Friss gyümölcsök, pelyhek nagykanállal: 7 nap 7 szuper reggeli

smoothie04_fin.jpg

2017 a smoothie bowl éve lesz nagy valószínűséggel, legalábbis az instagramos és pinterestes ínycsiklandók posztjai ezt a trendet mutatják. A gyönyörűen komponált  acai-os, macás, matchás, csillaggyümölcsös hiperszuperfúdos tálakat lassan már ételként sem merem értelmezni, inkább műtárgyként, amelyekre a teremőr ügyel, nehogy összemaszatoljuk, de valahányszor, amikor kora reggel tanácstalanul állok a hűtő előtt, hogy mit adjak az aprónépnek, ami laktató, egészséges és még meg is eszik, akkor  rendszerint ezek a képek villannak be. És végre 1000 forint alatt van a magyar eper, beértek a málnák az áfonyák első pionírjai, és mit nekünk acai bogyó, és más amazóniai huncutságok, amikor van berkenyénk. Elő a müzlistálakat, és a szabad társításokat: ez a hét reggeli szempontból pipa.

 

A smoothie műfaj szélesebb spektrumával hét éve találkoztam először Vietnámban, ahol jéggel turmixolt zöldségek és gyümölcsök bátran kombinált változatait kóstolhattuk piacokon, utcai büfékben. Az ananászos mangós egyértelmű sláger volt, de volt kínai keles, édes bazsalikomos, rambutános is, talán csak az útszélekről ismert sült szöcskésbe nem futottunk bele, pedig micsoda proteinturmix lenne kimerült turistáknak. Ó, dehogy kóstolnám. 

 

Bár mostanában sláger, a smoothie régi találmány. Állítólag Brazíliában készítették először, a Waring cég pedig már a hatvanas években kiadott egy tematikus receptgyűjteményt turmixgépre komponálva How to enjoy your Waring Blender címmel, abban az időben, amikor a makrobiotikus táplálkozás terjedni kezdett. Maga a smoothie kifejezést Steve Kuhnau marketingelte a köztudatba a hetvenes években, aki eredetileg tejérzékenységére és más intoleranciáira keresett megoldást, majd megalapította a tej és jégkrém alapú shake-ek alternatíváit kínáló Smoothie King céget. Még egy rokonműfajt említenék a shake mellett, az indiai eredetű lassit, a joghurtalapú iható betevőt, ami lehet natúr, vagy szintén kreatívan vett zöldséges, gyümölcsös.

 

Gyerekekre kalibrálva

 

smoothie03_fin.jpg

 

A smoothie bowl a zöldség vagy gyümölcsturmix kanalazható változata, sűrűbb, pépes alappal, ami friss gyümölcsökkel, pelyhekkel, morzsákkal, granolákkal, magokkal együtt teljes értékű fogást ad. Színezésben, ízesítésben a lehetőség határtalan, de ha gyerekekről van szó, más ételeknél is inkább azt láttam, hogy nem fontos majálist szerveni a tányérjukra, a szürreális kompozíciók, virágok és nanohabok helyett egy vezető íz és némi díszítés jobban beválik, és ez ebből a szempontból egyszerűbb és szülőbarát, és az aznapra előirányzott vitaminadag egy része ternészetes forrásból meg van oldva. 

 

A 7 napra tervezett mennyei manna némelyike igényel előkészítést, például a batáta elősütést, a gabonák áztatást, főzést, a magvajakhoz az olajos magok áztatást, a pirított pelyhek sütést, de ezeket előző este is elő lehet készíteni, és akkor reggel, amikor rejtélyes okból kétszer gyorsabban telik az idő, már minden gyorsabban megy.

 

A gyümölcsöket különböző növényi tejekkel pürésítem, amikor van idő, saját készítésűvel, de tejjel, joghurttal is ugyanúgy működnek, és amelyikhez passzol, valamilyen magas vitamin, és antioxidáns tartalmú gyümölcsöt, például goji bogyót, homoktövisvelőt, vagy berkenyelevet is hozzáadok. Ezek jó ízesítők is, a savasságukkal kiegészítik az édes ízeket, viszont az ajánlások szerint egy-másfél éves korig jobb várni a bevezetésükkel.

 

Az arányokhoz, mennyiségekhez gyakran használom a szubjektív, egy marék mértékegységet, attól függően is, hogy a szülők is részt vesznek-e az aznapi smoothie challange-ben (én ritkábban kívánom az édeset reggelire, inkább délután). A pelyhek is bátran variálhatók, sőt, ahogy korábban átszámoltam, a saját készítésű granolák nemcsak hitelesebb összetételőek, hanem valamennyivel olcsóbbak is.

 

Köleses mandarinos tál goji bogyóval és karobos kesuvajjal (gojival kb 18. hónaptól, anélkül 12.-től)

smoothie_bowl_2_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

Kb 50 gramm hántolt köles

1-1.5 dl növényi tej

3-4 mandarin

15-20 db kesudió

10-15 db mazsola

2 ek kókuszolaj

2-3 ek karobpor

Egy kis marék aszalt goji bogyó

 

Elkészítés:

 

A kesudiót néhány órára - de akár előző este is - beáztatom, és az áztatóprógram végefelé a mazsolát is hozzádobom.

 

A kölest alaposan megmosom, hogy a kesernyés mellékízétől megszabaduljunk. Növényi tejben megfőzöm.

 

Amíg a köles hűl, az áztatott kesudiót és mazsolát a leve nélkül keverőtálba teszem, és a karobporral és kókuszolajjal együtt krémesre keverem.

 

A mandarinokat szintén leturmixolom, hogy a rostjai velünk maradjanak, beleforgatom a kihűlt kölest, tálalok, díszítek.

 

Kakaós batátás tál pirított mogyoróval és kókuszcsipsszel (a kakaó miatt kb 15.-18. hónaptól)

smoothie_bowl_1_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

Kb 30 dkg héjában sült batáta

2-3 ek natúr kakaópor

4-5 ek növényi tej

1 kisebb marék törökmogyoró

½ marék kókuszcsipsz

 

Elkészítés:

 

Süteményekhez a legjobb hájában sütni a batátát, az íze úgy a legkoncentráltabb. Egy kb 40 dkg-os változatot érdemes választani, és teljesen puhára sütni.

 

A héjat lefejtegetve a zöldséghúst habverővel keverni kezdem. A kakaót feloldom a növényi tejben, és hozzákeverem a batátapéphez.

 

A törökmogyorót zacskó teszem, konyharuhába csomagolom, a mozsár pálcájával apróra töröm, serpenyőben megpirítom.

 

Tálaláskor a mogyoró és a kókuszcsipsz egy részére kanalazom a batátapürét, és a tetejét is megszórom velük.

 

Avokádós spenótos banános tál dióvajjal (12. hónaptól)

smoothie_bowl_3_fin.jpg

 

Hozzávalók:

 

1 nagy érett avokádó

1 nagy érett banán

1 marék zsenge spenót, lehet bébispenót is

Néhány löttyintés növényi tej

Kb 10-12 darab dió

10-15 db mazsola

2 ek kókuszolaj

Opcionális: vaníliaesszencia

 

Elkészítés:

 

A diót néhány órára, de akár egész éjszakára is beáztatom. A végefelé egyszer leöntöm róla a vizet, hozzádobom a mazsolát, és még egy kicsit, minimális vízzel felöntöm, épp csak hogy a mazsola is puhulhasson.

 

A diót és mazsolát keverőtálba teszem, és a kókuszolajjal együtt krémesre keverem. Mehet hozzá egy kis vanília

 

Az avokádót megmosom, félbevágom, a magját kiügyeskedve a húsát a turmixgépbe kanalazom. Valamennyit díszítésnek félretehetek. Hozzátörögetem a banánt, a megtisztított spenótot és egy kis növényi tejjel együtt sűrű péppé turmixolom.

 

Összeállítom a tálakat.

 

Epres tápiókás tál vaníliás mandulamorzsával (Kb 18. hónaptól)

smoothie02_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

Kb 5 dkg tápiókagyöngy

2-3 dl növényi tej

1-2 ek alma- vagy agavészirup

2 nagy marék friss eper (valójában szamóca, amit eperként eszünk, de erre majd máskor kitérek)

1 marék mandula

1 tk kókuszvaj

Vaníliaesszencia

 

Elkészítés:

 

Egy kis előkészületre szükség lesz. A tápiókát főzés előtt legalább egy órára be kell áztatni, de ha elúsztunk és nem maradt rá idő, nem bosszulja meg magát, csak tovább tart a puhulási ideje és több folyadék kell hozzá.

 

A tápiókát növényi tejben nem sűrűre, hanem lehetőleg minél lazábbra főzöm, egy kis szirupot keverek hozzá. Melegen osztom szét két tálba, mert ha kihűl, pudingossá szilárdul.

 

Az epret megtisztítom, néhány szemet félreteszek díszítésnek, nagy részét pedig leturmixolom, majd felét-felét a langyossá hűlt tápiókához keverem. A tálakat egy időre hűtőbe teszem.

 

A sütőt 190 Celsius fokra állítom.  

 

A mandulát tiszta konyharuhába csomagolva a vágódeszkára lapogatom, és a mozsár botjával összetöröm.

 

Egy keverőtálban a mandulatöretet öszekeverem egy kis kókuszvajjal és minimális sziruppal, vanília esszenciával, majd egy pizzasütő tálon, vagy sütőpapírral bevont sütőtálcán szellősre rendezgetve 5-7 percre beteszem sülni. Ha elkészült és kihűlt, megszórom vele a kompozíciót.

 

 

Erdei gyümölcsös chia magos tál kukoricapehellyel (Kb 18. hónaptól)

 dscf5917.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 marék erdei gyümölcs vegyesen,

Kb 4 ek sűrűbb növényi tejszín

3-4 ek chia mag

1 marék lehetőleg cukor és adalékmentes kukoricapehely

 

Elkészítés:

 

A gyümölcsöket megmosom, egy kevés áfonyát, málnát, vagy amit tudtam szerezni, félreteszek a díszítéshez, a többit a növényi tejszínnel együtt leturmixolom.

 

Belekeverem a chia magot és legalább fél órára a hűtőbe teszem, hogy megduzzadjon.

 

Összeállítom a tálakat az erdei krémmel, kukoricapehellyel

 

 

Meggyes almás gesztenyés tál (8. hónaptól)

smoothie01_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

1 kis csomag (125 g) natúr gesztenyepüré, vagy natúr darált gesztenye

10 dkg meggy (szezon híján mirelit)

1 alma

Kb ½ dl növényi tej

Opciók: mazsola, kicsit idősebbeknek vanília esszencia, fahéj, karob

 

Elkészítés:

 

Az almát meghámozva, négy részbe vágva a sütőben puhára sütöm. A meggyet kimagozom és az almával együtt leturmixolom. Kaphat egy kis őrölt fahéjat.

 

A darált gesztenyét annyi növényi tejjel lazítom fel, hogy sűrű smoothie állagot kapjak. Ízesíthetem karobbal, egy kis vanília esszenciával, mazsolával.

 

Céklás körtés berkenyés tál pirított pehellyel (berkenyével 18. hónaptól, anélkül 9-10. hónaptól)

smoothie07_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

1 közepes nyári cékla

1 puha, szaftos törte

2-3 ek cukormentes, natúr berkenyelé (pl a DM-ben kapható), de ha nehéz beszerezni, más, savanyú zöldséggel, gyümölccsel, pl rebarbarával jól működik

1.5-2 dl híg kókusztej

2 marék pehely (én natúr hajdinapelyhet használtam

1 tk kókuszvaj

 

Elkészítés:

 

A sütőt 200 fokra kapcsolom.

 

A körtét megmosom, a héját levágom és egy keveset, kb egy evőkanálnyit a pehelyhez reszelek. Hozzákeverem a kókuszvajat, és a masszát elegyengengetem egy sütőtálon. Körülbelül 8-10 percig pirítom a sütőben, időként megforgatva.

 

A körte nagyobb részét, a megtisztított, felkockázott céklát, és berkenyelevet turmixgépben pépesítem, és adagokban hozzáöntöm a kókusztejet.

 

Összeállítom a tálakat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4412564145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása