Hógolyózás után felmelegít: sütőtökös céklacurry

stok_ceklacurry01_fin.jpg

A nagy sütőtökben bízzon! Az az érett és zamatos - tanácsolta a piacon  egy nagydobosi őstermelő és ezt hallva négyévesem lelkesen helyeselt, mert lenyűgözik a nagy sütőtökök. Úgy képzeli, ha a húsát, magját kivájjuk, és a házára ablakokat vágunk, kerekeket szerelünk, akkor lehet belőle busz a plüssállatainak, amivel eljutnak a Gödöllői Arborétumba. Nos hát ehhez az ételhez kicsi, kanadai sütőtököt választunk, így nem lesz belőle arborétumjárat, csak ehető csónak a céklás ragunak.

 

Bár a leggyakrabban három elterjedt sütőtök fajta kapható itthon, az ízbeli variációjuk ezeknek is sokszoros. A nagydobosi fajta vastag, bordázott, kékes vagy szürke héjú, egy-egy darab 10 kilót is nyomhat, vastag, élénk narancssárga húsú, és tud nagyon édes lenni, de enyhébb, gesztenyésebb ízű is. A kiszombori ovális termésű, fehérbe hajló szürkés héjú, belül tompa narancsszínű, szintén szép nagy darab, és szintén nagyon jó, telt ízű. 

 

A legtöbb helyen ismert és könnyebben kezelhető sütőtök az orange/kanadai/sonkatök, az a klasszikus narancsárga, hosszúkás, egyik végén öblös termés, amelyet szétvágni, kimagozni is könnyebb, mint a magyar fajtákat, de nincs olyan karakteres íze. És végül a harsány narancssárga, nagy magú hokkaido tök terjed néhány éve, bár a többihez képest drágább, meghálálja a befektetést, temperamentumát szívesen beleadja mindenféle ételbe. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a héj ehető-e. Nálunk az is elfogy. A kanadainak a legvékonyabb a héja, az talán a legbefogadhatóbb. 

 

A hozzátáplálás időszakának egyik legkellemesebb meglepetése a sütőtök volt számomra. Azelőtt nagyjából a krémlevesekre és a sült vagy grillezett zöldségköretekre korlátozódott a felhasználása, de a gyerekek mellett főzelékekbe, lekvárba, csatniba, reggelibe, lepénybe, tócsniba is került, látva, hogy kísérletre termett. Nem minden kísérlet jött be, persze, a sós sütőtökkenyerem például borzongató lett, de ha sikerül tiszteletben tartani a természetes ízét, akkor nem lehet baj.

 

A másik nagy jolly joker a cékla. Az őszinte, magát úgy színben, mind ízben felvállaló gyökér variálhatósága miatt szintén nagy kedvenc, a gyümölcslevestől a mártogatósokig és fasírtig sok műfajban helytállt már, így bíztam benne, hogy a két klasszis együtt tud működni.

 

Ez itt egy csudajó, tápanyagokban gazdag, és a gyömbér immunerősítő hatásának náthaszezonra termett étel. A két zöldség a 6. Hónaptól bevezethető. A fűszerei közül az édeskömény adható a legkorábban a babáknak, már a hasfájós időszakban is segíthet tea formában, itt por formában szerepel, ugyanazokkal az élettani hatásokkal. A 8-9. hónaptól mehet a római kömény, koriandermag, fahéj. Intenzívebb íze lesz, ha egy-két gerezd sült fokhagymát adunk hozzá, meg egy gondolatnyi szegfűszeget, kurkumát (vagy önmagában garam masalát), de ezek babakorban nem annyira fontosak, itt most csak az alap fűszerekre koncentrálok. 

 

Hozzávalók 2 gyerekadaghoz:

 

1 kisebb kanadai sütőtök öblös fele (mondjuk 30-35 dekás darab)

1 cékla

10-15 dkg darált hús (pulyka a 7. Hónaptól, vörös húsok 8-9. hónaptól)

2 ek paradicsompüré

Kb 10 centi póréhagyma

1 körömnyi friss gyömbér

1 teáskanálnyi fűszerkeverék édesköményporból, őrölt korianderből, őrölt római köményből, fahéjból

Olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A sütőtököt félbevágom, a magját kivájom (nem dobom el, megtisztítom és egy kis tűzálló kerámiatálba rendezgetve megsütöm azt is, pár falat ropogtatnivaló lesz belőle)

 

A céklát meghámozom, megmosom, félbevágom, egy kis olívaolajjal megkenve  a sütőtökkel együtt 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.

 

Ezalatt a póréhagymát megtiszítom, vékonyra karikázom, a gyömbért felaprítom, és egy kis fazékban olívaolajon átforgatom. Hozzákeverem a fűszereket, a darált húst, a paradicsompürét, ha szükséges, egy kis vizet.

 

Ha a zöldségek elkészültek, a sütőtök kelyhét kicsit mélyebbre kanalazom. Ha a céklával együtt le szeretném turmixolni, akkor a kivájt húsát a botmixer keverőpoharába dobom és hozzákockázva a céklát lepürésítem. A pürét összekeverem a húsos raguval és visszatöltöm a sütőtökbe.

 

Ha nem turmixolok, akkor a kivájt húst egy picit tovább aprítom, és a raguhoz keverem. Végül a céklát kockázom apróra, hozzáadom a többiekhez és a darabos ragut töltöm vissza a sütőtökbe.

 

Önmagában tartalmas fogás, de ha kíván köretet, párolt rizs, hajdina, köles, vagy akár quinoa illik hozzá. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr3313579001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.