Szedres cékla saláta - grillköret változatosan, baba verzióban is

 

szeder_salata01_fin.jpg

A minap angusz marhát grilleztünk. Azon ritka alkalmakkor, amikor egy ilyen klasszis turnézik a faszénen, egy illedelmes  köretnek más dolga se lenne, csak meghúzni magát a tányér szélén és vigyázni, nehogy elrontsa a produkciót. De ez valójában nem kevés: kiemelni egy ilyen szép szál alapanyag ízét, pláne mai egoista világunkban vállani azt a másodhegedűsi pozíciót tiszteletreméltó. Felnézek a köretekre, pláne a zöldségköretekre. Íme egy fantasztikusan lila, édeskés, savaskás, ropogós és puha nyári saláta, ami magában is megállja a helyét.

 

A gyerekeim nem szeretik a nyers salátákat, legfeljebb külön-külön a paprikát, paradicsomot, sárgarépát, szárzellert. Ha mégis keverékkel próbálkozunk, úgy működhet, ha gyümölcsökkel dobjuk fel  spontán, vagy bejáratott módon. Ebből adódnak az állandó törekvéseim a zöldségek és gyümölcsök kombinálására. A leveles saláták eperrel, sárgadinnyével, vagy sárgabarackkal, bébispenót és édeskömény naranccsal, gránátalmával, a káposzta almával,  cékla fügével, málnával, áfonyával, szilvával, gránátalmával, a lencse mandarinnal, naranccsal, görögdinnye sült lilahagymával, mentával, sárgarápa sárgabaracckal és magokkal,  bab sárgabarackkal, és alma meg ribizli jóformán mindennel. Minden hasonló kombót egy kevés random kecskesajt még jobban el tud adni.

 

Gyümölcsös salátákhoz jó ötleteket találtok például a Két cica konyháján, Kaldeneker oldalán, az iráni ihletésű Gránátalma és borbolya blogon, a Babramegy  blogon, vagy tartalmas, offline formátumban a 12 Hónap című zöldköret gyűjteményben.  

 

A gyümölccsel turbózott salátákat amúgy az Isten is grillköretnek teremtette. Ez a lilakáposztás, céklás, szedres keverék húsok, grillkolbászok mellé nagyon finom, és még azt is tudja, hogy savasságával, C-vitamin tartalmával segíti felszívódni a céklában, és húsokban található vasat. A szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy kombináljunk-e zöldségeket gyümölcsökkel, mert eltérő az emésztésük módja és ideje. Az egyik tábor szerint a gyümölcsöket magukban fogyasszuk két étkezés között, a másik szerint a szervezet jól elbánik egyszerre a vegyes táplálékkal.

 

 A szeder miatt ez a saláta másfél éves kortól ajánlható, de ha baba is van a családban, akkor könnyen el lehet készíteni a babaváltozatát. Például úgy, hogy amíg a cékla sül, egy fél lilahagymán megpárolunk egy kis lilakáposztát, és kihagyva a balzsamecetet és gránátalmaszirupot csak citrommal ízesítjük Mehet is hozzá pár kocka cékla, nyers vagy sült alma, és opcionálisan egy kis mazsola. A 8. hónaptól kínálhatjuk. A nagyobb gyerekeknek és a családnak szánt verzió pedig itt következik.

 

szeder_salata03_fin.jpg

 

Hozzávalók családi adaghoz:

 

1 kisebb lilakáposzta, vagy egy nagyobb fele

3 cékla

2 lilahagyma

2 marék friss szeder

Cukormentes gránátalmaszirup, vagy balzsamecet

Só, citrom, olívaolaj

 

Elkészítés:

 

A céklát megtisztítom, félbevágom, és vékonyan megkenve olívaolajjal 200 fokos sütőbe teszem. Nagyjából 25 percre lesz szüksége. Miután betettem a céklát,  8-10 perc múlva mehet mellé a tisztított, félbevágott lilahagyma is, így együtt sülnek meg.

 

Amíg a cékla és társa sül, a lilakáposztát vékony csíkokra vágom, és a salátástálba dobom, a szedret óvatosan megmosom.

 

A sült céklát kockázom, a lila hagymát aprítom, és összeállítom a salátát. Egy kis sóval, citrommal, gránátalmasziruppal vagy balzsamecettel, és olívaolajjal locsolom meg.

 

Tipp: bármilyen gyümölcsről van is szó, az elkészült salátához frissen keverjük! Nem jó sokáig állni hagyni, a gyümölcscukor hamar bomlani kezd és savanyítja az ételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr5914125389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása