Színes babakonyha: narancsos paradicsomleves répacsipsszel

paradicsomleves_csipsz2_fin.jpg

“Hoztál zöldségcsipszet?” A legváratlanabb pillanatban néz rám mostanában azzal a vággyal, hogy itt és most piknikezni akar. Például a cipőjavító műhely ragasztószagában, a védőnő fűtetlen várójában, vagy a plázában csizmát próbálva, amikor amúgy is ki van bukva kicsit, hogy 25-ös méretben nem gyártanak magassarkú bokacsizmát, és ha gyártanának is, a gonosz anyák meglincselnék a tervezőt. Szóval van egy nagy zöldségcsipsz-kattanás, a Róna natúr keveréke céklával, sárgarépával, pasztinákkal mindent visz, de a Rossmannban kapható is megy. Ezeket igyekszem házilag reprodukálni, és mivel a saját verzióval is bármit megeszik, folyékony halmazállapotú ételekhez kínálom, mert amióta hideg van, nem szívesen iszik. Így nyúltam vissza egy hozzátáplálás-kori leveshez, ami csodásan kiegészíti a primadonna csipszet.

 

A zöldségcsipsz, ahogyan a másik szeretett ropogós, az almacsipsz hagyományos sütőben is nagyon egyszerűen előállítható snack, viszont azzal számolni kell, hogy ha nem fogy el néhány órán belül, szottyossá válik. De miért is ne fogyna el azonnal?

 

A paradicsomleves pedig a korai hozzátáplálási szokásoknak megfelelő, akár 7 hónapos kortól kínálható főétel. Először csak paradicsommal és almával készítettem, alacsony hőfokon a sütőben sütöttem őket, hogy az ízük koncentrált legyen, az eljárás pedig kíméletes. Később, a 9. hónap után már hozzáadtam egy kis reszelt gyömbért is sütés előtt, aztán egy idő után velük együtt karamelizálódott hagymát, vagy fokhagymát.  A következő alkalommal pedig fűszert nem használtam, csak kísérletképp narancslevet és a maradék narancs húsát tettem hozzá, és ez lett a kedvenc verzió. A zöldségcsipsz csak egyéves kor után csatlakozott a félrenyelés veszélye miatt, de azóta időtálló sláger.

 

Ez a fogás nagyjából magától elkészül, az előkészítésen kívül igazán kevés törődést igényel.

 

paradicsomleves_csipsz_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

4 db lédúsabb paradicsom (pl: marmande, kecskeméti, mobil)

1 kisebb, édes alma

1 lehetőleg kezeletlen narancs leve

Minőségi olaj

Opcionális fűszerek: narancshéj, fokhagyma, hagyma, gyömbér

 

1 vastag sárgarépa

Kókuszzsír vagy más zsiradék

 

Elkészítés:

 

A sütőt alsó-felső sütésre állítom és 150 Celsius fokra kapcsolom.

 

A sárgarépát meghámozom, megmosom és egy hagyományos reszelő darabolókésével karikákra szeletelem. Egy sütőtálcát sütőpapírral kibélelem, megkenem egy kis kókuszzsírral és elrendezgetem rajta a répakarikákat. A sütőben felülre pozicionálom.

 

Egy kisebb tepsibe, vagy tűzálló tálba teszem héjastul a megmosott paradicsomot, a megmosott, 2 negyed cikkre vágott almát, és az alsóbb sütőrácson sütöm egyidőben a répával nagyjából 50 percig.

 

Elkészülte után a paradicsomról könnyen leválik a héja. Egy tálba dobom, az alma húsát a héjából hozzákanalazom, és a sülés közben eresztett paradicsomlével és narancslével együtt leturmixolom. Az első időkben szükség lesz még arra is, hogy egy szűrőn átpasszírozzam, hogy a paradicsommagok fennakadjanak. Végül egy kis hidegen sajtolt olajat adok hozzá, és jöhetnek a répacsipszek is. 

 

Tipp1: Miután a narancs levéből elegendőt facsartam, a héját levágom és a nettó gyümölcshúst a fehér belső héj nélkül is a leveshez adom.

 

Tipp2: Ha a paradicsom és a narancs leve  együtt nem elég ahhoz, hogy leves legyen, egy negyed hagymából egy kis alaplevet főzök és felöntöm vele. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr1011836411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.