Rólam

csipidorci2_edit.jpg

 

Dénes Dóra vagyok. Sosem voltam tudatos táplálkozó, de amikor babára vágytam és jó ideje nem sikerült teherbe esnem, eljutottam arra a pontra, hogy autoimmun betegségemen étrendváltással is szeretnék javítani. Nyolc éve már, hogy lemondtam a gluténtartalmú gabonákról, a tejtermékek nagy részéről, a finomított cukorról. Figyeltem arra, hogy a korábbi szokásaim helyett minél több élő és rostban gazdag ételt egyek.  Azóta tíz évet fiatalodtam, a hajam csillogóbb, az elmém élesebb (nem!), de tény, hogy az életmódváltásnak óriási hatása volt a szervezetemre. Többek közt abban segített, hogy anya lehessek. 

 

Öröm volt felfedezni, hogy a váltást nem lemondásként élem meg, hanem új önkifejezési módot találtam benne, amelyben kreatív lehetek. Termelői források után kutattam, kitapasztaltam a beszerzés logisztikáját, és még jobban megszerettem a főzést. Mentes alapanyagokkal kísérleteztem, megismertem spéci működésüket. A liszteket, a tejtermékeket és cukrot és esetenként tojást helyettesítő megoldások közül kíváncsiságból szinte mindet kipróbáltam, ami a hazai kínálatban elérhető, és mostanra saját módszereim és praktikáim vannak.

 

A kislányom 2013-ban született, a kisfiam 2016-ban, most a harmadik gyermekünket várom. Nekik köszönhetően örömmel vetem be magam a konyhába, és büszkeségemre kicsi koruktól nyitott, érdeklődő, úgynevezett “jó evő” gyerekek. A hozzátáplálás idejétől kikísérletezett és bevált receptjeimet összegyűjtve 2016-ban elindítottam az Édes pofa gyerek-gasztroblogomat. 

 

A blog indítását az is ösztönözte, hogy az életmódváltásom után sok kérdést kaptam intoleranciákkal, allergiával, emésztési zavarokkal küzdő ismerőseimtől, hogy mit hogyan lehet kiváltani, honnan lehet beszerezni, hogyan lehet elkészíteni. A kérdések nagy része gyerekekhez és a család étkezésének a menedzseléséhez kapcsolódott. Eszerint alakítottam a blog tematikáját is, hogy minél inkább segíthessek. A környezetemben több ekcémás, illetve bizonyos alapanyagokra intoleráns kisgyerek él, de többen vannak azok is, akik kíváncsiságból és az egészségük érdekében alternatív megoldásokat keresnek és változatosságra törekszenek.

 

Az elmúlt években egyre inkább beleástam magam a táplálkozás elméletébe is. A gyerekek mellett először itthon tanultam a táplálkozástudományról, majd pedig, amikor már az utca végénél tovább engedtek, képzéseken folytattam a tanulást.  2018-ban funckionális táplálkozási tanácsadói képesítést szereztem, amit azóta egyéb képzésekkel egészítettem ki. Tanultam a laborleletek értékeléséről, az inzulinrezisztencia korszerű és személyre szabott kezeléséről, az anyagcsere típusokról és azoknak megfelelő étrendek kialakításáról, az autoimmun betegségeket javító étrendekről, krónikus gyerekbetegségek kezelési lehetőségeiről étrendek segítségével. 

 

A célom, hogy a családok igényeinek megfelelő, tudatos étrend kialakításában segítsek, és hogy ezzel a gyerekek az “otthon ízei” pakkban egy csomó egészséges útravalót kapjanak.A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr878413092