A köles nagy játékos: bazsalikomos babos kölespite

Most látom csak, itt kapható aranyköles - lelkendeztem a kislányomnak a piacon a magos stand elé érve. Ő, aki épp unikornis korszakát élve az arany színért különösen rajong, rábólintott, hogy kipróbáljuk. Ahogy sorban álltunk, elképzeltem, hogy ez biztos a barna vagy a vadköleshez hasonlóan…

olvass tovább

Mászóknak is megéri: céklás banános bababrownie

Mégis minek egy háromnegyed évesnek sütemény? Jogos a kérdés. Sem az édességevés szokását, sem a kifejezett édes ízeket nem kell, hogy ebben a korban meghonosítsuk. De van az a helyzet, amikor a szülőket, vagy a nagyobb testvér(eke)t a nassolási vágy erősen trenírozza az itt és mostban lenni, és az…

olvass tovább

Gombócolható, kézzel ehető, ki kellett próbálnunk: ez a fufu

  Aranyos neve is van, végtelenül egyszerű, az Isten is gyerekköretnek teremtette - gondoltam régóta a hagyományos afrikai köretről, a fufuról, amit babagasztro bakancslistámon tartottam számon. Nemrég egy arab élelmiszerboltban belefutottam a gariba, a fufu egyik jellegzetes alapanyagába, úgyhogy…

olvass tovább

Kókusztejes sült karfiolpüré és csicseri ropogós

A föld művelve, a karfiol sütve jó. Az utóbbi évek sült karfiol-kultusza elérte a célját: másképp nem is próbálkozhatok ezzel a klasszikus, gyerekkori zöldségmumussal. Mumussá a kesernyés íze és a főzéskor jellemző karakán szaga teszi, ahogyan a kelbimbót és karalábét is, ha viszont sütjük ezeket,…

olvass tovább

Hogyan lesz omlós a keksz, svungos a piskóta? - egy napom a reform sütiüzemben

  “Ha megtanulod a különböző lisztek működését és trükkjeit, akkor csodákat lehet velük tenni” - állítja a Mentes sütimanufaktúra mestercukrásza. Épp ezekre a csodákra voltam kíváncsi, amikor meghívásukra egy műszakot eltölthettem a mindenmentes üzemben, hogy kakaóscsiga-tekerés, piskótasütés, és…

olvass tovább