Hódít a kesutejszín és a trükkös sütik - 2016 gasztrotrendjei

designlovefest2.jpg

Többek közt a kesudióból készített krémek és tejfölpótlók, a chia magos, és csicseriborsós, egészséges kreálmányok, a trükkös sütik és különlegesen fűszerezett fogások uralják 2016 gasztrotrendjét a Pinterest összeállításában. A nemzetközi képmegosztó közösségi oldal összegyűjtve a felhasználók receptjeit, felvázolta, a tavalyi évhez képest milyen alapanyagok, ételtípusok lettek a menők. Eszerint egy jó madridi pacal vagy brézingelt borjúpofa helyett inkább megy a zöldséges csicseriborsólepény, vagy  például a hawaii konyha ananászos tonhalas fogásai. Vagy csak inkább az utóbbit posztolják ki szívesebben, az előbbi pedig rögtön elfogy, mielőtt fotózni lehetne.

 

 

Az oldal öt fő trendet mutatott be igen gusztusos fotókkal,  amelyeket elég nehezen néztem végig anélkül, farkaséhes ne legyek tőlük. Szerencsém, hogy nem tudtam nekiállni kapásból egy pár grillezett ananászos tigrisrák nyársnak, miután letettem a gyerekeket aludni, mert csupán a két fő komponens hiányzik hozzá, meg tüzet rakni sem éjjel kéne. A Pinteresten gyakori gasztroirányzatok közül viszont többnek is híve vagyok, könnyen kivitelezhetőek, és a gyerekeknek szánt receptjeimben nagyon szeretem.

 

Mentesek és szépek

 

Például a tejtermékek és gluténtartalmú lisztek pótlása az egyik trend a képmegosztó szerint. Az áztatott, darált kesudióból készült, ízesített krémek, tejszín és tejfölpótlók egyszerű, klassz találmányok. Narancsos répatorta krémjeként, vagy az erdei gyümölcsös, joghurtos ízvilágot idéző kesudiós tápiókakrémként többször is bemutattam már kiskorú közönségemnek.

A liszt pótlására pedig az összeállítás  legnépszerűbb alapanyaga a csicseriborsó, illetve csicseriliszt, amelyből omlettek, lepények készülnek. Én is kísérlezezek vele időnként, de még nem találtam meg a tökéletes állagot. Addig is maga a zöldség spárgával és citromfűvel nagy harmóniában létezhet.

 

Egzotikusak és színesek

 

A Tropical Twistként elnevezett kategóriában az ananász és a kókusz variációi szerepelnek szép számban, és a hawaii fogások, mint például a nyers, marinált tonhalból készített ahi poke. A kókusz miatt nem tudok elég hálás lenni a természetnek, különösen a gyerekekételeket is édesítő, krémesítő, lágyító kókusztej a kedvencem. A tökös spenótszószt megszelidíti, a zellert édesebbé teszi, együttműködik a sütőtökös vöröslencsével, mákhabként pedig isteni.

 

Édesek és trükkösek

 

Az édesítők közül a természetes alapú szirupok inkább mennek, mint a cukor. Az édességek pedig szintén sokfélék, de jellemzően a könnyebb, valamilyen gyümölccsel, és akár zöldséggel kombinált újítások mennek. Batátapiték, banános tápiókapalacsinták, vegán linzerek próbálják feldúlni a klasszikus vajas piskóták nyugalmát. Ez a kategória hálás terep válogatósabb gyerekek szüleinek is. Amikor karobos chia krémet, gyümölcsös nyers brownie-t, aszalt szilvás paradicsomos aprósütit, banános muffint, karalábélevéllel megspékelt smoothie-t, vagy épp sütőtökös mákos kockát készítek, jó érzéssel tölt el, hogy egyszerre lehet valami édes, vitamindús, cukormentes, és azért szerethető. 

 

 

Zöldek és fűszeresek

 

Végül a fűszerek bátrabb variálására itt egy kis inspiráció a Secret Weapon Spices kategóriában, vagy az itt látható digitális fűszerkertből.

A címlapkép forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr5211715913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.