"Ehetünk édességet, csak okosan"- Franziska és az avokádó brownie

franciska02_fin.jpg

Kevés olyan sütemény van, amit nem családilag készítünk, és szívesen adom a gyerekeknek. A Franziska Organic sütiket ki kellett próbálnunk, az összetételük alapján régóta érdekeltek. Horváth Franciska a bűntudatmentes édességekben hisz, szereti az egészséges alapanyagokat, keresi a superfoodokat.  Családja nem járt örömtáncot, amikor megtudták, hogy közgazdász lányuk cukrász lesz, és a mostani édességdömpingben szeretne érvényesülni. Beszélgettünk arról is, honnan gyűjti a receptjeit, milyen utazások inspirálják és kérésemre egy turbósított brownie receptjét is megosztotta.



Négy rekeszes papírdobozzal, benne a papírforgácsok közé csomagolt Spring Box válogatással érkezett hozzánk Franciska. A süteményeit online lehet rendelni és a vevők személyesen kézhez kapják. Gyorsan le kellett fotóznom, mert a gyerekeim rögtön le akartak csapni rá.  A tahinis brownie, a mézes-törökmogyorós keksz, a fügés-barackos energiaszelet, a kurkumás-macás citromos golyó mind tartalmas, néhány napig kitartott kisebb szeletekre vágva még amellett is, hogy két éhes keselyűt nevelünk. És mind közül az utóbbi, a golyó lett  a kedvencünk.

 

A sütikiszállító vállalkozás bő másfél éve létezik.  Franciska egy cukrássszal kettesben tesz eleget valamennyi rendelésnek, és kiemelt időszakokra, mint például karácsonyra vagy anyák napjára átmenetileg bővítik a csapatot. Az új ízek kikísérletezése több idő, mintha hagyományos liszttel, vajjal dolgoznának, az alternatív, illetve allergénmentes hozzávalók sokszor hálátlanok és tudnak fura dolgokat produkálni, ezt én is tapasztalom. Azért is nehezebb, és pont ezért számomra értékes, ha valakinek csak reform alapanyagokból, és adalékok nélkül sikerül klasszikus sütiélményt szereznie. 

 

Az édességek glutén- és tejmentes diétában fogyaszthatók, alacsony szénhidrát diétákban az aszalt gyümölcsös változatok nem, vagy csak mértékkel. A másik két jellemző édesítő a méz és a kókuszvirágcukor.

 

franciska01_fin.jpg

 A tavaszi válogatás

 

A süteményeid táplálékok is: ásványi anyagokkal, rostokkal. Hogyan alakult az édességekhez való viszonyod gyerekkorodtól kezdve?

 

Soha nem voltam édesszájú, nem könyörögtem otthon csokitortáért. Anyukám inkább főzős.  Épp ezért, volt ez a kis rés a konyhapultnál, nem volt konkurenciám, nyugodtan kísérletezhettem.

 

Ma sem szeretem az agyoncukrozott, margarinos, vajas, habos dolgokat. Azért csinálom az egészséges sütiket, mert ezek ízlenek, ezeket fogyasztom nyugodt szívvel. Nem rongálom a szervezetem egészségtelen, káros anyagokkal, viszont tény, hogy szükségünk van édességre is. Az irányvonal, amit képviselek és amire másokat is szeretnék ösztönözni, a büntetlen nasizás. Fogyasszanak édességet, de okosan.

 

Alapvetően a reform táplálkozás híve vagy, vagy inkább csak az édességekben kerested ezt az irányt?

 

Szerencsére semmiféle allergiával nem küzdök, csak szeretek egészségesen étkezni. Ha tehetem, kerülöm a finomított szénhidrátokat, a cukrot, a túlzott zsírfogyasztást. Amit én szívesen fogyasztok, azt jó szívvel ajánlhatom másoknak is. Csak olyan édességek kerülnek a Franziska dobozokba, amelyeket  minden összetevőjében korszerűnek és egészségesnek tartok azzal a kis habbal a tetején, hogy még finomak is.

 

Azok az alapanyagok, amelyekből készülnek, különlegesek, nagyon finomak és hozzá kell tennem, drágák is. Például vaj helyett növényi vajat: mandulavajat, kesudióvajat, búzaliszt helyett mandula- és kókuszlisztet használunk, és vannak olyan egzotikus összetevőink, mint az acai bogyó por, a maca, vagy éppen a tonkabab.

 

Az egzotikus alapanyagokra még visszatérnék. Mit szeretnél az édességeiddel kommunikálni?

 

Az ínyencségeknek általában örülnek az emberek. Még nem láttam senkit, aki egy doboz sütit meglátva ne mosolyodott volna el. Persze gyakran ezzel együtt jár a bűntudat is: jaj, egészségtelen, hízlal… stb.  Én ezt az ellentmondást szeretném feloldani. Lehessen torkoskodni büntudat nélkül is.

 

Az egyedi tervezésű diszdobozok, a kis üzenőkártyák pedig azok, amelyek személyessé tehetik az ajándékozást. Extra szolgáltatásunk, hogy a rendelés napján kivisszük a címzettnek a csomagot, az üdvözlőkártyára pedig kézzel írjuk a megrendelő által megfogalmazott szöveget. Ezt megteheti mindenki online.



Közgazdászként végeztél. Miért épp ebbe az irányba indultál el, amikor az utóbbi években hatalmas sütibumm van, sorra nyílnak a cukrászdák, fagyizók? Volt benned emiatt kétség, hogy hogyan lehet egy ennyire telített közegben érvényesülni?

 

Az egyetem után az eredeti szakmámban kezdtem dolgozni, de mellette már sokat sütöttem, baráti megbízásaim voltak. Tortákat készitettem, cake popokat esküvőre. Minél többet sütöttem, annál inkább rájöttem, ezt szeretném csinálni. Bár a közgazdász munkám is érdekelt, de az igazi izgalmat és állandó újdonságot a sütizés jelentette. Ekkor határoztam el, belevágok.

 

Nehéz döntés volt, a semmiből kezdtem és finoman szólva otthon sem tartottak örömünnepet a szüleim, mikor szembesültek azzal, hogy komolyan gondolom a váltást. Beiratkoztam egy cukrásziskolába is. Ott láttam, hogy sokan pályamódosítók, többen kavarjuk a krémet diplomával. A diplomám azért sokat segit a cégvezetésben, az üzleti életben. Hogy mennyire lehet újat mutatni ezen az édes piacon?  A saját utamat járom, teljes erőbedobással csinálom. Hiszek abban, hogy a jó és értékes mások számára is fontos lehet.

01_5.jpg

 fotó: Franziska

 

Mit gondolsz, miért foglalkoznak cukrászattal ennyire sokan és miért ilyen keresettek az édességek?

 

A gasztronómia minden területe szárnyal az egész világon. Soha nem volt még ennyi könyv, újság, tanfolyam, tv-show, verseny ebben a témakörben, mint manapság. Korábbi munkámnál volt alkalmam több könyvvásáron résztvennni. Például Frankfurtban, az egyik legnagyobb seregszemlén néha az az ember érzése, csak szakács- és cukrászkönyveket adnak ki.  Talán az elgépiesedett irodai és egyéb monoton, főleg szellemi munka ellenpólusa a mindenki számára elérhető kreatív kísérletezés, sütés-főzés. És ami nem mellékes, igazi örömforrás lehet: családi és baráti kapcsolatok erősödnek a közös étkezésekkel.

 

Amikor utazol a világban, fontos információt ad neked egy kultúráról az, hogy mik a jellemző édességeik? Ebből a szempontból hol érezted magadat a legjobban?

 

Szeretek a hegyekben, erdőkben barangolni, gyakran túrázom.  Legutóbb Ausztráliában és Új-Zélandon jártam, ezzel évtizedes vágyam teljesült. Ott például az egészséges táplálkozás óriási divat lett. Fantasztikus reggelizőkkel találkoztam, különleges alapanyagokkal és fűszerekkel. Általában minden, számomra izgalmas ételt tesztelek, lefotózom, próbálom megfejteni a titkát.

 

És itthon mennyire látod az elmozdulást a finomított cukor, finomított liszt alapokról az egészségesebb irányba?

 

Manapság már szinte alig létezik cukrászda, pékség mindenmentes falatok nélkül. Egyre többen küzdenek allergiával, ételintoleranciával, mások pedig az egészséges életmód jegyében keresnek megoldást a cukor vagy a gabonaliszt helyett. Fontos, hogy legyen választás az édes falatok között is!

 

Egy cukrásszal együtt dolgozol. Hogyan tervezitek meg, kísérletezitek ki az új ízeket?

 

Állandóan keresem az újdonságokat, figyelem a gasztronómiai trendeket, bújom a receptoldalakat, olvasom a külföldi blogokat. Rengeteg recepttel találkozom, de mindig azon gondolkodom, hogyan lehetne a már megszokott ízeket felturbózni kicsit. Alakítom az olvasott recepteket aszerint is, milyen hozzávalót lehet itthon is könnyen beszerezni – igyekszem olyan alapanyagokból dolgozni, amelyek bármelyik nagyobb szupermarketben vagy bioboltban megtalálhatóak.

 

Visszatérve a macára, acaira és más egzotikumokra: mennyire nyitottak az emberek a még kevésbé ismert, messziről jövő, és különleges gyümölcsökre?

 

Ezeket mi is nemrég fedeztük fel,  például az acai bogyót és a maca port. Superfoodnak nevezik őket, mert rengeteg tápanyag, vitamin és esszenciális zsírsav található meg bennük. Kész energiabombák.



Van, aki kifejezetten a gyerekeinek rendel tőled, mert tetszik neki az összetétel?

 

Ezt nem tudom, hiszen nincs személyes kapcsolatom a vevőimmel. Mindeddig csak onine kapcsolatom volt velük. De talán pár hónap múlva már erre is válaszolni tudok. Hamarosan megnyitom saját cukrászdám az 1. kerületi Iskola utcában. Remélem, ott lesz alkalmam többet  beszélgetni a vendégeimmel.

 

És íme a recept: 

Avokádó brownie

dscf1805-edit.JPG


fotó: Franziska

 

 Hozzávalók:

 

1 nagy darab avokádó

85 gramm almapüré

160 gramm méz

1 tk vanília kivonat

3 db tojás

70 gramm kókuszliszt

45 gramm 20-22% holland kakaópor

1/2 tk só

1 tk sütőpor

 

Elkészítés:

 

Botmixerrel pürésítsük össze az avokádót, keverjük hozzá az almapürét, a mézet, és a vanília kivonatot. Adjuk hozzá a tojásokat, majd a száraz alapanyagokat, botmixerrel alakítsuk homogén masszává. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süssük 25 percig 170 fokon.

 

 

Még egy kis brownie az Édes pofán:

Bababrownie céklásan, banánosan 

Gyümölcsös, ropogós nyers brownie

Még több ötletért keress Instagramon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr5313999836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása