Jól esett varázsolni - Karácsonyi könyvajánló kisgyerekeseknek és életmódváltóknak

2017_05_27_7275_preview.jpeg

Sokan a gyerekeik kedvéért kezdenek tudatosabban enni, a kézműves gasztrovásárok és termelői piacok is szeretett vadászterülete a kisgyerekeseknek. Átérzem a gasztroblogger Bezzegh Évának azt az élményét, hogy a lánya születése utáni monoton feladatok közt a főzésben tudta kiélni az alkotás iránti vágyát, és a gyerekételeinek köszönheti, hogy ő is tudatosabb étrendre váltott. Frissen megjelent könyve a 12 hónap - Saláták egész évre című gyűjtemény, de emellett a 2017-es megjelenésekből összegyűjtöttem még  jó néhány receptkönyvet, ami izgalmas, mert például gyerekekről szól, vagy mert a zöldségeknek új oldalát sikerül bemutatnia, vagy mert megtanít házi kenyeret sütni, vagy mert  életmódváltóknak hasznos, vagy csak mert szimplán jó érzés egy szakácskönyvet birtokolni tele pavlovi refkexeket edző képekekkel. Szubjektív válogatás következik.

olvass tovább

Hello karácsony! Aszalt gyümölcsökkel turbózott gluténmentes beigli

bejgli_xxl08_fin.jpg

A beigli azok közé a sütemények közé tartozik, amelyeknek önálló személyiségük van. Vannak racionális fajták, szikár töltelékkel, vannak beszédesek, sztorizósak, vannak túlcsorduló beltartalmi értékeikkel küzdő, a kereketet szétnyomni kívánó fajták is. És bár a készítőjük személyiségének hasonló vonásai magán a beiglin is tetten érhető, legkésőbb a sütésnél megmutatja önálló akaratát, amikor keresztezett ujjakkal dekkolsz a sütőajtó előtt, hogy vajon szétreped-e vagy sem.

olvass tovább

A főzés egy kaland - mindenevő családban mindenmentesen

dns-doranak.jpg

Pár hónappal az életmódváltásom kezdete után már 1-2 órával kevesebb alvás is elég volt, és reggelente frissen ébredtem - többek közt ezt az előnyt is említette Andrási Nóra, hogy miért éri meg betartania egy olyan étrendet, ami csupa lemondást követel. A Mindenmentes blog szerzőjének kreativitását a korlátok felszabadították, és ételei sokakat inspirálnak. Ősz elején megjelent a második szakácskönyve, nemsokára pedig megszületik második babája. Interjúnkban szó esett arról, hogyan főz a mindenevő családnak, hogyan oldja meg a reform alapanyagok beszerzését, milyen egy szakácskönyvet elkészíteni az első trimeszter rosszullétei idején, és arról is, készít-e idén  húsos és vegán-magtejfölös székelykáposztát is karácsonykor.

olvass tovább

Arabos bőségtál gluténmentes cukkinis pitával - családi + babaverzióban

fatteh05_fin.jpg

Négyévesem rendszeresen kér, meséljek neki az arab és indiai gyerekekről, akik kézzel esznek. Úgy tűnik, számára (is) a kézzel evés a szabadság egyik szimbóluma, és ugyanolyan része a magas életnek, mint nyakig iszaposan rohangálni a Balatonparton, vagy futóbiciklivel száguldozni naplementében. Ezt a fogást a közel-keleti konyhából ismert fatteh ihlette, és hagyományos értelemben vett receptje itt csak a hozzá kínált zöldséges laposkenyérnek van, amit gluténérzékenység esetére komponáltam, minden résztvevő igény szerint variálható, ennyi szabadság a szülőknek is jár, ha már kinőtték a futóbiciklit.

olvass tovább

10 tipp, hogyan válassz a gyerekednek minél egészségesebb ételt

3mezze05_fin.jpg

Minden gyereknek joga van a megfelelő és egészséges táplálkozáshoz - ez az a gondolat, amivel szeretnék foglalkozni ma a Gyermekek jogainak világnapján. Az MDOSZ épp a hetekben adta ki új ajánlását, amely szerint a gyerekek napi ételének fele zöldség, gyümölcs legyen. És ha nincs friss zöldség, jó a mirelit? Vannak egészséges nassolnivalók? Hogyan egyszerűsíthető a család élete, ha a bevásárlásról van szó? Többek közt ezekre kerestem a választ ebben az összeállításomban.

olvass tovább

Próbáld ki édesen! Lencsés sütőtök vaníliás zabpehellyel

sutotok_lencse03_fin.jpg

Gyerekekeknek főzni azért is klassz, mert többnyire nem kérnek számon olyan apróságokat, hogy például a lencse hagyományosan sós ételekben szokott előfordulni, mondjuk füstölt hússal, babérlevéllel. Nagyobb kosztosom kért már sonkát a zabpelyhébe, fahéjszórást a paradicsomjára, málnát a céklalevesébe (ez utóbbi nem is rossz, bárcsak én találtam volna ki), így aztán bátorkodtam lencse-téren elrugaszkodni az akadémista irányzattól. Éljenek a szabad társítások, tartalmas reggelik.

olvass tovább

Tanítsd a gyerekeket szagolni, és az érzéseiket is jobban megismerik

19420673_1060113777453595_1735529371258405745_n.jpg

 

Minél pontosabban ki tudjuk fejezni, hogy egy illat kapcsán mi jut az eszünkbe, annál pontosabban tudjuk az érzelmeinket is meghatározni - állítja Lipovszky Csenge illatesztéta. Az ízlelést és a szaglást hasonló módon lehet fejleszteni gyerekkorban is, és mindez segít a mélyebb önismeretben is. Adj a rossz evő gyerek kezébe ételt, hogy játszhasson vele, kérdezd a zárkózott gyereket, milyen érzés az aszfaltra hulló eső szaga, ilyen apróságok is fontos felismerésekhez vezethetnek. Az ételek, ízek, illatok kapcsolatáról beszélgettünk Csengével, meg arról is, miért utálják a gyerekek a karalábét,  és miért maradnak meg olyan erősen a szagok az emlékezetünkben, akár a nagymama almáspitéje, akár az odakozmált menzai káposzta.

olvass tovább

Ha még mindig maradt egy kis bazsalikom - édes pesztó

pesto_201703_fin.jpg

Az elmúlt évek pesztósítási trendjében a medvehagymától a rukkokán át a reteklevélig sok különféle változat felbukkant az interneten, talán csak lehulló őszi levelekből nem készült még. Ha zsenge spenóthoz jutok, azt is örömmel pesztósítotom, mert a gyerekeim ebben a formájában szeretik, szemben azzal, ha a levelek párolva, pláne főzelékként végzik. Nade mégis a bazsalikom az, amiből eredetileg, igazán, tényleg és őszintén pesztó készül. Ebben az esetben (is) kicsit elrugaszkodva a hagyományoktól.

olvass tovább

Ropogós és krémes is, csokis és gyümölcsös is, mi az?

 kolesmisu02_fin.jpg

Hívjuk kölesmisunak - több körös ötletelés eredményeképp ebben a névben maradtunk négyéves nyelvújítómmal. Az év egyik slágerdesszertjéről van itt szó, szerette már hagyományos sütikre hangolt család, tej és tojásallergiás kisfiú, unokatesók és vitte minden maradékot gyermekeim apja, a legkritikusabb gasztrokritikusom. De a legnagyobb öröm, hogy ez a krémes kreálmány kiállta az óvodapróbát is, amikor a kislányom szülinapi mulatságára a kérésére ezzel készültem. Csabinak, Beninek, Mirkónak szeretettel küldöm, akik utólag emlegették!

olvass tovább

Apa for president - szívderítő Buddha-tál őszi napokra

buddha_bowl02_fin.jpg

Ezen a hétvégén egyáltalán ne együnk húst - javasolta gyermekeim apja épp a pénteki nagybevásárlás előtt, amikor képzetelben már elhelyeztem magam a hentespult előtti irdatlan sorban jógalégzést gyakorolva a három napos hétvége előtti piaci állapotokban. Ilyen kijelentést tíz éves ismeretségünk alatt még nem tett, és bár előtte mizseráltam egy keveset a fenntarthatóság érdekében tett húscsökkentésről, amihez a hétköznapok egy részében tartom magam, nagyon jól esett, hogy ő, a házi szuvidálás és BBQ Vergíliusa, a belsőségek patrónusa, akinek talán az óvodában is marhapofa volt a jele, ebben is velem tart. Hétvégén (!) És nemcsak, hogy velem tart, de az előkészített zöldségeimből olyan egyszerű, és szívderítő Buddha-tálat épített, amit a gyerekek is szerettek.

olvass tovább