Váltsd ki a bolti májkrémet! - 3 egyszerű, bababarát májpástétom

 majpasti03_fin.jpg

Iszapíze van - mondta egy ismerős kislány a csirkemájról. És hol kóstoltál iszapot, Zsófi? Hát a Balatonban - pontosított. Valójában több, lényeges különbség is van az iszap és a máj között. Például iszappal dobálózni poén, májjal nem. Az iszap pakolás formájában melegít, lazít, fokozza az anyagcserét. Ozmózisos hatásánál fogva a benne található ásványi anyagok mélyen felszívódnak. A máj viszont kívülről nem, csak belülről táplál A, B, és E-vitamin, és folsav tartalmával, de kalcium, és vas is kinyerhető belőle. A májkrémet sok gyerek szereti, de hogy a hozzáadott adalékanyagokat elkerüljük, érdemes házilag készíteni. Nem olyan nagy macera. Íme három bababarát májpástétom.

 

Az első májkóstolás nálunk nem sikerült túl jól, amikor a kislányom 8 hónapos volt. A csirkemájat natúr megpirítottam, hogy majd utólag lehessen fűszerezni, ha kell, és egy kis zöldségalaplével leturmixoltam. A pépet jégkockatartókba tettem, hogy egy-egy kockányit majd hozzá tudjak keverni a kicsilány zöldségpüréjéhez.

 

Először spenótos borsópürével kínáltam, és bár azt akkoriban imádta, májjal együtt már nem jött be. Amikor viszont legközelebb párolt almával és egy kis libazsírral együtt kóstolta, már jobban ízlett. Ebből az ízvilágból alakult ki a későbbi, népszerű reggeli, az almás májpástétom szintén házi almacsipsszel. A következő kedvenc a gesztenyés kacsamájpástétom lett, de a megosztóbb ízvilágú báránymájkrém is mindig elfogy. A kisfiam a zöldségpüréket nem kultiválta, született BLW-sként egyből haladó májpástétomokkal indított paradicsommal, és még amit megkívánt tőlünk.

 

A májkrém szerencsére tolerálja a fagyasztást, ezért hasonlóan a halburgerhez, egy alkalommal nagyobb mennyiséggel pepecseltem, és kis adagokban tettem a mélyhűtőbe. Többször hálás voltam már a májporciókak, utazások, váratlan éhségrohamok és vendégségek esetén is hasznukat vettük, mert népszerű a pajtások körében is.

 

Azt figyelembe kell venni, hogy a bolti májpástétomok jóval kevesebb májat tartalmaznak, mint a házilag készített fajták, és mivel méregtelenítő szerv, és A-vitamint halmoz fel, emiatt egyéves kor alatt az ajánlás szerint heti egyszer kínáljuk.

 

Kakukkfüves almás csirkemájpástétom (9. hónaptól)

 

majpasti01_fin.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

50 dkg csirkemáj

Kb 20 dkg kacsa vagy libazsír

2-3 db alma

Minimális só, és kakukkfű ízlés szerint

 

Elkészítés:

A csirkemájat megtisztítom, feldarabolom, egy kis zsíradékon először átpirítom, majd megpuhítom. Az almát meghámozom, felkockázom, kis fazékban megfonnyasztom, hozzáadom a kakukkfüvet. Az elkészült hozzávalókat libazsírral együtt leturmixolom.

 

Tipp: Az almát csak a kezdetekben hámoztam, nagyjából a 10. Hónap után héjjal együtt pároltam.



Gesztenyés kacsamájpástétom (9. hónaptól)

 

gesztenyesmai01_fin.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

30 dkg kacsamáj

Kb 15 dkg kacsazsír

3 db lilahagyma

1 db alma

1 csomag natúr gesztenye (darált, vagy massza)

Fűszerek: fahéj, kakukkfű, őrölt koriandermag

 

Elkészítés:

 

Ha sikerül kacsa testhájat szereznem, és időm is van, akkor tisztítom, aprítom és serpenyőben felolvasztom, így legalább némi töpörtyűnk is lesz.

 

A kacsamájat megtisztítom, falatnyi darabokra vágom, egy kis zsíron átpirítom, majd megpuhítom, és kivéve a serpenyőből a zöldségek dínszteléséig félreteszem.

 

A lilahagymát megtisztítom, durvára vágom, és a kacsamáj sütési maradékában fonnyasztani kezdem. Időnként kevergetem, fűszerezem, és ha kell, egy kis vizet adagolok hozzá, majd amikor  kezd megpuhulni, hozzákeverem a felkockázott almát, és vele együtt puhítom meg.

 

Az elkészült komponensekhez keverem a gesztenyemasszát és a zsírt, és együtt leturmixolom.

 

Báránymájpástétom natúr lilahagymalekvárral (10. hónaptól)

 

almasbaranymajpast2_fin_1.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

50 dkg báránymáj

20 dkg semlegesebb ízű zsír (például libazsír)

4-5 db lilahagyma

Egy csipet só, egy kevés rozmaring

Opcionális: 1 kisebb körte, ha édesebbre szeretnénk

 

Elkészítés:

 

A lilahagymával kezdem, mert annak kell a legtöbb idő. Megtisztítom, feldarabolom, és lassú tűzön, zsíradékon addig dinsztelem, amíg összefüggő masszává nem alakul. Tévhit, hogy cukor is kell bele. Önmagában is elég édes lesz.

 

Egy francia szakács tippje szerint, mielőtt feldarabolnánk a májat, néhány percig grillezzük meg egyben, úgy még jobban megőrzi szaftosságát és ízeit. Ezután kockákra vágom, zsiradékon megpirítom, majd lassú tűzre állítva készre sütöm. Közben mehet hozzá a rozmaring, és a végén egy kis só.

 

Ha a lilahagymalekvár és a máj is kihűlt, robotgépben a zsírral együtt pépesre darálom.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6112825998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.