A köles nagy játékos: bazsalikomos babos kölespite

babos_kolespite02_fin.jpg

Most látom csak, itt kapható aranyköles - lelkendeztem a kislányomnak a piacon a magos stand elé érve. Ő, aki épp unikornis korszakát élve az arany színért különösen rajong, rábólintott, hogy kipróbáljuk. Ahogy sorban álltunk, elképzeltem, hogy ez biztos a barna vagy a vadköleshez hasonlóan hántolatlan, roppanós állagú gabona, sokáig kell majd áztatni, főzni, finom lesz, de azért a biztonság kedvéért rákérdeztem, hogy ezt a fajtát hogy a legjobb elkészíteni. “Ez madáreleség: szórja csak be simán a papagájnak!” Na jó, akkor maradunk a jó öreg, emberi fogyasztásra szánt, hántolt kölesnél, és a mindenkor és mindenre jó piténél.

 

A kölespite egy olyan, alapértelmezett reformtészta, amibe több forrásból is belefutottam az utóbbi években. A kicsilány óvodájában is őshonos, mint pizza alap, és a gyerekek nagy kedvence, apukám, és anyósom némelyik süteményének és a legjobb barátnőm remek, mindenmentes almás pitéjének a tésztáját is a főtt köles adja. Öt egyszerű művelet alatt lényegül át pizzává, pitévé, süteménnyé: megfőzzük, leturmixoljuk, formázzuk, megpakoljuk, megsütjük.

 

A köles a legrégebbi kultúrnövényeink közé tartozik. Ahogyan a legkézenfekvőbb, egészséges gyerekételekről írt összefoglalómban méltattam, már a honfoglalás idején Kárpát-medencében letelepedő magyarok termesztették, használták, kását, lepényt készítettek belőle. Hagyományos népi fogásaink közt tartják számon az hagymás zsírban párolt alföldi öregkását, vagy az őrségi kölesdödöllét, és az eredeti lúdaskását is kölessel készítették.

 

Ennek a kölespitének az a legerősebb képessége azon túl, hogy sem élesztő, sem tojás nem kell hozzá, mégis szerethető az állaga, az, hogy a kevésbé népszerű püréket, szószokat is el lehet sütni rajta. Pite formában szebbek is és jobban fogynak. Nálunk épp a spenót és a brokkoli embargós, és ez az egyik trükk, amivel el tudom adni.

 

Most viszont egy szeretett feltéttel készült, bazsalikomos babbal. Ez nyaranta házi pesztóval együtt a legjobb, (a boltit egyéves kor alatt nem ajánlanám jelentős sótartalma, a benne előforduló magok és adalékok miatt), most csak néhány levél kerül rá.

 

Hozzávalók:

 

80 gramm köles

10 dkg száraz bab (fehér, vörös, vagy tarka)

Kb 10 centis darab póréhagyma/ újhagyma, vagy egy fél lilahagyma

1 ek paradicsompüré (elhagyható)

5-10 bazsalikomlevél

1 ek kókuszolaj vagy libazsír

Pár löttyintés olívaolaj, vagy más extra szűz olaj (pl hozzátáplálós olaj)

½-1 dl víz vagy zöldségalaplé

 

Elkészítés:

 

A babot egy napra beáztatom. A kölest megmosom, és legalább fél órán át áztatom.

 

Mindkettőt külön megfőzöm. A kölest sűrű masszává főzöm, majd botmixerrel leturmixolom.

 

A tortaformákat kiolajozom, és belelapogatom a kölesmasszát, és 180 fokos sütőben 15-17 percig sütöm.

 

Olajon vagy kókuszolajon, esetleg libazsíron megdínsztelem a zöldhagymát, rádobom a babot, az alapléből egy keveset, a paradicsompürét, hogy egyet rottyanjon.

 

Leturmixolom, ha kell még egy kis víz, vagy alaplé hozzáöntésével. A bazsalikom is mehet a pürével együtt ledarálva, ha a gyermek kritikus a zöldfűszerek látványával, de az aromái miatt ideálisabb a végén késsel aprítva rászórni, vagy rátépkedni.

 

A babpürét a kölespitére kanalazom, elegyengetem, együtt már nem szükséges sütni.

 

Még több köles az apróknak: 

 

Csupa gyümölcs kölesfelfújt

Grillezett spárgás köles

Halas babacurry kölespogácsával

Köleses pohárkrém

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4813774260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása