Nem elírás: kaprikás csirke családi verzióban rizslisztes galuskával

kaprikas02_fin.jpg

Az ott borsó a hosszú üvegben? Miért van üvegben? - érdeklődött a négyévesem a kapribogyó iránt, amit régen kóstolt már, és úgy látszik, nem emlékezett. A bogyó formátumnak épp nagy keletje van: a ribizlitől, áfonyától az olívabogyóig mindenféle roppanós, gurulós, savanykás termésre lecsapnak az öccsével. Igaz, hogy ez valójában nem bogyó, hanem egy cserje ki nem nyílt bimbója. Ja, hogy virágnak a bimbója? Úgy pláne jöhet.

 

A kapribogyónak nincs köze Capri szigetéhez, sem a róla elnevezett, hatvanas évek óta rendszeresen visszatérő nadrághoz, amit amúgy nagyon szeretek. A sziget nevének eredetéről eltérő verziók ismertek, vagy görög, vagy latin eredetű, és vagy a vaddisznó, vagy a kecske szóból származik.

 

A kapricserje a keresztesvirágzatúak közé tartozik. Már az ókori görögök is használták fűszerként, illetve népi gyógymódként görcsök ellen. A szicíliai, ciprusi, algériai konyhában nagyon népszerű. Tavasz végétől termő bimbója kézzel szedhető, frissen szüretelve nagyon keserű. Napokig sós vízben áztatják, majd kisebb üvegekben elteszik sós, ecetes, olajos lével. A bogyón kívül a nagyobb, ovális alakú kifejlett termés, a kaprigyümölcs is ehető, hasonlóan teszik el. Úgy néz ki, mint a nagy szemű, zöld olivabogyó egy kis szárral, az  íze nem annyira koncentrált, és a belsejében apró magok vannak. Elméletileg a mi éghajlatunkon is termeszthető, elbír a gyenge fagyokkal. 

 

Jó hír, hogy K-vitamint, vasat, C-vitamint is tartalmaz, de még jobb hír, hogy a savanyú ízeket sok gyerek szereti. Engem a savanyú káposzta és házilag fermentált zöldségek népszerűsége rendszerint meglep. A kapribogyó pedig remek fűszer, jóformán más nem is kell mellé. Most itt csak néhány zöldség, pár tanyasi csirkecomb, meg csont, esetleg plusz kollagénként láb az alaplébe. Az alaplé fontos, kényezteti a bélflórát, amit - remélhetőleg - meghálál az immunrendszer ezekben a vírustúltengő időkben. 

 

Ebben a verzióban a kapri bogyó fűszerezi, tejföl helyett rizstejszín krémesíti, és gluténmentes, rizslisztes galuska köríti a csirkepaprikáshoz hasonlóan készülő párolt csirkét. Így a leggyakoribb allergének nem szerepelnek benne, és 11 hónapos kortól kínálható. Ez itt az alaprecept, ami többféle plusz ízesítéssel békében él. A kapribogyóhoz például passzol a kapor is, a karfiolhoz megy a kakukkfű, sáfrány, vagy kurkuma, koriandermag, római kömény. A fogást néhány mazsolával még inkább szerethetővé lehet tenni a gyerekeknek.

 

Hozzávalók család+baba:

 

Alaplé:

1 csirkecsont (lehet vegyesen, és jó, ha van benne láb is)

Max 1 liter hideg víz

1 vöröshagyma

Pár kisebb darab leveszöldség

Fűszerek: szerecsendióvirág, borókabogyó

 

Párolt csirke:

4 egész csirkecomb alsó-felső tagokra vágva

1 fej vöröshagyma

1 kis fej karfiol

Jó fél kis üveg kapribogyó

2 dl rizstejszín

Olíva, vagy más szeretett olaj

 

Opcionális fűszerek: lásd egy bekezdéssel feljebb

 

Rizslisztes galuska:

 

20 dkg rizsliszt (minél finomabbra őröltet válasszunk, pl a Kenyérvarázs rizslisztjét)

2 nagy tojás

2 evőkanál olaj, vagy kókuszolaj

Csipet só

Semleges ízű olaj a főtt galuskára

 

Elkészítés:

 

Az alapléhez a csirkecsontot hideg vízben felteszem főni vöröshagymával, a leveszöldségekkel, és legalább másfél órán át kis lángon gyöngyöztetem.

 

A másik vöröshagymát tisztítom, aprítom, olajon elindítom, dínsztelem. Itt lehet hozzákeverni a plusz fűszereket. Rádobom a megmosott és az ízületeknél alsó-felső darabokra bontott csirkecombot. Átforgatom, felengedem leszűrt alaplével, hogy majdnem ellepje a húst.

 

Közben felteszek vizet a galuskának. A tésztához való alapanyagokat összekeverem.

 

A karfiolnak csak a rózsáját használom (a szárat, leveleket félre lehet tenni egyéb fogásokra). Apróra bontom, és amikor a hús már a puhulás jeleit mutatja, hozzádobom, és belekeverem a kapribogyókat is, lassú lángon puhulásig főzöm, végül krémesítem a rizstejszínnel. 

 

Ha a főzővíz felforrt, sózom kicsit és beleszaggatom a galuskát. Ugyanannyi idő alatt elkészül, mint a hagyományos, búzalisztes változat. Ha leszűrtem, olajjal meglocsolom, mert szeret összetapadni. 




A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4313620654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása