A grillszezon kívánja - ribizlis rebarbaracsatni

gyumolcs_chutney01_fin.jpg 

Hiszek a gyerekbarát csatniban. Egyike azoknak a félreértett ételeknek, amelyekről az a közhiedelem, hogy csak cukorral, csilivel és sok fűszerrel lehet jó. Igaz, amikor kíváncsian összevásároltam pár eredeti indiai chutney-t az ázsiai boltban, akkor pont ezt sikerült erősíteniük, plusz még sóból is rengeteg volt bennük, de ha most egyetlen indiai olvasó sem figyel, és szór rám szanszkrit szitkot, akkor megosztok egy saját, nagyon nyári, nagyon gyerekbarát verziót, ami grillhúsokhoz, kolbászokhoz, fasírtokhoz, csevapokhoz, juh és kecskesajthoz jó kiegészítő, de még magára is szerethető.

 

Mártogatós család vagyunk, rengetegféle kencét készítünk, és az egyik legizgalmasabb műfaj számomra a chutney, avagy csatni. Az eredetileg lekvárszerű, indiai savanyúság hagyományosan mangóból készül, de rengetegféle más gyümölcsből, zöldségből is főzik. A cukor és a csípős fűszerek alap tartozékai, az ecet pedig a történetek szerint az angolok hatására került bele, hogy még inkább tartósítsa. Ezt szintén kihagyom a gyerekeknek is szánt verzióból, mert ahogyan a bors, a mustár, úgy az ecet is azok közé az ízesítők közé tartozik, amelyek a gyomrot erősen igénybe veszik. A legtöbb változatban van még hagyma, gyömbér, koriander, mustármag, az íze és jellege alapján húsokhoz, halakhoz, curry-ket kiegészítendő, vagy tésztaételekhez kínálják.

 

Azt hiszem, ennél nyárabb már nem is lehet, amikor a piacon háromféle színű ribizli, málnás és áfonyás rekeszek mellett tolom el a babakocsit, és kötegekben kapható az édes és savanyú kísérletekre termett rebarbara.

 

Hozzávalók ½ literhez

 

30 dkg rebarbara

10 dkg ribizli (fekete, piros, sárga mind szuper)

1 db édes alma

1 db lilahagyma

Körömnyi gyömbér

Kb 4 db magozott aszalt datolya

Kb 10 db mazsola

Pici víz

Fűszerek: pici só, fahéj, őrölt koriandermag, őrölt kardamom

 

Elkészítés:

 

Előkészítek egy forraló edényt. A rebarbara szárakat megmosom, 1 centis darabokra vágom (ezelőtt a héját le lehet húzni, de nem fontos). A lilahagymát finomra vágom, az almát héjastul apróra kockázom, a riblizli szárát letépem, a datolyát apróra darabolom, a gyömbért lereszelem, és a fűszerekkel együtt a fazékba dobom, és pici vízzel felteszem főni.

 

Nagyjából 10 perc alatt megpuhul, de még lehet rottyantani, sűríteni ígény szerint.

 

Ha sikerül forrón, sterilizált üvegekbe tölteni, lezárt kupakkal pár percre fejjel lefelé fordítani, majd visszafordítva hagyni hűlni, akkor hónapokra tartósítható. De jól tűri a fagyasztást is.

 

Más gyerekétel rebarbarából: 

Gyömbéres rebarbarás almakompót

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr8012694549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.