Kedvenc tele rosttal - fügés banánkenyér klasszikus és vegán változatban

 banankenyer2_fin.jpg

- A majmok is esznek banánkenyeret?

- Lehet. Amikor szabadon láttunk majmokat Srí Lankán, ahol még a születésed előtt jártunk, ott lelkesen startolnak rá a turisták uzsonnáira. Bármit szívesen elcsakliztak, de a kekszek voltak a kedvenceik, a zörgős zacskókért megbolondultak.

- És adtatok nekik?

- Nem igényelték a gesztust. Elvették, ami megtetszett nekik.

- Mutasd meg!

- Mit?

- A majmokat, akiket láttatok.

- Ja, jó, keresek róluk képeket.

- Vigyünk nekik banánkenyeret!

- Itthon az állatkertekben élnek majmok, de oda nem vihetünk nekik süteményt. Csak a gondozók etethetik őket.

- Akkor hívjuk meg őket hozzánk!

 

 

majom4.JPG

majom11.JPG

majom12.JPG

Ha majd egyszer összejön a vendégség, akkor azokra a majmokra is szeretnék gondolni, akik tojásérzékenyek, vagy tisztán növényevő életmódot folytatnak, így a klasszikus változat mellett ugyanannak a banánkenyérnek a  tojásmentes verzióját is bemutatom. A tészta összefogására hozzáadott almapektin vagy almarost nem allergizáló hozzávaló, babák is kaphatnak belőle. A magok és a füge az, amelyek miatt inkább csak egy-másfél éves korban adható ez a süti.   

 

Az aszalt füge mellett mindkét változatot  kardamonnal bolondítottam, de kihagyható a fűszer a hagyományosabb íz kedvéért.

 

Klasszikus változat

 

Hozzávalók:

 

3 db érett banán

2 tojás

1 csésze zabpehely

1 csésze barna rizsliszt

1 evőkanál kókuszolaj

Kb 10-12 db aszalt füge (vagy füge-datolya kombó)

Kezeletlen citrom reszelt héja

1 teáskanál szódabikarbóna

Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj

Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag

 

Elkészítés:

 

Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.

 

A megpuhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat  is.

 

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.

 

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.

 

A sárgáját a kókuszolajjal összekeverem (ha szilárd kókuszzsírt használok, langyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen), hozzáadom a villával összetört banánt, és habverővel krémesre keverem. Hozzáadom a  fügét.

 

Jönnek a  száraz hozzávalók, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjét.

 

Özgerinc formában kb 20-25 percig sütöm.

banankenyer_fin.jpg

 

Vegán változat

 

Hozzávalók:

 

3 db érett banán

1 db alma

1 csésze zabpehely

1 csésze barna rizsliszt

3 evőkanál kókuszolaj

Kb 10-12 db aszalt füge (vagy füge-datolya kombó)

Kezeletlen citrom reszelt héja

1 ek almapektin vagy almarost

1 teáskanál szódabikarbóna

Fűszerek: 1 teáskanál őrölt kardamom, egy kevés gyömbérpor, és fahéj

Opcionális: 1 maréknyi aprított dió vagy más mag

 

Elkészítés:

 

Az aszalt fügét meleg vízzel leöntve beáztatom. A sütőt 180 fokra kapcsolom.

 

Az almát meghámozom, felkockázom, megpárolom, és a párolt almát lepürésítem.

 

A vízben puhult fügét apróra darabolom, ha magokat is teszek hozzá, akkor azokat  is.

 

A száraz hozzávalókat az almapektinnel együtt egy tálban összekeverem. Hozzáadom a fűszereket és a szódabikarónát.

 

A banánt villával összenyomkodom, és a keverőtálban habverővel krémesre keverem az almapürével és a kókuszolajjal (ha szilárd kókuszzsírt használok, lagyosra melegítem, hogy cseppfolyós legyen) együtt.


Hozzákeverem a kókuszzsírt, a fügét, és a száraz hozzávalókat..

 

Özgerinc formában kb. 45-50 percig sütöm.

 

Még több banán: 

 

Karobos banánmisu

Gyömbéres rebarbara kompót banánnal

Gyors banánmuffin

Kivis banánsmoothie karalábélevéllel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4512331203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.