennyire. Elméletben a keresztes virágzatúakkal egyidőben, a 8-9. hónapban bevezethető. Nálunk nem okozott problémát a gyerekeknél, és szezonjában a gyakori szereplését is jól tolerálták. 

 

Mert hogy jól variálható. Ebben a verzióban például keleties fűszerekkel készült. A curry fűszerkeveréseknek nevet adó szárított curry vagy kari levéllel, ami enyhe ízű, zöld levél, és a finoman kesernyés ízű kurkumával, ami nemcsak szépen színez, de antibakteriális és gyulladásgátló hatású is.

 

Hozzávalók:

 

30-35 dkg csicsóka

Hüvelykujjnyi darab póréhagyma

Egy kevés hús vagy zöldségalaplé

Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kari, 1 tk kanál kurkuma, kevéske őrölt koriander, pár csepp citromlé

Zsiradék a pirításhoz

 

Elkészítés: 

 

A csicsókát megmosom, megtisztítom, felkockázom. Az újhagymát megmosom, karikázom.

 

A póréhagymát zsiradékon csak egy picit átforgatom, és hozzáadom a fűszereket, Rádobom a csicsókát, megforgatom, felöntöm alaplével. Körülbelül 10 perc alatt megpuhul.

 

Lehet pürésíteni, vagy villával összetörögetni. A végén pár csepp citrom még mehet rá.

 

Még több színes babafogás: 

 

Narancsos paradicsomleves sárgarépacsipsszel

Mentás paradicsomos sárgarépapüré

Batátás vöröslencse

Batátás almás sóskafőzelék

Spenótos bazsalikomos zöldborsó

Narancsos céklás szilvaleves

Sütőtökös gyerekdahl

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7812317359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása