Sült céklás borscs, a kismamák megmentője - BLW baba változatban is

borscs.jpeg

Miért épp a kismamák megmentője a céklaleves? Persze mindenki másé is, de főleg azért, mert ásványi anyag tartalmával, a vérképzést segítő tápanyagaival turbóz terhesség alatt. Szülés után pedig a folyadékpótlás, a test melegen tartása és tejserkentő fűszerei miatt egy áldás. A posztban részletezem, mit is jelent, hogy galaktogóg alapanyag, és mik számítanak annak. Szüléseim után az első, amit kértem, a borscs, mert nekem segített beindítani a szoptatást. Meg amúgy is imádom, és ha van nem felejtettünk el folttisztító szappant venni, akkor jó látni, ahogyan a gyerekek céklát falnak. Baba változatot is készítettem falatkásan étkező kicsiknek. 

 

Számos érvet fel lehet sorolni az oroszok nagyszerű találmánya mellett, de most azon túl, hogy irtó finom, itt most az élettani hatásait méltatom. Csontos alapleve ásványi anyagaival és kollagén fehérjéivel támogat. A marhahús hem vas, a cékla növényi vaspótlásra jó ötlet. Ez terhesség idején és szülés után is egy fegyvertény,  mert úgy a folyadék, mind a vérképző anyagok iránti igény megnő a szervezetben. 

 

Miért kell több folyadék és vérképző tápanyag a kismamáknak? 

 

A terhesség alatt fokozott vörösvértest képződés zajlik, mivel a placentáris keringés miatt erősen megnövekszik az érpályáják a hossza. Így a keringő vér mennyisége is nagy mértékben nő, a hajszálerek pedig tágulnak a jobb vérellátás érdekében. A pulzus növekszik és a folyadékigény is. Bármennyire is kényelmetlen a rengeteg pisilés miatt, az ivást, és a levesevést nagyon kívánja a szervezet. 

 

A csontos alaplevekkel készült ételek hasznáról már több posztomban is írtam (itt a gyógyhatásairól , itt egyéb hasznairól is), és arról is, hogy a kismamák számára a tápláló, melegítő levesek a legjobb ételek közé tartoznak

 

Az első kislányom születése után nehezen indult nálam a szoptatás. Több tejszaporító trükköt is bevetettem, például tejserkentő zabgolyót, Karamalz sört, édeskömény teát, és mind jó hatást gyakorolt, de mégis a legjobban a borscsot kívántam. A cékla és a kapor szintén segít a tejtermelést fokozni. 

 

Hogyan képződik az anyatej és hogyan turbózhatjuk? 

 

Az anyatejet a mell szöveteiben található tejhólyagocskák sejtjei termelik hormonális hatásokra. A sejtek a fürtökben elrendeződő hólyagocskákat behálózó sűrű hajszálerekben keringő vérből választják ki a tejképzéshez szükséges tápanyagokat, és alakítják meghatározott szénhidrát, fehérje és zsírtartalmú folyékony szuperfúddá. A folyadék a tejjáratokból a tejöblökbe jut, és ez a remekül kitalált huzalozás a mellbimbóig ér.  Még egy jó pont a természetnek: a bimbóudvar szélén a Montgomery-mirigyek váladéka fertőtlenítő és balzsamozó hatású, ami az anyát és babát is védi. 

 

A tejelválasztást elsősorban az az inger stimulálja, amikor a baba szopni kezd, illetve valószínűleg ismerős az a helyzet is, amikor már a sírása is beindítja a tejleadást. De vannak tápanyagok is, amelyek a tejtermelést segítik olyan módon, hogy serkentik a prolaktin hormont. Ezeket hívjuk  galaktogógoknak  (görög eredetű kifejezés: a  a galacto előtag tejet, az agogos pedig áramlást jelent). 

 

Ezek főleg gyógynövények, zöldfűszerek. Például az ánizsmag, ánizskapor, görögszéna mag,  édeskömény, kapor, benedekfű, kecskeruta. Ez utóbbit a vércukorszint csökkentésére is használják, és miután kecskék is előszeretettel legelik, felfedezték, hogy tejserkentő hatással bír. 

 

És most jön a borscs

 

A borscsnak számos változata létezik. Korábban posztoltam is egy szeretett verziónkat, ez a mostani egy kicsit különbözik tőle. Az alaplé gazdagabb, és krumpli és savanyúkáposzta is van benne. Húsból pedig marhapofát választok, ha sikerül szerezni (aki biztosra szeretne menni, szóljon előre a hentesnek, mert rutinból nem mindig tartják) mert egy jó, kollagénes hús, ami kíméletesem főzve körülbelül 5 óra alatt kanállal vághatóan puhára fő. Több más, szíjasabb marharésszel szemben ez nagyon bababarát. 

 

Így készül a baba változat

 

A baba változathoz a zöldségeket nem a sütőben sütöm, hanem az családi alapléből egy adagot kiszedek és abban főzöm puhára a hússal együtt. A végén nem turmixolom pürévé, hanem a levest pohárban kínálom, a zöldségeket és húst mellette falatkákban. 

 

A cékla esetében szerencsés, ha a babának biót választunk, mert előszerettel veszi fel a műtrágyával, vegyszerrel kezelt talajból a nitrátot. Az elmúlt években megváltozott ajánlás alapján csak az egyéves kor felé közeledve kínáljuk a babáknak. Nagyjából a 10. Hónaptól elkezdhetjük bevezetni. A baba változatban csak a fűszerek gyengédebbek, de mehet hozzá egy kis kapor is, fel fogja dobni. 

borscs2.jpg

Hozzávalók családi adaghoz:

 

1/2-1 kiló marha csont 

2-2.5 liter víz

60-70 dkg marhapofa

1 fej vöröshagyma

4-5 cékla

3 sárgarépa

1-2 krumpli 

15-20 dkg savanyúkáposzta

3-4 ek sűrített paradicsom

1-2 ek kacsazsír, vagy marhafaggyú

4-5 evőkanál tejföl, joghurt, vagy tejmentes verzióban kókuszjoghurt

 

Fűszerek az alapléhez: 4-5 borókabogyó, 1 babérlevél, 1 szerecsendióvirág, 1 csillagánizs

Fűszerek a leveshez: só, 1 csokor kapor, 1 babérlevél, 2-3 ág kakukkfű, 2 ág borsikafű



Elkészítés:

 

A csontokat akár előző nap is meg lehet főzni. 4-5 borókabogyóval, 2 babérlevéllel, 1 szerecsendióvirággal, 1 csillagánizzsal hideg vízben lassú tűzön felteszem főni, és hosszan, akár fél napon át főzöm, majd leszűröm. 


A húst megmosom, felkockázom. A babának kiszedek 2-3 dl alaplevet és egy kisebb fazékban 2 kocka húst apróbbra vágva lassú tűzön felteszem főni. 

 

A család alaplevébe mehet a többi hús, és só, babérlevél és szintén lassú tűzön kb 5 órán át puhára főzöm. 

 

A céklát, krumplit, és sárgarépát hámozom, mosom. A céklát félbevágom, ha a sárgarépa nagy, akkor azt is. A babának félreteszek belőle 3-4 centi répát, kb 5-7 centi céklát és egy darabka krumplit. A többit kevés zsírral, vagy apróra vágott marhafaggyúval átforgatom, és tepsin eloszlatva 190-200 fokon a sütőben kb 35 perc alatt majdnem puhára, a külsején roppanósabbra sütöm. Ha elkészült, hagyom kihűlni, és kisebb darabokra karikázom/kockázom. Zsülienre is lehet vágni, úgy dekoratívabb.  

 

Ha a babának szánt hús már jól puhul, a céklát, répát kisebb darabokra vágom, a krumplit egyben hagyom, mert hamarabb elkészül, és az alaplében megpuhítom. Tálaláskor a húst és zöldségeket egy tálkába szedem, kevés finomra vágott kaporral megszórom, a leszűrt alaplevet egy pohárba töltöm és abban kínálom. 

 

Ha a családi kondérban fődögélő hús már majdnem megpuhult, belekeverem a sűrített paradicsomot, majd a zöldfűszereket, a sült zöldségeket, a finomra vágott kapor egy részét és a kisebb darabokra vágott savanyúkáposztát rászedem, hogy egyszer összeforrjanak. Tálaláskor 1-1 evőkanál tejfölt/joghurtot/kókuszjoghurtot teszek a levesre és szórok rá a maradék kaporból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7615744004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása