- A majmok is esznek banánkenyeret?
- Lehet. Amikor szabadon láttunk majmokat Srí Lankán, ahol még a születésed előtt jártunk, ott lelkesen startolnak rá a turisták uzsonnáira. Bármit szívesen elcsakliztak, de a kekszek voltak a kedvenceik, a zörgős zacskókért megbolondultak.
- És adtatok nekik?
- Nem igényelték a gesztust. Elvették, ami megtetszett nekik.
- Mutasd meg!
- Mit?
- A majmokat, akiket láttatok.
- Ja, jó, keresek róluk képeket.
- Vigyünk nekik banánkenyeret!
- Itthon az állatkertekben élnek majmok, de oda nem vihetünk nekik süteményt. Csak a gondozók etethetik őket.
- Akkor hívjuk meg őket hozzánk!
Ha majd egyszer összejön a vendégség, akkor azokra a majmokra is szeretnék gondolni, akik tojásérzékenyek, vagy tisztán növényevő életmódot folytatnak, így a klasszikus változat mellett ugyanannak a banánkenyérnek a tojásmentes verzióját is bemutatom. A tészta összefogására hozzáadott almapektin vagy almarost nem allergizáló hozzávaló, babák is kaphatnak belőle. A magok és a füge az, amelyek miatt inkább csak egy-másfél éves korban adható ez a süti.
Az aszalt füge mellett mindkét változatot kardamonnal bolondítottam, de kihagyható a fűszer a hagyományosabb íz kedvéért.
Klasszikus változat
Hozzávalók:
3 db érett banán
2 tojás
1 csésze zabpehely
1 csésze barna rizsliszt
1 evőkanál kókuszolaj
Kb 10-12 db aszalt füge (vagy füge-datolya kombó)
Kezeletlen citrom reszelt héja
1 teáskanál szódabikarbóna
Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag
Elkészítés:
Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.
A megpuhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat is.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.
A sárgáját a kókuszolajjal összekeverem (ha szilárd kókuszzsírt használok, langyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen), hozzáadom a villával összetört banánt, és habverővel krémesre keverem. Hozzáadom a fügét.
Jönnek a száraz hozzávalók, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét.
Özgerinc formában kb 20-25 percig sütöm.
Vegán változat
Hozzávalók:
3 db érett banán
1 db alma
1 csésze zabpehely
1 csésze barna rizsliszt
3 evőkanál kókuszolaj
Kb 10-12 db aszalt füge (vagy füge-datolya kombó)
Kezeletlen citrom reszelt héja
1 ek almapektin vagy almarost
1 teáskanál szódabikarbóna
Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj
Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag
Elkészítés:
Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.
Az almát meghámozom, felkockázom, megpárolom, és a párolt almát lepürésítem.
A vízben puhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat is.
A száraz hozzávalókat az almapektinnel együtt egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.
A banánt villával összenyomkodom, és a keverőtálban habverővel krémesre keverem az almapürével és a kókuszolajjal (ha szilárd kókuszzsírt használok, lagyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen) együtt.
Hozzákeverem a kókuszzsírt, a fügét, és a száraz hozzávalókat..
Özgerinc formában kb. 45-50 percig sütöm.
Még több banán:
Gyömbéres rebarbara kompót banánnal
Gyors banánmuffin
Kivis banánsmoothie karalábélevéllel