A mindenkinek jó mindenmentes vendégváró keksz

kakaoskeksz_fin.jpg 

Épp rotációban fut nálunk egy retro mese két, falánk kisegérről, akik elkeseredésükben, hogy a babaházba törve csak gipszből készült ételeket találtak, feldúlnak mindent. Valahogy így érzem magam én is egy-egy kekszkísérlet után, ha se búzalisztet, se vajat, se cukrot, se tojást nem használok. Főleg az utóbbi összetartó erejének a hiánya nehezíti az ügyet. A magos, mazsolás, csokis, vagy egyéb finomsággal turbózott gipszkarton élmények után az első keksz, aminek a színe, íze és állaga is megközelítette a hagyományosat, az mintegy alap háztartási keksz vonult be a családi repertoárba. Ez a kakaós datolyás rizskeksz dióval, vagy más magokkal, esetleg étcsoki darabokkal felütve.

 

Nemrég, amikor felvetődött az ötlet, hogy készítsek üdvözlő snacket a Fegyverszünet március 15-i jótékonysági élelmiszergyűjtésére, a kislányom bedobta, hogy A Keksz legyen az, és ő is segít (= kóstolgatni, nehogy elrontsuk, nyersen eltüntetni a nem tökéletesre formázott darabokat, végül tisztára nyalogatni a felhasznált eszközöket a kezétől a tálig). A fotó is ezt az ihletett pillanatot ábrázolja.

 

Hozzávalók: 12-15 darabhoz

 

30 dkg rizsliszt

20 ml kókuszolaj

4-5 ek magas kakaótartalmú cukrozatlan kakaópor

15-18 db aszalt datolya

1 ek lenmag+ annyi víz (2-3 ek), amitől kocsonyás állagú lenmagtojás lesz

1 kk szódabikarbóna

Csipet só

Fűszerek: fahéj, pici vaníliaeszencia

Opcionális: 1 marék dió vagy más mag, mentes étcsokidarabkák, fekete szezámmag

 

kakaoskeksz2_fin.jpg

 

Elkészítés:

 

A sütőt 180 fokra kapcsolom.

 

Előkészítem a lenmagtojást: egy kis pohárban az őrölt lenmaghoz annyi vizet adok, hogy kocsonyás állagú massza legyen.

 

Átszitálom és összekeverem a száraz hozzávalókat, hozzáöntöm a kókuszolajat (vagy a melegített és cseppfolyós kókuszzsírt kezelhetően langyosan, de nem melegen), egyelőre nem az egészet, csak kb 15 ml-t.  Nagy különbség van az egyes rizslisztek közt, és hogy mennyi zsiradékra van szükségük ahhoz, hogy a tészta összeálljon. Ha kell, a maradékot is hozzádobom, és a többi hozzávalóval masszává gyúrom.

 

Műanyag fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe teszem.

 

Egy lapos sütőtálat sütőpapírral bélelek ki, és elkezdem a kekszeket megformázni. A hagyományos kekszhez képest egy darabig gyurmázni kell vele, hogy a tészta egyben maradjon. De meghálálja a kohézió erősítésére tett kísérleteket.

 

A kekszek a méretüktől és vastagságuktól függően 15-20 perc alatt megsülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr5912352067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.