Kölesbundában sült patiszon, zöldborsós brokkolifőzelék

 

patiszon02_fin.jpg

Ismét itt egy babaétel, egy remek, őszi termésből. A főzőtök rokona, a patiszon gyerekkorom izgalmas zöldsége. Mindenképp szerettem volna rávenni a nagymamámat, hogy vájja ki a belsejét, hadd ültessem bele a Lego figuráimat, mint ufókat, és a sztratoszféráig röptethessem őket, de ő ragaszkodott a rendeltetésszerű feldolgozáshoz. Utólag már látom az előnyeit annak, hogy inkább ettük ezt a zöldséget, többféleképp. A töknél kicsit vajasabb ízű, hőhatásra pedig nem adja meg magát, ezért sütni, rántani is könnyen lehet. Ennek egy olyan módját mutatom be, amelyhez nem fontos tojást használni, így egyéves kor alatt is bevethető, és bő olaj sem kell hozzá, így kíméletesebb és egészségesebb.

 

A csillagtököt, a spárgatök vagy főzőtök lapított változatát csak a hatvanas évek óta ismerjük itthon. Az Amerikából érkezett zöldséget a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen honosították meg, és leggyakrabban elérhető fajtája itthon az óvári fehér. Csak az öregebb termések héja kemény. A fodros, dudoros széle miatt hámozni körülményesebb, de olyankor, ha például  savanyúságot készítünk a zsenge változatból, akkor nem is fontos. Bár nyári zöldség, nagyjából június közepétől szedhető, de ha meleg az ősz, egész sokáig terem.

 

Ez a tökféle sem bővelkedik vitamonokban és ásványi anyagokban, ahogy a cukkini sem, cserében sokoldalúan használható. Levesek vagy főzelékek sűrítésére, fasírtok, tócsnik volumenének növelésére, rakott zöldségek töltelékéhez adva, de salátákba is remek. Nem kevésbé muffinokba és más kevert tésztás süteményekbe. Nálunk az egyik hozzátáplálási jolly joker volt. Az állaga miatt jól krémesít, sokszor  sütöttem, majd pürésítve más zöldségekhez, zöldborsóhoz, lencsékhez, gyökerekhez, vagy karfiolhoz, brokkolihoz adtam, illetve babasütikhez.  Egyéves kor után a magja szárítva, majd pirítva jó csemege. A népi gyógyászatban húgyúti problémákra, gyulladások csökkentésére ajánlják. 

 

A szokásos fokhagyma és kapor mellett szeret még egy sor más fűszert is, például a kurkumát, citromfüvet, babérlevelet, bazsalikomot, kakukkfüvet, szegfűszeget, római köményt, koriandert, citromot, narancsot, ánizskaprot, mentát, szerecsendiót.

 

Most egy vékonyan bundázott, sütőben sült változatot szeretnék bemutatni, ami a klasszikus rántott patiszon bababarát újragondolása. Körete a zöldborsó (7. hónaptól), a patiszon belseje (7. hónaptól) és a brokkoli (9. hónaptól) összefogásából létrejött, kevés bazsalikommal fűszerezett főzelék. És egy kis kakukkfüves, sült paradicsom (nyersen a 10. hónap után ajánlott, sütve lehet korábban). A zöldfűszerek a fogás emésztését is segítik. A puha, de darabos összetétel miatt ez a kombó nagyjából a 9. hónaptól kínálható.

patiszon01_fin.jpg

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

 

1 kisebb patiszon

10-12 gramm kölesgolyó

1-2 evőkanál sütésre alkalmas olaj (pl olvasztott kókuszzsír)

Pár csepp citromlé, 1 kk kurkuma, 1 kk citromfű

 

1 pici brokkoli

1 marék zöldborsó

Fél cukkini

Olaj a brokkoli pirításához

Kb. 4 centis póréhagyma darab

Kb. 1 dl víz vagy alaplé (pl hagymából, sárgarépából főzhető, de akár a patiszon héjából is)

Pár levél bazsalikom

 

3-4 kisebb paradicsom

Egy kis ág kakukkfű

 

Elkészítés:

 

A sütőt 200 fokra kapcsolom.

 

A patiszont meghámozom, a belsejét kikanalazom egy kis tálba (a magját kiszedegetem egy lapos tányérba, megszárítom, és később majd megpirítom más fogáshoz).

 

A magtalan patiszont téglatestekre vágom, és egy keverőtálban a fűszereivel és egy kis olvasztott kókuszzsírral összeforgatom. Az olajozásra azért van szükség, hogy a zöldség felvegye a kölesbundát.

 

A kölesgolyókat morzsásra darálom, és egy mély tányérba szórva belehempergetem a patiszon darabokat és egy sütőtálcára tett, vékonyan kiolajozott sütőpapíron aranybarnulásig, nagyjából 12 percig sütöm.  

 

A brokkolit megmosom, rózsáira szedem, és a szárát felaprítom. A póréhagymát is aprítom és egy kisebb fazékban olajon megfuttatom. Hozzádobom a brokkoli szárát, és felöntöm egy kis vízzel, vagy alaplével.

 

A kis brokkoli rózsákat serpenyőben olajon (ide is remek a kókuszolaj) megpirítom, majd lejjebb véve a tüzet egy kicsit még hagyom zsörtölődni.

 

A brokkoliszárakhoz dobom a zöldborsót, néhány perc múlva az elősütött brokkolirózsákat, a tökbelsőt. Ha minden megpuhult, valamennyi zöldséget kiveszek belőle, hogy lepürésítsem, és sürítsem vele a főzeléket, és hozzátépkedem a bazsalikomot.

 

A paradicsomokat mosom, félbevágom és még olaj sem kell a serpenyőbe a sütéshez. Mielőtt megpuhulna, hozzáforgatom az ágról letépkedett kaukkfüvet.   

 

Még több tök a gyerekeknek: 

Citromfüves tökös halgombóc curry

Paradicsomos tökfőzelék pulykasülttel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr10014322829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.