Nagyon nyári citromfüves halgombóc curry

de_nes_do_ra_30_of_32.jpg

Hiszek a halakban. Sokáig dicsekedhettem is vele, hogy kosztosaim szeretik a halakat, a ropogós halbőrön, a pisztránszemen és uszonyokon is vígan csammogtak, de ennek már vége. Most már szálkás, iszapízű, nyálkás, a bőre kemény, a húsa lágy. A szülő ilyenkor vagy megadja magát Iglo kapitánynak, vagy maga próbál fejleszteni könnyebben fogyasztható halas tartalmakat, bízva az Omega-3 zsírsavak lojalitásában is. Az utóbbi mellett döntöttem. A hal és tökfélék barátságára alapozva próbáltam ki ezt a tökszószos halgombóc curry-t, és ezen a nyáron szerencsére többször visszatérhetett. A receptem a Vidék Íze magazin júliusi számában jelent meg Kállai Márton fotóival.

 

Az év során több jó, jó tendenciáról is beszámoltak a hírsite-ok, például hogy a jövőben több uniós forrást szánnak az édesvízi akvakultúra fejlesztésére a tenger nélküli tagországokban, és hogy némileg növekszik a halfogyasztásunk nemcsak a karácsonyi időszakban, de azért még van hová fejlődni. Jó darabig azt hittem, itthon is majd mindenféle szuper halat bevethetek a gyerekeknek (már ami elérhető fizikailag és árban is), de mostanában a nagypapa, nyáron is gyakran készített pontyhalászlevén kívül csak a filék mennek. Azok is leginkább olyan formákban, mint például a tepsis fish and chips, a halburger vagy ez a thai ízvilágú szósszal körített halgombóc.

 

A piacok sokszor csak néhány féle friss halat kínálnak, mert amúgy a nyakukon maradna, de itt egy remek, országos halbolt-lista a Kapj rá! oldalán, ahol túl a sztenderd halféléken bővebb a választék. Ehhez a fogáshoz nem fontos semmilyen különlegesség, csak valamilyen fehér húsú filé, például tőkehal, ami a gyakorlatban többféle, tengeri halat is jelent, vagy szürkeharcsa, afrikai harcsa, busa vagy ponty is. Készítettem már pisztrángból is, amit különösen szeretek, ezért sajnálom is gombócra használni, de a többi értékét, például a bőrét más ételhez eltettem.  Két fajtát érdemes kerülni: a pangasiust a tenyésztésének lelkiismeretlen körülményei miatt, a tilápiát pedig a gyulladásoknak kedvező zsírsav-összetétele miatt.

 

Ez a curry egyéves kortól biztonsággal ehető, nem túl fűszeres, természetes ízű és könnyen emészthető, de kisebbeknek, például 10 hónaposoknak egy kevésbé fűszeres változat is készíthető belőle. A halgombóchoz csak zöldhagymát, egy kis citromfüvet, bazsalikomot és citromlevet kevernék, a curry-hez hagymát, egy minimális gyömbért, kurkumát, citromfüvet, citromlevet és kókusztejet adnék, tálaláskor pedig egy kevés zöldfűszert: bazsalikomot, petrezselymet vagy koriandert. A szószhoz a tök egészét felhasználom, de egyéves kor alatt a tökmagokat jobb kihagyni. 


Hozzávalók 4 személyre:

 

Halgombóc:

 

70-80 dkg fehér húsú halfilé

1 db vöröshagyma

1 db fokhagyma

Némi zöldhagyma, és ha van esetleg kéznél thai bazsalikom, az csodás

1-2 tk őrölt citromfű

Pici só

Pici citrom, esetleg citromhéj

2-3 ek olívaolaj

 

Curry:

 

1 kg főzőtök

Olaj

2-3 dl kókusztej

Pár facsarás lime

 

Currypaszta:

 

1 vöröshagyma

2 fokhagyma

Körömnyi gyömbér

3-4 kaffir lime levél

1 tk galanga

1 tk őrölt citromfű

1 tk kurkuma

2-3 tk só

 

Tálaláshoz: koriander/ thai vagy bármilyen bazsalikom

 

Elkészítés:

 

A sütőt 220 fokra és grill fokozatra kapcsolom..


A gombócokhoz minden hozzávalót késes aprítóba dobok, és jó pépesre aprítom.


A halpüréből diónyi gombócokat formázok, sütőpapírral, vagy szilikonlappal bevont sütőtálcára sorakoztatva nagyjából 20 perc alatt, egyszer átforgatva megsütöm. Szép kérget kap majd, de belül puha marad.

 

A tököt meghámozom, félbevágom, a magját kikanalazom (nem dobom ki, a curry pasztába fel lehet használni egy-másfél éves kortól), a zöldséghúst  apró kockákra vágom.

 

Vokban vagy serpenyőben olajat hevítek, először rádodom a tökmagokat, és picit megfonnyasztom. Kiveszem a vokból, és átkanalazom abba az edénybe, amiben a pasztát készítem el.

 

Második körben olajon elkészítem a tököt is. Amíg rotyog, a currypasztához minden hozzávalót egy edénybe mérem és krémesre turmixolom.

 

Még több hal a kicsiknek: 

Izabella halas babacurry-je kölespogácsával

Ropogós aquadelle 

 

 

A puha tökhöz keverem a currypasztát, átforgatom, hagyom egyet rottyanni. Hozzáöntöm a kókusztejet, majd levéve a tűzről kicsit meglocsolom lime-mal és belekeverem a sült gombócokat. Párolt jázminrizzsel körítem.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr6514183839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása