A csokit azért kívánod, mert a tested vasat és magnéziumot akar

13006747_883285021781281_4994105212909168448_n.jpg

Valójában nem a cukorra vágyik a szervezet, hanem a vitaminokra. Bőség van, csak közben tápanyaghiány - állítja Ilkó Péter táplálkozási tanácsadó. A jógában és ajurvédában is jártas szakembert interjúnkban arra kértem, a gyerekekre összepontosítva segítsen meglátni a lényeget a kaotikus táplálkozási trendekben. Szó esett arról, mi a baj a bolti tejtermékekkel, a vitaminkészítményekkel, arról is, hogy a nagyanyáink még a disznók alá dobták azt, amiből ma a cukor készül, de az alternatív cukrok között van, ami nagyon jó. Jó hír az is, hogy a nyers kakaó tele van vitaminnal, és vannak superfoodok, amelyek nemcsak nemcsak üres marketingfogások. A kókuszolaj például az anyatejben is található laurinsavat tartalmaz, ami az immunrendszert építi, a kurkuma pedig még sebgyógyításra is működik.

 

Azt már jóformán tényként kezelhetjük, hogy a finomított liszt és cukor nem egészséges, de hogy miért, arra is jó lenne érthető választ kapni. Ilkó Péter táplálkozási tanácsadó addigi karrierjét feladva éveken át járta a világot, Jamaicától Polinéziáig, hogy az egészséges életmódról, ajurvédáról, jógáról tanuljon tradicionális helyeken, és megismerje azokat a növényeket, amelyek szuperélelmiszerként működnek. Oldala, a Make Eat Happen és Facebook-közössége komplexen fogja össze mindezeket. Interjúalanyom úgy tartja, hogy az életmódváltást a közösségi élményekkel kombinálni a legjobb, főleg ha gyerekeket is szeretnénk az egészséges életmód felé terelni.

 

Az üzleti életből és multi szemlélet felől indultál a jóga, egészséges táplálkozás és ajurvéda irányába. Hogyan alakult ez az út?

 

15940932_1082618098514638_4639300497063003687_n.jpg

Ilkó Péter (fotó: Makeaethappen)


Több tényező is ebbe az irányba vitt. Először is gyerekkoromtól versenysportoltam, és ahhoz, hogy teljesíteni tudjak, igényem volt rá, hogy jó minőségű dolgokat egyek. De mi az, amit étel néven beviszünk? Sajnos nem mind táplálék, ami tápláléknak látszó termék. A gyártó profitot szeretne realizálni, nem pedig arra törekedni, hogy egészségesek legyünk. Ez az egyén saját választása. Ha az ember józan ésszel visszagondol az előző generációkra, hogy a nagymama mit evett, akkor döbbenetes a különbség. Itt van egy olyan világ, amikor az ember szégyelli, amit csinál, szégyell paradicsomot termelni, de le sem megy érte a piacra, inkább bemegy a multiba, mert ott  olcsóbb és könnyebb parkolni. A legegyszerűbben elérhető, a legkönnyebben felmelegíthető és megehető irány lett az elsődleges. Nem kellett hozzá negyven év, hogy olyan szintű problémák legyenek a táplálkozásban, hogy az őrület.

 

Először tehát arra kezdtem figyelni, mit nem eszem.  Amikor motorversenyeztem, nagyon sok sérülésem volt, és már nem nagyon tudtam járni. A gyógytorna és rehabilitáció alatt mondták, hogy ez lényegében jóga, engem pedig elkezdett érdekelni, és Thaiföldön megismerkedtem a jógával. Két hétig akartam maradni, végül két hónap lett belőle. Egy tíz napos tisztító diéta után ismertem és tapasztaltam meg az új jógikus  táplálkozási rendszert és mélyebben az ajurvédát. Addig ettem húst, meg ittam dobozos gyümölcsleveket, de ott a két hónap végén az jött ki, hogy ezeket mind a 2000-ben elhagyott cukor, fehérliszt, üdítők, bolti tejtermékek mellé csatolom.

 

Egy jógatáborban sokkal könnyebb tudatosan étkezni, mint a hétköznapokban. Hogyan oldottad meg utána itthon?

 

Bárhol választhatsz, hogy babkonzervet eszel, vagy frisset. Korábban hosszú ideig Olaszországban éltem, ahol nem tudod kikerülni, hogy ne keveredj bele a piacokba, a borba, az olívába, a sonkába, a sajtba. Sokat főztem, ilyen irányú végzettséget is szereztem, és a gasztro-nézetem is kitisztult, részévé vált a mindennapoknak.

 

A harmadik tényező, az ajurvéda hogyan kapcsolódik a jóga-táplálkozás tengelyhez?

 

16143495_1091032601006521_1566293845776970744_o.jpg

Napkelet, naplemente (fotó: Makeeathappen) 

 

Az ajurvéda szerintem a nulladik lépcsője a jógának, egyidős vele. Ha én a testemet nem táplálom, amin át a lelkemet akarom elérni, akkor nem megyek semmire. Ennek a testnek végig kell kísérnie, és ha 60 éves koromban már nem tudom felemelni a bal kezem, akkor baj van.

 

Az ajurvéda röviden élettan, és abban segít, hogyan maradj egészséges. A védák, szútrák, olyan, szanszkritül írott szövegek, amiket a tanítók egymásnak írtak, hogy továbbadják a hagyományos, örökölt tudást.  Mit csináltak a nagyszüleink, ha betegek voltak?



Használták a gyógynövényeket, és ha nagy volt a baj, elmentek orvoshoz.  

 

És mindenki tudta, hogy a gyógynövények és csontleves mire jó. A népi gyógymódoknak Magyarországon is volt tradicionális tudása. Nézd meg, Gyuri bácsit, a füves embert, 89 évesen hogyan hajol le. Ez kell a hitelességhez.

 

Mi az, amit az ajurvéda, mint több ezer éves gyógyítási rendszer a ma emberéről tud?

 

Az ajurvéda nem tud elavulni. Te rezegsz, és a te rezonanciád nem testként értékel téged. Mindenkinek van egy fő eleme: tűz, víz, vagy levegő.  Aszerint, hogy melyik a fő elemed, tudod rávezetni magad, hogy melyiket kell csökkenteni, illetve növelni magadban, hogy szinkronban legyél önmagaddal és környezeteddel. A környezetben is mindennek megvan a rezgése, a táplálékoknak is. A magoknak, a zsíroknak, a gyümölcsöknek, stb, ezekkel is lehet befolyásolni, hogy jól legyél.

 

Mondok egy példát, mit tud ez a rendszer. Ott van a a stresszt, ugye megismertük. Egy belső feszültség: nem úgy élek, ahogy szeretnék. Ez tünetben megnyilvánulhat például úgy, hogy besűrűsödik a véred, és ha nem kezeled, lesz egy betegség, és annak egy pontos helye. A modern gyógyászat úgy látja, hogy neked érszűkületed van a jobb lábadban és a bokád meg a térded fáj. Az ajurvéda pedig azt mondja, hogy megütötted a bokádat: nincs alázat, vagy túl sok van belőle a jobb oldalon, a férfi oldalon. Ez azért manifesztálódott ott, mert már a tünetet sem fogtad fel.  A kérdés az, hogy mivel kapcsolatban ütötted meg a bokádat? Valami férfi energiával kapcsolatos konfliktus van az életedben, akár férj, apuka. Nem a betegséget tüntetjük el, hanem megkeressük az azt okozó lelki problémát.

 

A szakorvos diagnózisát sem mindig egyszerű megérteni. De mit kezdhetek egy olyan diagnózissal, hogy a jobb oldalamon gond van a férfi energiákkal?

 

13040917_880533865389730_8519548841952264569_o.jpg

 Zöld smoothie nyugtató ashwagandha porral: ezt nevezik bánom is én pornak (fotó: Makeeathappen)

 

Meg kell keresned, mi az a feszültség, amiből tünet lett.  Nem lehet megspórolni. A magyar nyelv gyönyörű, régebbi, mint a szanszkrit, csak nem tudjuk, mit beszélünk. Van az a mondásunk, hogy a test a lélek tükre. Ha fáj a hátam, elkezdhetem kiropraktőrrel helyrerakni a gerinccsigolyákat és jó táplálékot adni a testnek, és ez tart is egy ideig, de ha a  tudat nem tud visszaállni a nullpontra, ahonnan kibillent, akkor az izom megint el fogja húzni azt a csigolyát, és megint ki fog alakulni az a fájdalom, hiába mondja az orvos, hogy szedjek több Magne-B6-ot.



Kritikaként lehet még emlegetni azt is, hogy ezek a tanok az indiai kultúrában formálódtak, ezért az abban a kultúrában élők vehetik a hasznukat.

 

Persze, és szokták még azt is mondani, hogy azt kell enni, ami a környékünkön terem. Rendben, de akkor miért amerikai telefonnal telefonálsz, és külföldi kocsit vezetsz? Az ajurvédát bárki megértheti és alkalmazhatja a világon. Az indiaiak egyébként sokkal kevésbé élnek ajurvédikusan vagy jógikusan, és nem azért van annyi jógaiskola Rishikeshben, mert annyi jógi van, hanem mert ott egy nap alatt megkeresnek a turistákból annyit, amennyit egy hónap alatt sem keresnének meg. Egy olyan országról beszélünk, ahol a lakosság 60%-a nem ismeri az áramot, és a túlélésért küzd.

 

Mikor jött el az a pont, amikor az addigi karrieredet feladtad a jóga-táplálkozás-ajurvéda irányért?

 

16388183_1093896460720135_3917608253227541238_n.jpg

 Útravaló (fotó: Makeeathappen)

 

2010-ben. Dolgoztam 15 évig külföldön, majd csináltam tíz éven át egy itthoni céget, és azt mondtam, nem lehet, hogy csak ennyiről szól az élet, hogy pénzt keresünk, meg elköltjük. Föladtam mindent, az előző mátrix-életemet, céget, lakást, mindent eladtam, mert ha már bevetjük magunkat, akkor csináljuk komolyan, és tanuljunk! Jártam Jamaicában, Polinéziában, Thaiföldön, a Fülöp szigeteken, Ausztráliában, Új-Zélandon.

 

A gyökerekhez mentem el, ahol még fellelhető a hiteles tudás, és az ott élő törzsek és népek kapcsán ismertem meg sok mindent, köztük a szuperfoodként ismert növényeket. Nem az érdekelt, hogy a Sotén mit tanítanak a kardiovaszkuláris problémákról, és a telített zsírsavakról, hanem a tapasztalati valóság. Analitikusan, kísérletekkel bizonyítani mindent lehet. A kérdés, hogy mi a szándék, hozzáállás?

 

Amikor hazajöttél, nyitottságot tapasztaltál a kint megszerzett tudásról?

 

Elkezdtem jógaórákat adni, de nagyon kevés ember jön el úgy, hogy érti, mi az. Inkább csak tenisz vagy aerobik helyett jógáznak. Akkor arra gondoltam, közelítsünk máshonnan, mert egyre több embert foglalkoztat, hogy mit egyen. A táplálkozásból lehet nyitni a jóga felé, mert a jóga hat a testen keresztül a tudatra meg a lélekre és így. És általában a táplálkozás miatt keresnek, mert sokan kezdenek életmódváltásba. Most jöttem egy lánytól, aki otthagyott egy multit, hogy átalakítsa az életét. Ki kellett lépnie abból, amire eddig azt hitte, hogy az önmaga. Mindig olyan messze rakom csak ki a céltáblát, hogy beletaláljon minden nap, mert sikerélmény nélkül nincs előrelépés.

 

Több napos, vidékre elvonulós jóga-gasztro-életmód workshopokat is tartasz, amelyeken családok is részt vesznek. Hogy látod? A gyerekeket mennyire nehéz az egészséges táplálkozás felé terelni, ahogy sok szülő állítja?

 

16003072_1082618105181304_4728968735217007889_n.jpg

 Mi az, amit eszel? (fotó: Makeeathappen)

 

Nekem még nincs saját családom, de ilyenkor azt látom, hogy a gyerekekben megvan a nyitottság. Főleg ha az ételt együtt készítjük. A fiúk szívesen tépkedik a banánt és a kínai kelt, a lányok színek szerint válogatnak. Nem igaz az, hogy a gyerek a cukros Kellogsot szereti csak. A szülő szereti, mert azt csak ki kell önteni. Volt már olyan, hogy gyerekekkel együtt reggeliztem és kérdezték, én mit eszem? Mondtam, hogy á, ezt nem szeretitek, anyukátok mondta, hogy csak a csokis-mézes izét eszitek. „De mi az? Miért van benne az a piros meg lila?”  - kérdeznek tovább – „ És az ott dió? Megkóstolhatom?” Rájönnek, hogy nagyon finom, és ők is olyat akarnak. Csak aztán a probléma, hogy utána ezt hogy illeszted be a mindennapokba? Neked kell időt szánni a gyerekre, mert abból választ, amit te nyújtasz neki.

 

Az utazásaid során mely növényekről láttad, hogy a legjobbak és leghasznosabbak?

 

A nagy kedvenceim a kókuszolaj, és a nyers kakaópor. A kókuszpálma az élet fája, mert minden porcikája felhasználható a kókuszvíz kinyerésétől a bútorokig. A nyers kakaópor pedig az az agy, és a test legfőbb tápanyagait tartalmazza, a legmagasabb antioxidáns. A belőle készült italok, csokik egészségesek, táplálják a gyerekek fogínyét, leszedik a fogkövet, energetizálnak, segítik az összpontosítást. Székrekedést nem okoznak, csak jókedvet.  

 

Akkor még visszatérünk rá. Az előbbi, a kókuszolaj megítélése az utóbbi években változó volt. Mik az érveid mellette?

 

Tavalyig a Nébih nem javasolta nullától három éves korig, annak ellenére, hogy az összes bio gyermektápszer kókuszolajat tartalmaz. Ez az érdek. És nem biztos, hogy egy termékben az egészség az érdek.  De ha az anyatejben 10%  laurinsav van, ami felelős az immunrendszerért, a bal és jobb agyfélteke összehangolásáért és a dns kialakulásért, és a kókuszolajnak meg 50% a laurinsav-tartalma, akkor a kókuszolaj káros? Az a káros, ha olyat veszel, amit hidrogenizáltak, mert sokféle minőség kapható. Keress rá a monolaurinra a Google-ben, ha tudni szeretnéd, mire jó.

 

A kurkumát is viszem magammal mindenhova. Adaptogén, vagyis azt harmonizálja benned, amire szükséged van. Az NRF2-t aktivizálja, így nagyon komoly antioxidáns, és vírusölő, gombairtó, fertőtlenítő, akár hintőpor helyett is szórhatod a  gyerek felhorzsolt  térdére. Ha pedig megfázott, gyümölcslébe belekeverhetsz egy negyed teáskanálnyit, és sokat segít, igazi  jolly joker.

 

A chia magot is szeretem. Feloldod növényi tejben, egy kis kókuszolajat raksz bele, melegíted kicsit, aztán nyomsz bele egy érett banánt, és mehet is a hűtőbe, hogy összeálljon. Rá lehet még rakni gyümölcsöket. A banán vízhajtó, emésztésfokozó, K- vitamin van benne, ami megnyugtat, szóval az édesítés mellett ezekre is jó, nem beszélve arról, hogy akkor is kapható, amikor más gyümölcsök alig. Nem nagyon szoktam mirelitet használni.

 

És melyek azok a superfoodok, amelyeknek inkább csak a marketingje erős, és maguk az alapanyagok nem érnek annyit?

 

13255917_899583216818128_110233508125401713_n.jpg

Céklás smoothie (Fotó: Makeeathappen)

 

Az emberek mindig inkább kételkednek a kipróbálás helyett, és sok a félreértés is. A superfoodokkal is így van ez. Mondok egy példát. Szentgyörgyi kivonja az aszkorbinsavat a zöldpaprikából. Most bemész a boltba és megveszed a C-vitamin 1000-est, amire rá van írva, hogy 95% aszkorbinsav. Ha vízkövet akarsz vele oldani, arra nagyon jó, de Szentgyörgyi is mondta, hogy a C-vitamint teljes komplexitásában zöldség és gyümölcs alapokból kell a szervezetbe bevinni. Nem mondta, hogy aszkorbinsavat egyél.

 

Mit válasszunk akkor C-vitamin pótlásra?

 

Sokkal jobb például a homoktövis. Nem új találmány, az 1900-as évek elején jött be Magyarországra a Himalájából, de ma már őshonosnak tekintjük. Ha valakinek folyik az orra, akkor vegyen be C-vitamin tartalmú valamit, de ne kémiai eredetűt, hanem természeteset, mert mi szerves lények vagyunk. A szervetlen vitaminkészítménnyel nem tud mit kezdeni a tested.

 

Ha a táplálkozási trendeket követjük, az egyik legmegosztóbb téma, hogy mivel édesítsünk. Annyit tudunk, hogy a finomított cukrot jobb kerülni. Aztán vannak a felkapott cukorhelyettesítők, amelyekről időnként ódákat zengenek, aztán jönnek a kritikák: a nyírfacukor nem is nyírfából van, a barnacukor színezett fehércukor, a cukoralkoholok emésztési problémákat okozhatnak, satöbbi. Melyek azok az édesítők, amelyekben bízhatunk?

 

Amit a nagymamánk a zserbóra szórt, annak még nem volt semmi baja. Na de mikor láttál utoljára cukorrépát? Mindig az a kérdés, mivé fajul egy termék?  A finomított cukrokat 1974 óta a kukoricaszár aratás után megmaradt részéből nyerik kémiai eljárással. Ezzel nem dicsekednek a cégek. Ezért egy japán tudós díjat kapott anno, a nagyanyáink meg ugyanezt a disznók alá dobták, vagy visszaszántották.

 

Ha az édesítőket a glikémiás index szerint nézzük, akkor fentről lefelé a stevia, utána a bio agavé szirup, majd a kókuszvirág cukor a jó választás. De ha nem a glikémiás indexet nézzük, akkor a méz tökéletes. Kevés a hiteles információ sajnos. Tudod, hogy a fehér rizs glikémiás indexe, amit mindenki orrba-szájba eszik, például másfélszerese a finomított porcukornak? Akik nagyot váltanak, tej helyett isszák a rizstejet, meg szójatejet, ami meg GMO. Közben tápanyaghiány van, azt látom. A csokit is azért kívánod, mert több magnéziumot meg vasat szeretne a szervezeted. Nem azért, mert boldogtalan vagy, arra a bolti csoki cukortartalma a válasz. Valójában nem a cukorra, meg a csokimárkára támad az inger, hanem a vasra és magnéziumra, amiből sokat tartalmaz a nyers kakaópor.

 

A mák is nagyon felkapott lett. Miért? A vas, a kalcium és magnézium miatt. Így működnek az ételvágyak.  És ha te rosszul elégíted ki szervezeted kérését, akkor lesz az, hogy mennyiséget eszel és nem minőséget. Ettél valamit, aminek nincs tápértéke, akkor újra és újra kell enned valamit.

 

Visszatérve a cukor és boldogság összekapcsolódására: a kereskedelmi forgalomban kapható csokoládé tele van cukorral. és a cukor úgy hat, hogy mielőtt  kidurrantja a szürkeállományt, az agyban csinál egy jihí!-t és erre még jobban beleharapsz. Hosszú távon a cukor szétgyilkolja az egész tested.

 

Visszatérve a nyers kakaóra, miben jobb, mint a feldolgozott?

 

Már önmagában az is jó, hogy nincs feldolgozva, csak meg van szárítva és lereszelve. Lehet hogy 1500 Ft 150 gramm, de abból picike csokikat tudsz előállítani a gyereknek szűz kókuszolajjal, belevágsz mandulát vagy diót, belerakod ikeás jégkockatartóba. Csak kettőt eszik belőle, már megkapta a vitaminját, és a hónap végén jobban kijössz. De jó arra is, ha le akarsz szokni a kávéról. A koffein fel-le visz, a cukor is feldob és elenged, ezzel szemben a nyers kakaóban az áfonya antioxidáns-tartalmának ötvenszerese van, hatalmas löketet ad és órákon keresztül fent vagy. A magnézium pedig az agy fő tápláléka, nem a cukor.

 

Ha igaz, hogy a test bölcsen azt kívánja, amire szüksége van, akkor például a gyerekek miért szeretnének annyiszor édességet enni?

 

Mert a növekedéshez és fejlődéshez vas, magnézium meg kálcium kell. Nekem gyerekkoromban ízületi fájdalmaim voltak állandóan, és ahelyett, hogy megkaptam volna ezeket, Kalmopirint kellett szednem. A gyerek azt fogja választani, amiben teret engedsz neki is, amiben részt vehet, amit gyúrhat, amit lenyalhat az ujjáról.  Időt kell tölteni vele. Sokszor azt látom a szülőkön, hogy zavarja őket az életükben a gyerek. Úgy élik meg, hogy korlátozza a szabadságukban.

 

Visszatérva az ajurvédára. Ha különböző típusokba soroljuk magunkat, akkor a gyerekeknél is figyelni kéne, ki milyen típus, és mondjuk aszerint alakítani az étrendjét?

 

Igen, érdemes. A főelemed adott, soha nem fog megváltozni. Ha mondjuk van egy tűz-levegő kombináció, ami nem könnyű, mert ha belobban, az erőszakosság felé visz, akkor például lehet a levegőt csökkenteni, és nyugodtabb lesz.

 

Hogyan?

 

14079468_958584447584671_4158222308947492734_n.jpg

Szolgálja a jóllétet (fotó: Makeeathappen)

 

Kis munkával behozod második elemnek a vizet, ami már optimális kombináció. Ezeket egyénileg lehet alakítani, és érdemes kikérni egy hiteles és tapasztalt hozzáértő tanácsát.

 

Ami viszont általános, ahogy láttam a praxisodban, hogy a cukor elhagyása mellett a glutén- és laktózmentességet javaslod. Az intoleranciáktól függetlenül mindenkinek jó lenne, ha ezeket csökkentené, vagy vannak típusok, akiknek javaslod?

 

Ez a termékektől is függ. Egyszerűen megfogalmazva a glutén az a ragacs, ami a gabona héja alatt van. Ez a ragacs végigmegy az emésztőrendszeren, még 3 óra múlva is ott van a gyomorfalon, és a vékonybelet is befedi ez a ragacs. A szervezet riasztja azt az enzimet, ami odaküldi azt a savat, ami lemarja. De az nem úgy van, hogy csak úgy marogatunk, hanem a bélbolyhok egy részét is lemarja. Ha savas érzeted van a lisztes étel után, az lehet ettől. Régen azért nem volt a glutén akkora probléma, mert nem finomított lisztet ettek. Ha teljes kiőrlésű formában eszed, mondjuk tönkölybúzát, akkor a lisztben maradt héj segít lesmirglizni a ragacsot, és kiviszi a szervezetből. Ha nincs finomított liszt, akkor a szervezet nem termeli azt a savat, ami egyébként a fehérje felszívódást gátolja, ezzel segítesz megelőzni többféle betegséget, mint például a Crohnt  meg az Alzheimert.

 

A laktóz is hasonló téma. Ha elmész Ausztriába, Erdélybe vagy a Pireneusokba és megkérded, ki laktózérzékeny, akkor azok közül, akik 400 éve füvet evő tehenet tartanak, nem sokan fognak jelentkezni. Mert nem permetezik a takarmányt, nem adnak az állatnak hormonkészítményt,  amitől 70 liter teje lesz, ezért nem dagad be a tőgye, nem lesz gennyes, amire adhatnak antibiotikumot. Hiába pasztőrizálod a tejet, az antibiotikumot meg a hormont nem tudod eltüntetni. Megiszod, rosszul érzed magad tőle, és azt mondják rád, hogy laktózérzékeny vagy.  Mindig azt mondom, hogy a természetes táplálkozás irányába kéne elmenni, és mindent a lehető legkevésbé feldolgozni, az szolgálja a jóllétedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7512454941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása