Jól esett varázsolni - Karácsonyi könyvajánló kisgyerekeseknek és életmódváltóknak

2017_05_27_7275_preview.jpeg

Sokan a gyerekeik kedvéért kezdenek tudatosabban enni, a kézműves gasztrovásárok és termelői piacok is szeretett vadászterülete a kisgyerekeseknek. Átérzem a gasztroblogger Bezzegh Évának azt az élményét, hogy a lánya születése utáni monoton feladatok közt a főzésben tudta kiélni az alkotás iránti vágyát, és a gyerekételeinek köszönheti, hogy ő is tudatosabb étrendre váltott. Frissen megjelent könyve a 12 hónap - Saláták egész évre című gyűjtemény, de emellett a 2017-es megjelenésekből összegyűjtöttem még  jó néhány receptkönyvet, ami izgalmas, mert például gyerekekről szól, vagy mert a zöldségeknek új oldalát sikerül bemutatnia, vagy mert megtanít házi kenyeret sütni, vagy mert  életmódváltóknak hasznos, vagy csak mert szimplán jó érzés egy szakácskönyvet birtokolni tele pavlovi refkexeket edző képekekkel. Szubjektív válogatás következik.


“Amikor a nagyobbik lányom hozzátáplálása elkezdődött, az ajánlásokat figyelembe véve keresgélni kezdtem a különleges, változatos kombinációkat, és mindig egy listával mentem a gyerekorvoshoz, és kérdezgettem, ezekből mit adhatok már? Nagyon jó érzés volt, hogy ebben az óriási felelősséggel járó, és monoton életmódban, ami az anyaságnak azt az időszakát jellemzi, valahol volt lehetőségem varázsolni. Különböző íztársításokkal kísérletezgettem, és a gyerektányéron bevált fogásokat kezdtem átültetni a mieinkre is”- emlékezett vissza a bő egy évtizede kezdődött szenvedélyére a közgazdász-marketinges-gasztroblogger Bezzegh Éva, aki idén összel 12 hónap - Saláták egész évre címmel egy nagy és vastag kötetben jelentette meg kedvenc fogásait.

 

oj3a2495_preview.jpeg

Ínyenc nővérek (fotó a 12 Hónap- saláták egész évre című könyvből)

 

Távol az ezerszigettől

 

Ahogyan a blognak elmondta, 11 éves nagyobbik lányának egykori kedvencei közé tartozott például az aszalt meggyes kókusztejes céklapüré, a gesztenyés kelbimbó, vagy a kapros-túrós répapüré, máig szereti a közel- és távol-keleti ihletésű ételeket, a korianderrel megismerkedett már akkor, amikor a petrezselyem már kínálható volt, és minden alapanyagot szívesen használt, ami csak szezonális és hazai volt. Kisebbik lánya hozzátáplási időszakának pedig 2012-ben egy sorozatot szentelt blogján, amelyben a felnőtt fogások baba verzióját is elkészítette és lefotózta. Például egy gazdag Walforf-salátából így lett babaétel.   

 

A receptgyűjtemény jó messzire rugaszkodik az ezerszigetes hagyományok alapján értelmezhető salátaságtól, és önálló fogásként is működő specialitások is szerepelnek benne, mint például a friss korianderrel tálalt vietnámi pacalsaláta, vagy a citromfüves, darált sertéshúsos tradícionális laoszi larb gai. A nyers, vagy grillezett zöldségek mellett gabonák és gyümölcsök is alkotóelemei a salátáknak, az almán és körtén kívüli univerzumból.

bezzeghe-salata_konyv_febr_retek_preview.jpeg

 

A szezon színesebb, mint elsőre látszik

 

A céklasalátának például a szilva, a spárgasalátának a mákkal és mentával bolondított eper (kár, hogy nincs szezonja, ezt most megcsinálnám). Jellemzőek még a zöldfűszerek, olajos magok, bogyók és különböző olajok variációi. A kötet legpraktikusabb ötlete, hogy hónapról-hónapra összegzi a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeket frissen be lehet szerezni. Ebből is kiderül, amit szerencsére én is sokszor látok, hogy például a december nem is annyira szegényes. A lista alapján édeskáposztát, endíviát, cikóriát, kökényt is kereshetünk ilyenkor a piacokon.

 

A kötetet az elsőkötetes Artbeet kiadó jelentette meg, és könyvesboltokban nem, csupán néhány delikát élelmiszerüzletben kapható 10500 forintért, illetve a kiadó oldalán rendelhető.

 

Bridget Jones kék levese fiatalító verzióban

 

Maradva az előételek műfajánál, egy idei, kreatív leveseskönyv Amber Locke Laktató és egészséges levesek című műve. A zöldség és gyümölcs kreációkat, printeket alkotó Amba márka alapítója az Insagramon Rawveganblonde-ként posztol, és most több mint száz ötlettel rukkolt elő receptgyűjteményében a dinnye gazpachól és habzó ananszászlevestől  a babpörköltig, A külföldi szakácskönyveknél gyakori, hogy az összetevők itthon nehezen, vagy értelmetlenül drágán szerezhetők be, de inspirálódni jó belőlük.

 

A Bridget Jones-féle kék levesre is kitalált egy verziót, amelyben  fokhagymával, almával ízesített karfiol és avokádó van, illetve kókuszvíz és a színét adó összetevő az antioxidánsturbó spirulina-por. Locke egykor szülei veteményeskertjében szeretett bele a szezonális terményekbe, és a kert közelében maradt azóta is, magát veg artként titulálva. Ez az első receptkönyve, amely magyarul megjelent a Corvina gondozásában és 3990 Ft-ért kapható.

 

A reggelik és vacsorák megújítására

 

Jó inspirációt adhat például a reggelik, vacsorák megújítására Natalie Seldon A csodálatos diófélék és magok című könyve jó sok ásványi anyaggal és antioxidánssal. A “comfort baking” rajongója food stylist, és munkáit az Instagramról ismerem, ahonnan tökmaghumuszát készítettem el. A rossz hír csak az, hogy nálunk bitang drágák az általa favorizált magok, például brazildió és társai, de az ötletei közül sokat hazai alapanyagokkal helyettesítve is el lehet készíteni.

 

2.jpg

 Meleg sütőtökös lencsesaláta a Négy évszak receptjeiből 

 

Télen is frissen

 

Egy magyar kiadvány a szezonalitás táplálkozás jegyében: Bezselics Ildikó Négy évszak receptjei listát is tartalmaz arról, az adott hónapban milyen alapanyag érhető el. A receptek a hagyományos konyhát teljesen hétköznapi alapanyagokkal egészségtudatosan közelítik meg (ez a letisztultság a tavaly karácsonyi ajánlómban bemutatott, előző könyvére ugyanúgy jellemző) és az ételek elkészítése mellett dietetikusi tanácsok is szerepelnek táplálkozási rendellenességekkel élőknek, és információk a fogások tápanyagtartalmáról. A Két cica konyhája gasztrobloggerének 120 fogást tartalmazó könyvét a Lapcom adta ki, az ára 3990 forint.

 

Házi kovász és barátai

 

Tudjuk, hogy minden egészségesebb, ami otthon készül. A sütemények is, például Havas Dóra Álmaim cukrászdája  című gyűjteményében összefoglalt lélekringatók, de főleg az olyan, mindennapos alapélelmiszert, mint a kenyeret tényleg ideális lenne házilag készíteni (ha egy nap nem csal 24 órából állna). Ennek a műfajnak a mestere a blogger Limara, azaz Tóthné Libor Mária, aki Házi pékek alapkönyve  címmel jelentette meg tapasztalatait a kelesztőből. A jó kovásztól a dagasztáson át a sütésig sok fontos ismeretet megoszt, vannak teljes kiőrlésű tészta receptjei is. Szenvedélye a kelttészta, a  gluténmentes műfaj bevallottan nem könnyű a számára, arra inkább a blogján ad ötleteket, mit mivel, hogyan keverjünk. A könyvet a Csipet kiadó jelentette meg, 5500 forintért kapható.

 

Kreatív savanyúságok

 

A fermentált ételek iránti érdeklődésem a gyerekeim születésével erősödött, sokat olvasva arról, milyen jót tesznek a bélflórának és ezzel párhuzamusan az immunrendszernek. Erről a témáról posztoltam is korábban, és ha időm engedi, kísérletezek, bár még ha alaposan sterilizáltam, betartottam az arányokat és a tárolási szabályokat, akkor sem magától értetődő, hogy sikerül, azt be kell, hogy valljam. Sinka Miléna Fermentált finomságok mezítlábas módra című füzetében erjesztett gyümölcsök, zöldségek elkészítési módjai szerepelnek, és néhány hozzájuk tartozó ökölszabály. Ez a pulton hagyható, kifőzött befőttesüvegnek támaszthatóan lapozható, olcsó segédirodalom, ami segít nem elkövetni a kezdők hibáit, és magánkiadásban jelent meg 1415 forintért. 

 

zizi06_fin_1.jpg

Gyerekcsemegék a Mit eszik a vegagyerek? című könyvből 

 

Smoothie-ba rejtett spenót és gyerekcsemegék

Mindezek a könyvek családoknak érdekesek lehetnek, akik variálni szeretnének a megszokott étrenden, többet szeretnének tudni az alapanyagokról, kitalálni egészségesebb fogásokat, vagy csak szeretik az új könyv szagát és színes képeit, a  de van kifejezetten kisgyerekeseknek szóló könyv is. Idén nyáron jelent meg a Zizi Kalandjai bloggerének, Nagy Zitának a Mit eszik a vegagyerek? című könyve, amiről korábban írtam is a szerzővel beszélgetve A könyv nemcsak vegánoknak lehet hasznos, hanem mindenkinek, aki kicsit több zöldséget, gyümölcsöt szeretne csempészni a gyereke ételeibe. A csokipudingban elfér egy kis avokádó is, a reggeli smoothie-ban spenót, a bolognai spagetti is néhanapján készülhet lencséből. A könyvet a Boook kiadó jelentette meg, az ára 4265 forint.

 

Ha pedig már úgy tűnik, a gyerek számára a konyha a játszótér, mérleg a libikóka, fakanál a kislapát és linzertészta a homoksüti, akkor a Chefparade Nem csak gyerekszakácskönyv című, főzős fázisfotókkal sűrűn illusztrált könyvében örömét lelheti. 3990 forintért kapható.

 

Aki számára a főzés kaland

 

És most jöhetnek az idei reform szakácskönyvek. Dr Andrási Nóra Mindenmentes 2. című könyvéről nemrég beszélgettem, többek közt azért is szerethető könyv, mert az olyan, alapvető hozzávalókhoz is ad házilag készíthető verziót, mint gluténmentes szendvicskenyér, vagy növényi főzőtejszín, ami így nemcsak követhető összetételű, hanem olcsóbb is, mint boltban vásárolva. Hétköznapi és ünnepi fogásokat, édességek is szerepelnek a Boook kiadó gondozásában megjelent receptgyűjteményben 4990 forintért.

 

Segédirodalom újévi fogadalmakhoz

 

Török Eszter 100 % egészség 0 % cukor  című könyve életmódváltóknak hasznos olvasmány, illetve várandósoknak, akik akár a terhességi diebétesz megelőzésére, akár csak egy új korszak elé nézve csökkentenék a cukrot.  A dietetikusként  dolgozó szerző olyan gyakori anyagcserezavarokkal és autoimmun betegségekkel foglalkozik, amelyek étrendváltással javíthatók, például inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigybetegségek. A könyvben megosztott receptek szerencsére nem a lemondást és a  hiányérzetet erősítik, hanem olyan megközelítést adnak, amelytől a fogások továbbra is hedonisták maradnak, csak kevésbé terhelik a szervezetet.

 

brsp_final-small.jpg

Fotó: Honestly Healthy 

 

Húsmentes hétfőkre


Még egy külföldi receptkönyv a tudatos táplálkozás jegyében: Natasha Corrett és Vicki Egdson Teljes értékű táplálkozás lúgosító ételekkel  című könyve komplett vega menüket foglal össze. Több tanulmány is rámutatott már, hogy a lúgosítás valójában egy mítosz, például a Ködpiszkáló blogon is olvasható egy poszt a témával kapcsolatos tévhitekről, de nem árt, ha van egy olyan könyv a polcon, amihez lehet nyúlni, ha például a karácsonyi trakta után pár zöldségnapot beiktatnánk. A szakács Natasha Corett egyébként blogot vezetett a terhességéről a sajátmaga alapította Honestly Healthy életmódsite-on, részben arról, hogyan kezelte a terhességi refluxát avokádóval, részben nem táplálkozással kapcsolatos élményeiről, akár a nagypárnával alvásról, akár a hasznos gyerekholmikról. A site-on kívül egy úgynevezett hűtőtöltő szolgáltatást üzemeltet, ami friss alapanyagokat szállít a megrendelőihez.

 

Kevesebb szénhidrát, több lelkesedés

 

Szintén az életmódváltóknak lehet jól használható könyv a Dolce vita bloggerének, Vrábel Krisztinának 160 grammos szénhidrátdiéta idén megjelent  2. Része, ami az oldalon 3315 forintért kapható. Az első részhez hasonlóan a fő célkitűzés az, hogy lemondások nélkül tudjunk átállni egy szénhidrátban szegény életmódra, és ami még az előnye, hogy az ötletei könnyen beszerezhető alapanyagokra épülnek, és különösebb konyhai gyakorlat nélkül is megvalósíthatók.

 

Itt segíthetsz

 

Végül egy nem kisgyerekes, nem vitaminéljenző, nem életmódváltó könyv, ami nem maradhat ki a felsorolásból, Mautner Zsófi és a Nárcisz Asztaltársaság közös műve az Asztal, társaság - Mesterséfek mesteri receptjei , amelynek megvásárlásával a Magyar Hospice Alapítványt támogathatjuk. Minden, 2800 forint értékű, eladott példány egy beteg embernek 60 értékes ápolási percet ajándékoz az élet méltó lezárásáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6713469785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.