Cukormentes házi kechup

hazikechup3_fin.jpg

 

Sosem felejtem el az elsőt. 8 éves lehettem, amikor kereszttestvéremék egy nálunk töltött ebéd közben rákérdeztek, kaphatnak-e a pirított krumplijukhoz kechupot. Fogalmam sem volt, miről beszélnek, anyám viszont értette a kérdést, és a spájz mélyéről előásott egyet. Én is kíváncsi voltam, és szó bennakad, hang fennakad, mámorító volt. Nem érettem, hogy titkolhatták el előlem ennyi éven át ezt a csodát. Kechupot valószínűleg muszáj adni minden gyereknek, de akkor tegyük azt ártalmatlanná.

 

Komolyan függő voltam egy időben. Kechupot egyszerűen mindenhez nagy mennyiségben kellett adagolnom, a hideg és melegszendvicstől, a virslin át akkori világképemben létező összes húsig. A csipszhez is rendszeresen nyomtam mártogatósként, még a paradicsomos tészta olvasztott sajtrétegére is ráküldtem (tudom, fújj!). Tinédzser koromra sikerült lejönnöm róla. Azóta a környezetemben élő gyerekek paradicsomszósz-addikcióját látva kapott el leginkább a kísérletezési vágy.

 

Hozzávalók: 

 

1,5 kg paradicsom (ha télen állunk neki, amikor 800 forint és ízetlen a paradicsom, de nyáron valamelyik felmenőnk befőzött natúr paradicsomot, akkor hurrá, 1 üveggel bontsunk fel!)

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 fél zeller (kb 25-30 dkg)

1 szál sárgarépa (kb 15 dkg)

2 db édes alma

fűszerek: szegfűszeg, fahéj, gyömbérpor ízlés szerint

 

hazikechup2_fin.jpg

 

Elkészítés: 

 

A hagyományokhoz képest a zöldségek összerottyantása helyett a sütőben sütés híve vagyok, mert úgy a kechup édesebb lesz, az íze koncentráltabb, és megállja a helyét cukor nélkül is a házi kechupok sorában.

 

A sütőt 170 Celsius fokra melegítem. Két tepsit készítek elő.

 

A paradicsomokat megmosom, kicsumázom, a nagyobbakat negyedekre, a kisebbeket félbe vágom. A hagyma és fokhagyma héját lehántom, a hagymát félbevágom, majd karikázom. Az almát megmosom, csutkáját kivágom, az almát negyedekre vágom. A zellert és répát megtisztítom, és lapos hasábokra vágom.

 

Az egyik tepsiben a paradicsomot rendezgetem el, közéjük random szórva a fokhagymát, és  hagymát domború felükkel felfelé, hogy a szélei ne pörkölődjenek meg. Kis olivaolajjal meglocsolom. A másik tepsi az almáé, zelleré, és répáé.

 

Elsőként a paradicsomokat teszem be sülni, 10 perc múlva a másik tepsit is utánaküldöm, és további fél óráig sütöm. Ha minden zöldség megpuhult, összeöntöm őket egy hőálló keverőedényben, és rájuk szórom a fűszereket. A paradicsom jó eséllyel enged egy kis levet, az elég ahhoz, hogy pürésíteni tudjam a zölségeket.

 

A szószt újramelegítem, kifőzött, vagy mikróban sterilizált és cseppmentesre szárírott üvegekbe töltöm forrón, és egy kis darab celofánnal az üveg száján lezárom. Az üvegeket 5 percre a tetejükre fordítom, mielőtt eltenném.



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr948388600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.