Paradicsomos narancsos céklaleves sült körtével, gyerek + babaverzió

narancsoscekla2_fin.jpg

Nemrég megkérdeztem kosztosomtól, hogy ha egyszer utazni készülne a Pinokkió diafilm változatában szereplő Furi muri szigetre, melyik három zöldséget vinné magával legszívesebben? Sütőtököt, batátát, céklát - válaszolta. Éljen! Nem tudom, meddig tart a cékla-hype, de igyekszem kihasználni az időt, és minél többször belevariálni az ételébe. Öccse is szereti, de leginkább összekenni vele magát, hogy a folttisztító marhaepe szappan se érezze, hogy örökké csak a komfortzónáján belül kell teljesítenie. Most egy savanykás, édeskés krémleves következik ovis és babaverzióban.

 

A narancs sokoldalúságát igazán akkor fedeztem fel, hogy elkezdődtek a babaétel-kísérletek. Hálás vagyok ennek a citrusfélének, hogy jól passzol olyan jolly jokerekhez, mint a paradicsom- vagy  szilvaleves, a mindenmentes répatorta, a lencsepüré, és élvezi a cékla társaságát is. Ez a fogás így inkább átmenet a zöldség és gyümölcsleves közt, főleg, ha hozzátesszünk egy kemény, de édes körtét (mondjuk Clapp vagy Conference) is pirítva.

 

Hozzávalók:

1 cékla

1 kezeletlen narancs

2-3 ek paradicsomsűrítmény

1 körte

1 vöröshagyma

1 fokhagyma

Némi hús- vagy zöldségalaplé

Olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A céklát hámozom, mosom, félbevágom, meglocsolom egy kis olívaolajjal, és a sütőben 190 fokon körülbelül 50 perc alatt puhára sütöm.

 

Ezalatt megtisztítom a hagymát, fokhagymát. Olajon megfonnyasztom. Az elkészült céklát összedarabolom, ez egyik felét a hagymával összeforgatom, és átkeverem 2 ek paradicsomsűrítménnyel.

 

A narancs héjából reszelek hozzá, és ha szükséges, alaplevet is adok hozzá. Ha rottyant egyet, akkor fél narancs levének hozzáadásával lepürésítem. Lehet, hogy egy pici só még kell hozzá.

 

A cékla másik felét a babaverzióhoz tettem félre. Azt csak egyszerűen összerottyantom a paradicsompürével, és a másik fél narancs levével, és ha kell hozzá, alaplével összeturmixolom.

 

A körtét megmosom, laposra kockázom, és egy serpenyőben olajon megpirítom. Mindkét ételhez teszek bőségesen.

 

Még több cékla: 

Céklás falafel

Náthaűző borscs

Grúz céklakrém gránátalmával és dióval

Céklapakora

Diós céklás rizsgolyó

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr2112389287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása