Váltsd ki a bolti májkrémet! - 3 egyszerű, bababarát májpástétom

 majpasti03_fin.jpg

Iszapíze van - mondta egy ismerős kislány a csirkemájról. És hol kóstoltál iszapot, Zsófi? Hát a Balatonban - pontosított. Valójában több, lényeges különbség is van az iszap és a máj között. Például iszappal dobálózni poén, májjal nem. Az iszap pakolás formájában melegít, lazít, fokozza az anyagcserét. Ozmózisos hatásánál fogva a benne található ásványi anyagok mélyen felszívódnak. A máj viszont kívülről nem, csak belülről táplál A, B, és E-vitamin, és folsav tartalmával, de kalcium, és vas is kinyerhető belőle. A májkrémet sok gyerek szereti, de hogy a hozzáadott adalékanyagokat elkerüljük, érdemes házilag készíteni. Nem olyan nagy macera. Íme három bababarát májpástétom.

olvass tovább

Zölden, édesen, gyümölcsösen - tejberizs édes sóskával

edes_soska02_fin.jpg

Vegyen aranyos a kislánynak egy kis finom sóskát, hajnalban szedtem - ajánlgatta a kofa a nagymamámnak a váci piacon, de én ott helyben, ötévesen, mint sokat látott gasztrokritikus kijelentettem: az nem kaja. Méghogy nem az, hatalmasat tévedtem. Azóta minden sóska nélkül töltött évemet duplán bepótoltam, és szegény gyerekeim sem győznek “lelkesedni” a különféle ételekben felbukkanó csempészsóska iránt. Már kezdtem nagyon a végén járni a türelmüknek sóska téren, amikor megkóstolták EZT, és azóta újra és újra.

olvass tovább

Dobd fel a szendvicsedet! Diós szedres céklakrém

szedresceklai01_fin.jpg

“Ha tüske szúr is, fogom a vedret, színültig gyűjtöm belé a szedret” Hála Gryllus Vilmosnak, hogy Szederbokor című dalával felkeltette nagyobbik kosztosom (majdnem 4) érdeklődést a nyár végi csodagyümölcs iránt, így aztán a piacon elég csak annyit kérdeznem a roskadozó rekeszekre mutatva: na, jöhet egy kis szeder? A kisebbik még megelégszik azzal, hogy a fekete bogyókkal kiválóan össze tudja kenni magát, nem kell ennél komolyabb marketing. Csak hát mi történik olyankor, ha én is a dal hatása alatt ragadtam és túlpakoltam a vedret a gyorsan romló gyümölccsel? Kipróbálhatjuk mondjuk a gyerekek kedvenc céklás diós mártogatósához adva az eredeti hozzávaló gránátalma helyett. Remekül sikerült, azóta ezt a receptet is felvettük a szendvicskrémek közé.

olvass tovább

A biónál olcsóbb, de nem kevesebb - mit tud a vegyszermentes zöldség?

osgyani07_fin.jpg

“Ha elhagytátok a Cegléd táblát, a kátyús úton hajtsatok tovább és nemsokára jobbra meglátjátok a fóliasátrunkat”- kaptuk az útbaigazítást telefonon az Osgyáni tanyáról, amikor épp az úton keringve, más gazdákhoz bekopogva, illetve a helyi kocsmában kérdeződve kerestük a vegyszermentes birtokot.  Már jó ideje kíváncsi voltam rá, hogyan működik egy olyan gazdaság, ami nem bio, de ugyanúgy növényvédő szerek nélkül, kisléptékben termelnek. Ez esetben 5 hektáron anya és fia. A gazdasszony Osgyáni Elvira mesélt arról, miért aggasztotta anno az EU-csatlakozás, hogy függ össze az anyasága a gazdálkodással, miért nem a bio termelést választotta, ha a fenntarthatóságban hisznek, mire jók a virágok az ágyások körül, mik a divatos zöldségek, és milyen trükkjei vannak a natúr növényvédelemnek.

olvass tovább

Más, mint eddig - grillezett lilakáposzta tört mogyoróval

roasted_cabbage02_fin.jpg

A kisfiam imádja az organikus focilabdákat. A sárgadinnye a kedvence, barázdált felszíne többféle labdajátékhoz is jó fogást biztosít. De ha káposztát fedez fel a bevásárlószatyorban, az is lelkesíti, hogy mielőbb megszerezze, és már támadjon is vele az ajtó felé. A káposzta valóban sokoldalú felhasználásra alkalmas, még akkor is, ha hagyományosan az étkezési célra alkalmazzuk. Amíg tart a grillszezon, érdemes kihasználni: itt van például egy egyszerűen elkészíthető, gyerekkézben is jól mutató, cincálható, ropogós grillköret.

olvass tovább

Ez a kés komoly? - 10 dolog, amitől egy étterem gyerekbarát

kid-family-brunch-eat-restaurant-hk-kowloon-child-768x597.jpeg

 

Van etetőszék? Köszönjük szépen. De jártunk már úgy, hogy sehogy sem passzolt az asztal méretéhez és majdnem a gyerek vállmagasságában volt az asztal lapja. Jártunk úgy is régebben, hogy minden szuper volt, isteni a krémleves, csak épp tűzforrón érkezett, és attól az amúgy finom társasági kétévesünk az éhhalál szélén érezve magát nyűglődni kezdett, és ezzel kiválóan erősítette a sztereotípiát, amiért sok vendéget zavarnak a gyerekek. És amikor legutóbb egy helyen a pincér épp a kifényesített steak kést terítette a 16 hónapos kisfiamnak, mert hát szüzet kértünk neki, akkor eldőlt, hogy ezt a posztot megírom. Annyira nem kellenek komoly dolgok, hogy egy étterem gyerekbarát legyen, csak néhány figyelmesség.

olvass tovább

Hajrá, gurulós! Csupa gyümölcs köleskoch ribizlis málnaszósszal

 malnas_suti04_fin.jpg

Minden nyáron felidézem a nagymamám málnaszószának az ízét. Abban az időben még szörphöz, befőzésre is simán félre lehetett tenni a szezonban, most már inkább csak akkor, ha tíz percen belül sok ezret szeretnénk ott hagyni egy gyümölcsösstandon. Nemrég olvastam, hogy málnaválság van itthon, évről évre egyre kevesebben érzik úgy, megérné nekik málnát termeszteni, pedig a hazai fajták nagyon jók, gurulósainkat külföldön is keresik. Íme hát egy málnaoptimista poszt egy szeretett, gyerekkori édességem, a rizskoch (a hitelesség kedvéért rizskók) újragondolásával.

olvass tovább

A grillszezon kívánja - ribizlis rebarbaracsatni

gyumolcs_chutney01_fin.jpg 

Hiszek a gyerekbarát csatniban. Egyike azoknak a félreértett ételeknek, amelyekről az a közhiedelem, hogy csak cukorral, csilivel és sok fűszerrel lehet jó. Igaz, amikor kíváncsian összevásároltam pár eredeti indiai chutney-t az ázsiai boltban, akkor pont ezt sikerült erősíteniük, plusz még sóból is rengeteg volt bennük, de ha most egyetlen indiai olvasó sem figyel, és szór rám szanszkrit szitkot, akkor megosztok egy saját, nagyon nyári, nagyon gyerekbarát verziót, ami grillhúsokhoz, kolbászokhoz, fasírtokhoz, csevapokhoz, juh és kecskesajthoz jó kiegészítő, de még magára is szerethető.

olvass tovább

Ne dobd ki! Hagymahéj, sóskaszár és más egészséges lehullók

paradicsomszar01_fin.jpg

Elnézést kérek a háztáji állatoktól és komposztálóktól, hogy elcsalok ezt-azt a betevőjükből. Ígérem, ha a konyhai hulladék egy részét családi fogyasztásra megmentjük, még marad nekik sárgarépahéj és más csemegéből. Néhány zöldségmaradék azonban újrahasznosításra termett, és nemcsak fenntarthatósági okokból, vagy a Föld anya kultusza miatt, hanem mert az irdatlan árak mellett megnyugtató, ha több mindent fel tudunk használni.

olvass tovább

Kiadós reggeli - nyári zöldséges sült polentapite

zoldseges_polenta03_fin.jpg

Mindig hálás tudok lenni, ha nem kora reggel kell improvizálnom valamit reggelire, mert voltam olyan kedves magamhoz, hogy előző este előkészítettem. Mindenkinek jót tesz, ha éjjel zavartalanul pihenhet, és ez vonatkozik a polentapitére is. Kipihenten nyújtja a legjobb formáját: reggel, remegősen, szeletelhetően, hidegen a hűtőből.

olvass tovább