Útravaló babakaják: Vöröslencsés padlizsán sült lilahagymával

voroslencsepadlizsan_fin.jpg

Elkezdődött a szabadtéri szezon. Az erdőben bújócskázós, esti fürdésnél kullancs-ellenőrzős, csigagyűjtős, napsapkát elhagyós, 400-as UV-szűrős cicaszemüveget a babakocsiból kidobálós, makacs fűfolteltávolítós, arborétumban a frász kerülgetős, hogy mérgező-e a bukszus, amit megrágott, almát a homokozóba ejtős, kerti csapból a pólót összespriccelős, játszótéri padnál átöltözős, még a pelenkából is homokot kiszórós, grillezésen a tűz közelébe nem engedős, és vastagon sáros kézzel muffint tömős kiránduló és piknikszezon. Ha a természetjárónk még nem tud járni, és a babaétel a megfelelő ellátmány, akkor vinnünk kell valamit, amit nem túl színes, nem macerás, nem fontos melegíteni és tűri az egész napos hurcolást.

 

Bár a muffinoknak, tócsniknak, fasírtoknak híve vagyok, van, hogy a klasszikus püré a legpraktikusabb, akár önmagában, akár köretnek.

 

Többektől hallottam már, hogy a padlizsán az egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket nehezen lehet kisgyerekbaráttá tenni. Kiszámíthatatlan, mennyire lesz koncentrált és kesernyés az íze, másfelől pedig sok fokhagymáért, olajért, illetve közel-keleti fűszerekért és tahiniért kiált, és ezek nagy valószínűséggel szintén nem a babák kedvenc ízei. Pedig a padlizsán is szelidíthető. Nálunk például működik fasírtként, sült almás salátaként, és a vöröslencsével is jól kijön.  

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 kisebb padlizsán

1 evőkanál sűrített paradicsom, vagy szezonban 1 db paradicsom

Kb 5 dkg vöröslencse

1 kisebb lilahagyma

Olívaolaj vagy semleges ízű extra szűz olaj

Fűszerek: pici édeskömény por

 

Elkészítés:

 

A padlizsánt a sütőben héjastul nagyjából 40 perc alatt megsütöm. Félidőben mehet mellé a tisztított lilahagyma, és ha szezon van és kapható már paradicsom, aminek van íze és értelme, akkor azt is mellé teszem sülni.

 

Amíg sülnek, a vöröslencsét megmosom, és annyi vízben, ami ellepi, felteszem főni. Ha sűrített paradicsomot használok, akkor a végefelé belekeverem, hogy még egyet forrjon.


A sült zöldségeket aprítom, vagy pürésítem, hozzáforgatom a vöröslencséhez, fűszerezem.


További útravalók: 

Batátás vöröslencse

Mentás paradicsomos répapüré

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4212484453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása