Kókusztejes sült karfiolpüré és csicseri ropogós

karfiol_csicseri01_fin.jpg

A föld művelve, a karfiol sütve jó. Az utóbbi évek sült karfiol-kultusza elérte a célját: másképp nem is próbálkozhatok ezzel a klasszikus, gyerekkori zöldségmumussal. Mumussá a kesernyés íze és a főzéskor jellemző karakán szaga teszi, ahogyan a kelbimbót és karalábét is, ha viszont sütjük ezeket, édesebbek és az illatuk is transzformálódik egy kissé. De biztos, ami biztos, sült csicseriborsóval jobban el fog kelni, ami szeretnivaló, ropogós snack, vagy hívhatjuk alternatív levesgyöngynek is.

 

A sütőben grillezett karfiolt a közel-keleti konyháknak köszönhetjük. Mautner Zsófi szerint  Eyal Shani izraeli séf tette világhírűvé, aki idén nyitja meg híres pitázóját New Yorkban is. Az arab nevén zahra mekhla rugalmas fűszerezési lehetősége és variálhatósága miatt jolly joker. Za’atarral, vagy más fűszerkeverékekkel, tahinivel, zöldségekkel, salátával remek, de  indiai módon, vajasan-szószosan, mint a gobi makhani  is kiváló találmány (ennek is meg kell csinálnom a babaverzióját).  Én azután kezdtem komolyan venni, miután pár éve egy családi ebéden kísérletképp bevetettük a natúr, sütőben sült karfiolt, és a gyerekek rákaptak. Azóta még a zöldségek egy részével diplomáciai kapcsolatra sem törekvő unokahúgom is a kedvencei közt tartja számon.

 

A karfiol nagy előnye, hogy az év nagy részében elérhető. A hűvös időt szereti, tavasztól már kapható a hazai fajta. A termelésének néhány fázisa nehezen gépesíthető, ezért inkább kiléptékű gazdaságok nevelik. Jó vitamin és ásványi anyagforrás, többek közt K-vitamint és az agy fejlődését segítő kolint is tartalmaz, így a rántott vagy rakott karfiolon túl is érdemes vele kísérletezni. Hálás érte, ha savanyítjuk , a sült szárát  is szívesen adja ropogtatónak, pótrizsként  is bevethető, a 9-10.. Hónaptól kínálható.

 

Ebben a kombóban a korábban egy napig ázott csicseriborsó együtt sül a karfiolrózsákkal, ettől még egyszerűbbé válik az elkészítés. Idővel a karfiolt is lehet fűszerezni (szereti a curry fűszereit, a fokhagymát, az oregánós, kakukkfüves ízvilágú za’atart, a római köményt, vagy simán csak az őrölt koriandermagot) és a csicseriborsót is (az indiai fűszerkeverékek is  barátai), ez itt most a legbabább elkészítési módja.

 

A szintén remekül variálható csicseriborsó bevezetéséről több ajánlás is létezik, nagyjából a 11. hónaptól kóstoltatható. Akkor már lehet, hogy a ropogós falatokhoz is megjött a kedv, így ebben a formában is siker lehet.

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

Közepes karfiol fele, vagy egy nagyobb negyede

70 gramm száraz csicseriborsó

Kevés víz vagy alaplé

2-3 ek kókusztej

1 fél citrom

Olívaolaj, vagy más, szimpatikus olaj

Pici só, ha nagyon szükséges

 

Elkészítés:

 

A csicseriborsót egy napon át áztatom.

 

A sütőt 200 fokra kapcsolom

 

A karfiolt nem túl kicsi rózsákra szedem, a szára, levele is hozzáadható szintén rusztikusabban darabolva. Keverőtálban egy kis citromot facsarok rá, olajjal összerázogatom, és szétterítem egy sütőpapírral bevont sütőtálcán.

 

Ugyanígy a lecsöpögtetett csicseriborsót citromozom, olajozom, terítem a karfiol mellé. Nagyjából 15-20 perc alatt megsülnek.

 

A sült karfiolt egy kis alaplével - ha nincs kéznél, akkor vízzel - és kevés kókusztejjel lepürésítem. A tetejére szórok a sült csicseriborsóból. 

 

A képen szereplő kék színű, pöttyös asztaliszalvéta a BlessYou textil kollekciójából való. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7113721048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása