Mindenmentes nass: narancsos répatorta kesukrémmel

narancsosrepatorta2_fin.jpg

 

Néhány napja a szomszédunkban élő nyugalmazott klarinétművész feleségét meglátva kislányom a lépcsőházban  rákezdett a Szálljatok le, karácsonyi angyalok című Gryllus-szerzeményre. A muzikális nő pedig rákérdezett tud-e esetleg aktuálisabb, a közelgő húsvétra hangoló dalt is? Hát momentán, hasonló színvonalút nem. Én pont így vagyok a karácsonyi sütemények vs. húsvéti édességek témakörrel is, de ebből adódóan szabad a pálya. Most épp a húsvéti nyúl kedvencéből szerettem volna egy glutén, laktóz-, cukor- és tojásmentes édességet készíteni a rokongyerekeknek. Lehetőleg ehetőt. 

 

Répatortával sokáig nem volt dolgom. Odahaza sosem volt szokás zöldségekből süteményt készíteni, így ez is az egyik olyan cukrászipari találmány, amihez nem kötnek gyerekkori emlékek, nem jutnak eszembe róla általános iskolás barátnős sztorik lambadaversenyekről és egyéb heccekről. Azóta viszont bepótoltam a lemaradást, és rengeteg répát használtam már fel édességekhez, sósságokhoz. Ez a verzió hálás, könnyen elkészíthető, nem pepecselős. A diófélék miatt egyéves kor felett ajánlott.

 

Hozzávalók:

 

Tészta:

20 dkg rizsliszt

1 ek útifűmaghéj (érzékenység esetén elhagyható)

kb 10 dkg dió

18-20 db aszalt datolya

2 sárgarépa

½ édes alma

2 dl kókuszolaj

1 narancs kifacsart leve a rostokkal együtt

egy kevés szódabikarbóna

narancs és citromhéj

opcionális fűszerek: gyömbérpor, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, szerecsendió ízlés szerint

 

Kesudiókrém:

 8-10 dkg kesudió

2 ek kókuszolaj

kevéske rizs- vagy kókusztej

vaníliaeszencia és citromlé ízlés szerint

narancsosrepatorta_fin.jpg

 

Elkészítés:

 

A sütöt 180 fokra melegítem, és előveszem a kevert tésztákhoz szükséges, klasszikus két tálat.

 

Az egyik tál a száraz alapanyagoké, amelyekbe a fűszerek is kerülnek. A másik tálba reszelem a répát, az almát, és hozzáöntöm a kókuszzsírt olvadt állapotában. A datolyát pürévé aprítom, a diót lehet apróra vágni, kisebb gyerekek kedvéért darálni. Hozzákeverem ezeket is, majd a lisztes keveréket, végül a narancslevet. Ha igényel még egy kis folyadékot, narancslével pótolom.

 

A masszát kiolajozott pite sütőformába rendezgetem, és 18-20 perc alatt megsütöm.

Amíg sül, ledarálom a kesudiót, hozzákeverem a kókuszolajat, némi vaníliával ízesítem, citromot facsarok hozzá, és annyi növényi tejet, hogy kenhető legyen. Ha a torta kihűlt, bevonom vele.



A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr158389666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.