Altatáshoz a habverő vált be - Két nő, hét gyerek, száz sütemény

majecsko-3_fin.jpg

“Többször is arra vitt az élet, hogy sütnön kell. Amikor a harmadik gyerekem született, és hasfájós volt, éjszakánként sírt, akkor a legjobban az nyugtatta meg, ha magamra kötöttem és nekiálltam a tésztának. Nálunk a hajszárító nem vált be, annál inkább a habverő - idézte a számomra is ismerős helyzetet Wanot Maja óvónőből lett cukrász. Annak idején én is pont így sütöttem szülinapi tortát hajnalban és lettem kész reggelre a friss, ropogós pitékkel, miközben majomkám pihent rajtam, csak annyi különbséggel, hogy ebből a szokásomból nem lett egy sütimanufaktúra. A Majecsko sütemények ugyanolyan természetesek és személyesek, mint maguk az alapítók, akik most elmesélik történetüket.

olvass tovább

Krémes ártalmatlanság: meggyes gesztenyetorta első szülinapra

gesztenyetorta2_fin.jpg

 

Ha az öcsi egyéves lesz, ehet igazi tortát?

Hogy érted azt, hogy igazi tortát?

Hát csokitortát.

Az már a haladó szint. Az első tortája amolyan belépő torta lesz.

Én is szeretnék szülinapi tortát, ha ő kap.

Te is ehetsz belőle. De neked majd ősszel lesz szülinapod saját tortával, amilyet kérsz.

Miért olyan sokára? Legyen most is!

olvass tovább

Ne pácolj, ne forgasd, krumplit ne süss rácson! - 15 jó tipp grillezéshez

20-serenyi_zsolt_grill-170509-a40a5746.jpg

A nyár ajándéka többek közt, hogy az üdülővárosokban egymást érő kerti grillezés szagait nem lehet megadóztatni. Néha azért érzem jobbnak Zamárdi felsőn a part menti apró kavicsos, babakocsigyilkos utcáit gyerekfuttatásra, mert ezek, a nyaralókkal sűrűbben ellátott helyek gazdagabb szagmintázatot nyújtanak, mint a konszolidáltabb útszakaszok melletti, menő kertek. Most már tényleg itt az idő, hogy készüljünk a grillszezonra, kaptam is pár tippet erre a napi 20-30 kiló faszenet elégető Serényi Zsolt séftől, melyik hússal lesz sikerünk, miért ne a rácson süssük a zöldségeket, és hogyan készítsünk gyerekbarát szószt. Az ö tippjeit kiegészítve pedig összegyűjtöttem, mire ügyeljünk még, hogy a grillétel egészséges is legyen.

olvass tovább

Útravaló babakaják: Vöröslencsés padlizsán sült lilahagymával

voroslencsepadlizsan_fin.jpg

Elkezdődött a szabadtéri szezon. Az erdőben bújócskázós, esti fürdésnél kullancs-ellenőrzős, csigagyűjtős, napsapkát elhagyós, 400-as UV-szűrős cicaszemüveget a babakocsiból kidobálós, makacs fűfolteltávolítós, arborétumban a frász kerülgetős, hogy mérgező-e a bukszus, amit megrágott, almát a homokozóba ejtős, kerti csapból a pólót összespriccelős, játszótéri padnál átöltözős, még a pelenkából is homokot kiszórós, grillezésen a tűz közelébe nem engedős, és vastagon sáros kézzel muffint tömős kiránduló és piknikszezon. Ha a természetjárónk még nem tud járni, és a babaétel a megfelelő ellátmány, akkor vinnünk kell valamit, amit nem túl színes, nem macerás, nem fontos melegíteni és tűri az egész napos hurcolást.

olvass tovább

Van remény: nem szeretem zöldséges zabpalacsinta

photo_2017_04_15_15_46_28.jpg

A zöldségeknek mindig megvannak a maguk ellenzéki frakciói. Ígéretekkel, egyéni akciókkal lehet ugyan próbálkozni, de a siker kiszámíthatatlan. Nálunk épp a sóska és a brokkoli az, amit többféleképp is készíthetek el, három eset lehetséges: A: egyévesem sértődötten végigmér, majd szabadulni próbál az etetőszékből, B: analizálja, morzsolgatja egy darabig, majd apránként ledobálja az asztalról, és a fogást befejezettnek tekinti, C: megkóstolja, néhány falat után észbe kap, és az előbbi két lehetőség közül választ. Legutóbb mégis megúszta a zuhanást a brokkoli: amerikai palacsintába építve reggelire. A mellé készített sült fokhagymás almás baba-aiolival váratlan sikert aratott.

olvass tovább

A csokit azért kívánod, mert a tested vasat és magnéziumot akar

13006747_883285021781281_4994105212909168448_n.jpg

Valójában nem a cukorra vágyik a szervezet, hanem a vitaminokra. Bőség van, csak közben tápanyaghiány - állítja Ilkó Péter táplálkozási tanácsadó. A jógában és ajurvédában is jártas szakembert interjúnkban arra kértem, a gyerekekre összepontosítva segítsen meglátni a lényeget a kaotikus táplálkozási trendekben. Szó esett arról, mi a baj a bolti tejtermékekkel, a vitaminkészítményekkel, arról is, hogy a nagyanyáink még a disznók alá dobták azt, amiből ma a cukor készül, de az alternatív cukrok között van, ami nagyon jó. Jó hír az is, hogy a nyers kakaó tele van vitaminnal, és vannak superfoodok, amelyek nemcsak nemcsak üres marketingfogások. A kókuszolaj például az anyatejben is található laurinsavat tartalmaz, ami az immunrendszert építi, a kurkuma pedig még sebgyógyításra is működik.

olvass tovább

A nagy jolly joker cukormentes süteményként - mákos batáta pie

makosbatatasuti_fin.jpg

Beköszöntött a kipakolós korszak. Kisfiam már ismeri a járást a legizgalmasabb fiókokba. A zacskós teákat kirágja, a teafüvet lankadatlan kedvvel szórj szanaszét, a szójaszószt kicsavarja (egyévesen hogyan csinálja?), kiönti, meghempereg benne, de hogy félmunkát ne végezzen, a balzsamecet sem maradhat teszteletlenül.
Aztán iszkiri fűszerekhez, hogy lehet, hogy a barbeque keverék még az üvegében van? A gáztűzhely alatt a helye széles felhő alakzatban. Csak néhány hónap ez az időszak, de addig is sütni-főzni kell mellette, amilyen gyorsan és egyszerűen csak lehet. Ezt a süteményt a kipakolós maraton ihlette.

olvass tovább

Kincs a bio dobozból - tepsis csicsókás fish and chips

fishchips2_fin.jpg

Szeretnél változatosan enni? Szeretnéd nem rutinból összedobni a vacsorát? Szeretnéd, ha lenne rajtad nyomás, hogy olyan zöldségből is főzz, amiből amúgy nem szoktál? Ketyeg az idő, nehogy tönkremenjen az a finom cucc? Akkor rendelj bio dobozt! Kipróbáltuk mi is, és a Nemes ökogazdaság hajnalban szedett, szép és harsogó zöldekkel teli dobozát kézhez kapva szembesültem vele, hogy olyan termények is kreatív felhasználásra várnak, amelyből nagyjából egy év alatt eszünk annyit, mint amennyit most egy adagban kaptunk. Mihez kezdjek veled, te gigantikus pasztinák, és ti temérdek csicsókák? Nagy büszkeségemre végül a bio doboz challange-et teljesítettem, és még sikere is volt.

olvass tovább

Végre húsvét! Babakofta avagy bárányfasírt mandarinos lencsével

babakofta4_fin.jpg

Tavaly húsvétkor született a kisfiam. Előtte egyszer még alkalmam volt sonkázni a családdal, tudva, hogy a tormát egy jó darabig el kell felejtenem, és a nagy húsvéti ebéd előtt még ritkább fájások közt libikókáztunk a kislányommal és  unokahúgaival a játszótéren.  Akkor is bevillant, hogy jövőre ilyenkor kosztosom abban a korban lesz, amikor a füstölt hús és torma Kánaánba még nem tarthat velünk, de már milyen jó lesz neki való ünnepi menün ötletelni. Épp ideje, hogy megismerje a bárányt egy slágerganús gyerekformátumban: fasírtként. Recept + bónusz ismeretterjesztés a bárányról, tojást hozó nyúlról a miért korszakban élőknek.

olvass tovább

Nem a Marsról jöttek - tyúkhúros vitaminbomba, ibolyatorta és ingyen kerti csemegék

1507311_285816501582237_1530225398651810943_o.jpg

Csodálkozom a medvehagyma-őrületen. A csalán például sokkal értékesebb növény - állítja Halmos Mónika gasztrobotanikus, aki húsz éve foglalkozik ehető virágokkal. Eleinte virágevő őrültnek tartották, és csak az elmúlt öt évben tapasztal nyitottságot, annak is köszönhetően, hogy a gondolkodás a zöld irányba fordult.  Sok érdekességről beszélt interjúnkban. Például hogy a tyúkhúr a salátamixeknél jobb vitaminforrás, a gazként termő pitypangból szirupot főzhetünk, a sarkantyúka a tormás jellegével ízesíti az ételt, a turbolya remekül passzol a tojáskrémhez, a bundázott akácvirágot pedig az unokái imádják.

olvass tovább