Minden, amit a vadhúsról jó tudni - plusz egy remek vad curry

vaddisznocurry01_fin.jpg

A vadhús gyógyszermentes, ásványi anyagokban gazdag, gyerekeknek is adható - részben ezek az érvek szólnak mellette. Az utóbbi időben megszerettük a vaddisznót, csak épp nehéz hozzájutni általában vadhúsokhoz. De biztos, hogy egészséges? Biztonságos? Milyen kortól adható babáknak? Hogyan működik a vadfeldolgozás és miért csak pörkölthús kapható a legtöbb helyen? És mi a helyzet a sertéspestissel? Főleg ezekre a kérdésekre kerestem a választ. Sportvadásszal, vadfeldolgozóval, dietetikussal is beszélgettem vadügyben és megosztom a kedvenc vaddisznó curry-nk receptjét.  

olvass tovább

Citrusos zsenge zöldborsókrém - dobd fel a szendvicsedet!

lime_borso02_fin.jpg

Ha konyhafőnökeim meglátják, hogy zöldborsó készül, nyersen is szeretnek belekapkodni. Én is imádtam gyerekkoromban fagyottan ropogtatni, vagy kifejtve szemezgetni. Ennek kultuszát már a kései szocialista slow life mesekönyve, a Baba első lexikona is ápolta. A mű célja volt, hogy a kisgyerekek a saját mindennapjaikra ismerjenek a könyvbeli történetben. A zöldborsós epizódnál a saját gyerekeimre ismertem, akiknek időnként ezt a hűsítő, citromfüves, lime-os zöldborsós mártogatóst készítem.  

olvass tovább

Aszalt fügés spárgasaláta - variációk köretre

spargafuge02_fin.jpg

Nem tudtam belenyugodni, hogy a kisebbikem nem szereti a zöldspárgát.  Miért nem szereti? Zsenge, lágy, rügyes sípja roppanós, és az íze nem tolakodik mindenek elé. Nem múlhat el a szezon anélkül, hogy pár, gyerekekre kalibrált ötletet ki ne próbáljak vele, így kísérletképp éppen két jolly jokerrel, az aszalt fügével és a kukoricával kombináltam. Meglepően jó lett az eredmény. Hármójuk egymás iránt tanúsított türelme, toleranciája, egymás jó tulajdonságainak az erősítésével példaértékű napjaink egoista világában.

olvass tovább

"Ehetünk édességet, csak okosan"- Franziska és az avokádó brownie

franciska02_fin.jpg

Kevés olyan sütemény van, amit nem családilag készítünk, és szívesen adom a gyerekeknek. A Franziska Organic sütiket ki kellett próbálnunk, az összetételük alapján régóta érdekeltek. Horváth Franciska a bűntudatmentes édességekben hisz, szereti az egészséges alapanyagokat, keresi a superfoodokat.  Családja nem járt örömtáncot, amikor megtudták, hogy közgazdász lányuk cukrász lesz, és a mostani édességdömpingben szeretne érvényesülni. Beszélgettünk arról is, honnan gyűjti a receptjeit, milyen utazások inspirálják és kérésemre egy turbósított brownie receptjét is megosztotta.

olvass tovább

Sült répás zabgolyó citromosan és édesen - ötletes feltétek

sultrepa_gomboc01_fin.jpg

A labda gömb és pattog, a hús golyó és omlik, a gyöngyfűző készlet az ágy alá gurul: a gömb alak mozgalmas, és csupa izgalom kapcsolódik hozzá. Egy újabb, jól variálható csudagolyó következik, ami szerethetővé teszi a főzelékeket, önmagában uzsonnaként is megállja a helyét, babakézben különösen jól áll, és édes verzióban gyümölcslevesek betéte is lehet.

olvass tovább

Olcsó, tápláló, istenien puha és hamar elkészül: borjúbríz

borjubriz02_fin.jpg

A borjúbrízt egy szombat reggel fél 7 tájban szerettem meg. Az akkor tízhónaposom átfogzott  éjszakája után épp az ő és nővére zabkásáját próbáltam sürgősen összerakni, és feltettem a teát, a karobot, meg a kávét, ki mivel stimulálhatja magát, amikor érkezett az apjuk: “hagyd az egészet, én csinálom a reggelit. Vettem borjúbrízt.” Borjúbrízt? Ó, már nem is emlékszem rá, mikor ettem utoljára borjúbrízt (soha). Hálás vagyok neki ezért.  Nagyon könnyű elkészíteni, tele van fehérjével, édeskés és gyerekbarát állagú, azóta többször is készítettük. Azt pedig, hogy mikor vezethetjük be, és miért egészségesebb belsőség, mint mondjuk a máj, elmondja a dietetikus.

olvass tovább

Mesekönyvből sütöttem: Tilda békítő pasztinákpitéje és az ételmentés története

pasztinakpite02_fin.jpg

Mennyit kísérleteztem már, hogyan tegyem szerethetővé a gyerekeknek a pasztinákot. Rejtettem zöldborsós raguba, curry-kbe, kevertem édességbe, kínáltam sült köretként. Arra nem számítottam, hogy egyszer majd egy mesekönyvből sütök pasztinákpitét, és szó nélkül fogy. Kalas Györgyi Tilda és a kövér macska című meseregényének alapja az ételmentés, és közelebb visz olyan alapanyagokhoz, amelyekhez kevesebben nyúlnak. A sütésen kívül a szerzővel is beszélgettem, például arról is, hogyan oldja meg egy vegetáriánus és egy húsimádó lány mellett a főzést, és hogy meséjében miért olyan fontosak az érzelmek és a humor.

olvass tovább

Szeretek egy darab zöldségből öt fogásos vacsorát főzni

 31394370_1925370984148034_1155883717781094400_n.jpg

Kislánya születése után kommunikációs vezetői posztját hátrahagyva a főzést választotta hivatásául - idáig még egy szokványos, pályaelhagyó kismama története is lehetne, de Horváth Susa útja ennél kalandosabb. Huszonkét jógatábort főzött végig hordozókendővel és lelelménnyel a kislány egyéves koráig, lakáséttermet vitt a Yummberrel, mellette egy család magánszakácsa volt, az utóbbi hónapokig egy kis belvárosi bisztró konyhafőnöke. Kedvenc hashtage és filozófiája: #foodislove. Beszélgetésünkben szó esett arról is, hogy lehet egy lángosból a legtöbbet a kihozni, egy korhelylevest felturbózni, egy egyévesre bízni a gomba szeletelést. Megosztotta egy spéci recepjét is, ami karfiolból készült édes desszertkrém.

olvass tovább

Császáros kölesmorzsa családi + baba verzióban

smarni01_fin.jpg

Régi népszokás volt gabonavetés reggelén köleses ételt reggelizni, hogy bőséges legyen a termés. Ez remek időszak, hogy zöldfűszereket, virágokat vessünk, palántázzunk, paradicsomot, és más jóságokat neveljünk, akár ablakpárkányon, akár balkonládában, és hogy tuti szépen fejlődjenek, segítsünk rá egy kis kölessel! Nagyon egyszerű receptet mutatok, ami ízében, állagában hasonlít a hagyományos smarnira, és néhány mozdulat csak a babáknak megfelelő, tojásmentes verziót is elkészíteni belőle.

olvass tovább

Kókuszos vaníliás torta szülinapra - egy kis csavarral

 mersetorta01_fin.jpg

Egyik legszeretettebb kihívásom az egyszerűen készíthető, ünnepi sütemények, amelyek minél inkább allergénmentesek, hogy mindenki ehessen belőlük. Nem egyedi az esetem, hogy amikor épp a tojást választanánk szét, akkor két hadonászó gyereket kell szétválasztani, akik halálosan összevesztek egy lego autón. Utána már nagy egyetértésben túszul ejtenek egy doboz datolyát, amit épp használni akarnánk, majd a krém főzésének kritikus fázisában találják meg és szórják ezer felé apjuk csavargyűjteményét. Multi tasking életmód mellett nem fontos a francia cukrászat technikai és formai kritériumaira törekednünk. Ez, a kisgyerekes életvitelre szabott torta a kisfiam második születésnapjára készült. 

olvass tovább