Kardamomos sült almás gesztenyepép

karobosgesztenyepure_fin.jpg

 

- Szeretnék sünigesztenyét enni!

- A tüskés héjú gesztenyét nem szoktuk megenni,  az vadgesztenye. Abból mondjuk gesztenyebábut lehet csinálni.

- Csináljunk csigabigát! De hogy meg tudjam kóstolni!

- A csigát meg a kóstolást külön tudjuk rendezni. Jó?

 

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

Slow food verzió (egész gesztenyéből)

20-25 dkg gesztenye

2 + fél nagy alma

Zöld kardamom (kisebb gyerekeknél elhagyható)

 

 

Gyors verzió (mirelit gesztenyepüréből)

125 gramm főtt, darált gesztenye, vagy natúr gesztenyemassza

2 + fél nagy alma

Őrölt kardamom

 

karobosgesztenyepure2_fin.jpg 

Elkészítés

Lassú verzió

 

A sütőt 120 Celsius fokra melegítem. A gesztenyék domború felületét éles késsel kereszt alakban, finoman bemetszem. Alufóliával bevont tepsibe rendezgetem, egy kis vizet öntök a gesztenyék alá, és 120 fokon nagyjából 45 perc alatt addig sütöm, amíg a héjuk a vágások mentén meg nem nyílik.

Vizet teszek fel forrni egy lábasban.

 

Ha a gesztenye készen van, lehetőleg még forrón lehántom a héjakat, mert ahogy hűlnek, egyre makacsabbak.

 

A megtisztított gesztenyéket a forró vízbe teszem körülbelül fél órára, amíg teljesen meg nem puhulnak.

 

A sütőt 180 Celsius fokra kapcsolom.

 

Az almákat meghámozom, negyedekre vágom, eltávolítom a csutkájukat. Mozsárban összetörök egy kevés zöld kardamomot. A 2 almát negyedekre vágva egy hőálló tálba téve megszórom kardamommal, és a sütőbe teszem. Nagyjából fél óra alatt puhára sül. 10-15 percig alufólia alatt puhítom, a fennmaradó időben anélkül sütöm. Így még koncentráltabb lesz az íze.

 

A fél almából kompótlevet készítek. A gyümölcsöt kisebb kockákra vágom és némi vízzel, esetleg egy kis fahéjdarabbal együtt felteszem főni.

 

A főtt gesztenyét a sült almával együtt, a kompótlé hozzáadásával pürésítem.

 

Gyors verzió gesztenyepüréből

 

Az almákat meghámozom, negyedekre vágom, eltávolítom a csutkájukat.  2 almát negyedekre vágva egy hőálló tálba téve megszórom kardamommal, és a sütőbe teszem, fél óra alatt puhára sütöm. 10-15 percig alufólia alatt puhítom, a fennmaradó időben anélkül sütöm.  

A maradék fél almából elkészítem a kompótlevet. A felolvasztott gesztenyét a sült almával együtt, a kompótlé hozzáadásával pürésítem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr78389940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.