Ötletes feltétek: aszalt paradicsomos mogyoróvagdalt

mogyorofasirt01_fin-3.jpg

Sokszor hallom, hogy a krémlevest akkor fogadják el a gyerekek, ha készül hozzá pirított kenyérkocka, és a főzelék is csak fasírttal eteti magát. Nálunk is hasonlóan megy ez, csak a változatosság kedvért próbálkozom különféle feltét variációkkal, hátha ki tudják egyenlíteni a zöldségkrémlevesek és főzelékek hullámzó népszerűségi indexét. A pirított mandulás golyó, céklás rizsgombóc, vagy vöröslencsés nudli a legtöbbször működik, így hát néhányat be szeretnék mutatni. Az ötletes feltétek sorozata most egy vissza-visszatérő kedvenccel indul.

 

Évekkel ezelőtt az egészséges étkezés hedonista módjait kutatva beleszerettem Bede Anna diósültjébe. Egy sajtmentes és erőteljesebben mentás, gombóc formára gyúrt változat lett az, amit magamra szabtam, majd pedig a kislányomnak is bevetettem egyéves kora után, először nagy, majd mérsékelt sikerrel. De hát szereti a mentát, szereti a zsályát, szereti az olajos magokat, szereti a fasírtot, mi lehet a baj?

 

Amikor egyszer nem volt itthon dió, a kedvencem, csak törökmogyoró, egyértelművé vált, hogy ez a remek csonthéjas volt a leggyengébb láncszem. Túl keserűnek érzi, a mogyorót viszont minden formában szereti. A nemsoká kétéves öccse pedig per pillanat mindent úgy eszik, ahogyan a nővére, úgyhogy nála is a mogyoró a nyerő.

 

Ezért, ha marad egy kis  karalábélevelem, az upcycling jegyében mentás mogyorófasírtot készítek, és ha kevesebb az idő, gyorsabban közeleg az éhségriadó, akkor aszalt paradicsomos, egyben sült mogyoróvagdaltat. A kislányom custom változatában nincs fokhagyma, mert éppen utálja, de ez a feltét meglepően finom anélkül is. Egyéves kortól kínálható.

 

Hozzávalók 2 gyerekadaghoz:

 

10 dkg törökmogyoró

3-4 db aszalt paradicsom

1 tojás

1 kisebb vöröshagyma

1-2 ek rizsliszt, vagy kukoricaliszt, esetleg darált natúr cornflakes

Kicsi olaj vagy zsiradék a sütőedény zsírozásához

Fűszerek opcionálisan: pár levél menta, pár levél bazsalikom, kevéske kakukkfű, vagy mindezek szárított változatából 1-1 kk

 

Elkészítés:

 

A mogyorót serpenyőben megpirítom, és ahol le szeretné vetni a héját, ott hagyom. Még melegen egy tiszta konyharuhába csavarva átdörzsölöm. Egy pohárban forró vízzel leöntöm és áztatom legalább 20 percig.  

 

A sütőt 190 fokra kapcsolom és előkészítek egy kicsi tepsit, és kizsírozom. Szilikon őzgerincforma is remek, azt csak átöblítem, hogy picit vizes legyen.

 

Az áztatóvizet leöntöm, a mogyorót késes aprítóba dobom, hozzákockázom az aszalt paradicsomot, a hagymát, és rádobálom a zöldfűszereket, és pépesítem.

 

Hozzáütöm a tojást, elkeverem, hozzákeverem a lisztet is, majd a sütőedénybe simítva körülbelül 15 percig sütöm.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4913694598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása