Császáros kölesmorzsa családi + baba verzióban

smarni01_fin.jpg

Régi népszokás volt gabonavetés reggelén köleses ételt reggelizni, hogy bőséges legyen a termés. Ez remek időszak, hogy zöldfűszereket, virágokat vessünk, palántázzunk, paradicsomot, és más jóságokat neveljünk, akár ablakpárkányon, akár balkonládában, és hogy tuti szépen fejlődjenek, segítsünk rá egy kis kölessel! Nagyon egyszerű receptet mutatok, ami ízében, állagában hasonlít a hagyományos smarnira, és néhány mozdulat csak a babáknak megfelelő, tojásmentes verziót is elkészíteni belőle.

olvass tovább

Kókuszos vaníliás torta szülinapra - egy kis csavarral

 mersetorta01_fin.jpg

Egyik legszeretettebb kihívásom az egyszerűen készíthető, ünnepi sütemények, amelyek minél inkább allergénmentesek, hogy mindenki ehessen belőlük. Nem egyedi az esetem, hogy amikor épp a tojást választanánk szét, akkor két hadonászó gyereket kell szétválasztani, akik halálosan összevesztek egy lego autón. Utána már nagy egyetértésben túszul ejtenek egy doboz datolyát, amit épp használni akarnánk, majd a krém főzésének kritikus fázisában találják meg és szórják ezer felé apjuk csavargyűjteményét. Multi tasking életmód mellett nem fontos a francia cukrászat technikai és formai kritériumaira törekednünk. Ez, a kisgyerekes életvitelre szabott torta a kisfiam második születésnapjára készült. 

olvass tovább

Gyógyerős kamillás gyerek chai latte - végre iszik!

chai01_fin.jpg

Van, hogy minden kortyért küzdeni kell. Kisebbikem enni ugyan nagyon szeret, a víz is érdekli, mint jelenség, csak meginni ne kelljen. A földre, jobb esetben növényekre lehet locsolni, vagy ki a kádból, egyik formából a másikba, vagy a nővérére. A hegyoldalról lefele zubog, az égből is hullik alkalmanként, és tócsaként összegyűlik a betonon, amelyben megláthatja saját magát, beletapos, vagy nem értve a tiltakozást, beleül merengve. Izgalmas látnia azt is, hogy a víz fel tudja venni a váza formáját, ha meg forr, kicsapja a gőzt, az ablaküveg is homályos, mindez maga a mágia, kár lenne belőle egy cseppet is arra vesztegetni, hogy a szervezetébe juttassa. Így aztán mindenféle italötlettel előállok időnként. Az egyik ilyen meglepetés számomra a gyógynövény teából készült babásított chai latte volt, amire nem számítottam, hogy sikere lehet. De bejött.

olvass tovább

15 trükk, ami hozzátápláláskor bevált - a céklafasírttól a mentő gombócokig:

hozzataplalas_trukkok02_fin.jpg

A családi ebéden mindenki udvariasan kanalazza a főztöd, és még bíztatnak is, ne hagyd abba a kísérletezést azzal a csicsókatortával, egész jól sikerült, legközelebb biztosan tökéletes lesz. Na, ilyet a gyerekek nem fognak tenni. A hozzátáplálástól a konyhaművészetünk megítélése a következő algoritmus alapján alakul: fini/ nem fini, jó állagú/ rossz állagú, jó szagú/ rossz szagú, szép színű/ zöld, van kedvem enni/ minden bajom van. És ha egy kategóriánál is rezeg a léc, az az egész ételnek sajnos piros lap. Imádtam ezt az időszakot minden nehézségével együtt. 

olvass tovább

A köles nagy játékos: bazsalikomos babos kölespite

babos_kolespite02_fin.jpg

Most látom csak, itt kapható aranyköles - lelkendeztem a kislányomnak a piacon a magos stand elé érve. Ő, aki épp unikornis korszakát élve az arany színért különösen rajong, rábólintott, hogy kipróbáljuk. Ahogy sorban álltunk, elképzeltem, hogy ez biztos a barna vagy a vadköleshez hasonlóan hántolatlan, roppanós állagú gabona, sokáig kell majd áztatni, főzni, finom lesz, de azért a biztonság kedvéért rákérdeztem, hogy ezt a fajtát hogy a legjobb elkészíteni. “Ez madáreleség: szórja csak be simán a papagájnak!” Na jó, akkor maradunk a jó öreg, emberi fogyasztásra szánt, hántolt kölesnél, és a mindenkor és mindenre jó piténél.

olvass tovább

Mászóknak is megéri: céklás banános bababrownie

ceklas_brownie01_fin.jpg

Mégis minek egy háromnegyed évesnek sütemény? Jogos a kérdés. Sem az édességevés szokását, sem a kifejezett édes ízeket nem kell, hogy ebben a korban meghonosítsuk. De van az a helyzet, amikor a szülőket, vagy a nagyobb testvér(eke)t a nassolási vágy erősen trenírozza az itt és mostban lenni, és az őket utánzó Zs-generáció követeli, hogy neki is jusson abból a puha sötétbarna kockából, amit az emberek olyan szenvedéllyel tolnak az arcukba. Pont ilyen helyzetekre jó ez a mindenmentes rostforrás, ez az édes ártalmatlanság.

olvass tovább

Gombócolható, kézzel ehető, ki kellett próbálnunk: ez a fufu

 gari_bowl01_fin.jpg

Aranyos neve is van, végtelenül egyszerű, az Isten is gyerekköretnek teremtette - gondoltam régóta a hagyományos afrikai köretről, a fufuról, amit babagasztro bakancslistámon tartottam számon. Nemrég egy arab élelmiszerboltban belefutottam a gariba, a fufu egyik jellegzetes alapanyagába, úgyhogy végre eljött az ideje, hogy kosztosaim teszteljék. Nem aratott nagy diadalt, de később elkészítettem rizsdarából is, az már sokkal inkább sláger lett.

olvass tovább

Kókusztejes sült karfiolpüré és csicseri ropogós

karfiol_csicseri01_fin.jpg

A föld művelve, a karfiol sütve jó. Az utóbbi évek sült karfiol-kultusza elérte a célját: másképp nem is próbálkozhatok ezzel a klasszikus, gyerekkori zöldségmumussal. Mumussá a kesernyés íze és a főzéskor jellemző karakán szaga teszi, ahogyan a kelbimbót és karalábét is, ha viszont sütjük ezeket, édesebbek és az illatuk is transzformálódik egy kissé. De biztos, ami biztos, sült csicseriborsóval jobban el fog kelni, ami szeretnivaló, ropogós snack, vagy hívhatjuk alternatív levesgyöngynek is.

olvass tovább

Hogyan lesz omlós a keksz, svungos a piskóta? - egy napom a reform sütiüzemben

 dsc06589.JPG

“Ha megtanulod a különböző lisztek működését és trükkjeit, akkor csodákat lehet velük tenni” - állítja a Mentes sütimanufaktúra mestercukrásza. Épp ezekre a csodákra voltam kíváncsi, amikor meghívásukra egy műszakot eltölthettem a mindenmentes üzemben, hogy kakaóscsiga-tekerés, piskótasütés, és kekszformázás közben tanulhassak arról, mit tud a kókuszliszt, a földimandula, hogyan lehet egészségesen helyettesíteni a cukrot, mitől lesz puha a gluténmentes tészta, és hogy viselik magukat a legfurcsább alapanyagok szakértők keze alatt.

olvass tovább

Ötletes feltétek: aszalt paradicsomos mogyoróvagdalt

mogyorofasirt01_fin-3.jpg

Sokszor hallom, hogy a krémlevest akkor fogadják el a gyerekek, ha készül hozzá pirított kenyérkocka, és a főzelék is csak fasírttal eteti magát. Nálunk is hasonlóan megy ez, csak a változatosság kedvért próbálkozom különféle feltét variációkkal, hátha ki tudják egyenlíteni a zöldségkrémlevesek és főzelékek hullámzó népszerűségi indexét. A pirított mandulás golyó, céklás rizsgombóc, vagy vöröslencsés nudli a legtöbbször működik, így hát néhányat be szeretnék mutatni. Az ötletes feltétek sorozata most egy vissza-visszatérő kedvenccel indul.

olvass tovább