Pisztáciás kaszinótojás gyerekeknek és wasabis változatban felnőtteknek

img_8626.jpeg

A kaszinótojás szép szimbóluma számomra a magyar ember enni és etetni szerető, túlcsorduló lelkének. A nyolcvanas évek hidegtál mozgalmának sztárja remek alany arra, hogy vitamindús zöldségekkel tuningoljuk, ha már úgyis kéznél van egy csomó reteklevél és zöld szárak a húsvéti bevásárlásról. Nagyon jól viseli a különféle ízesítéseket, leemelhető az orosz vagy francia saláta ágyról, és a mustáros, majonézes ízvilágtól kicsit távol is feltalálja magát. Az én verzióm egy nagyon egyszerű, pisztáciás krém, a gyerekeknek párolt zöldekkel, szelídebben, a felnőtteknek fokhagymával és wasabival.

 

Az első kaszinótojás receptjét a római korban, Augusztus császársága idején élt szakácsnak, Marcus Apicius Graviusnak köszönheti a világ, majd pedig a XIV. századtól megjelent a a svédasztalokon is.  A skandináv országokban évszázadok óta a büféasztal, a smögasbord az ünnepi étkezések elterjedt formája, de a kaszinótojás több más nemzetnek is népszerű előétele. Különböző elnevezései az orosz tojás (hagyományosan az almás, uborkás, olivje szószos orosz hússaláták tetején fordult elő), a deviled egg ( az 1700-as évektől a pikáns ízesítésű, angol változat), az oeuf mimosa ( a francia változatot a mimóza fa virágáról nevezték el), az amerikai verziókat pedig dressed eggnek, vagy salad eggnek hívják.

 

Húsvét közeledtével ötévesem érdeklődött, valóban ehetünk-e tojást, nincs-e benne véletlenül kiscsibe? Nagyon fontos kérdés. Ha már ti is megkaptátok, és esetleg még nincs rá kész válasz, akkor íme egy kis segítség. A tojás madarak és hüllők védőtokban fejlődő, lehetséges utóda. Ami a konyhába kerül, az terméketlen tojás. Azt, hogy a tojásban van-e embrió, hagyományosan lámpás átvilágítással állapítják meg, sok helyen számítógépes ellenőrzéssel. A tojás anatómiájáról és fejlődéséről, funkciójáról itt olvasható  egy részletes összefoglaló.

 

40-50 forintos superfood

 

A tojás, főleg a sárgája anyatej-szintű tápanyagbomba. A-vitamint és karotint,  többféle B-t, köztük B12 vitamint és folátot, és kolint tartalmaz (sejtmembáron alkotóeleme, és többek közt segít a koleszterin és zsírok felhasználásában), E-vitamin és egy sor ásványi anyag és nyomelem is belefér még, úgy mint cink, foszfor, vas, szelén, jód, magnézium.

Összességében olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a vérképzést, a sejtosztódást, az idegrendszer, a látás és hallás védelmét, a bőr épségét, és óvja a memóriát. Terhes nőknél még inkább fontos lenne, hogy időnként ezt a komplex és ahhoz képest nagyon olcsó táplálékkiegészítőt magukhoz vegyék lehetőleg 0-s (bio), vagy 1-es (háztáji) jelzésű változatból.

 

Mikortól kóstolhatják a babák?

 

A hozzátáplálásnál eltérőek a vélemények, mikortól adható a babáknak. Régebben 10 hónapos kor körül javasolták, hogy a baba megkóstolja a sárgáját, 2017 után a 7. Hónaptól. A korai hónapokban heti egy darab az ideális mennyiség.

 

A tojásfehérje több esszenciális aminosavat (amit a szervezetünk nem tud előállítani, és külső forrásból igényli) tartalmaz, jóféle zsírokat és ásványi anyagokat. Ugyanakkor gyakori allergén, ezért a bevezetésekor jó az óvatosság. Régebben egyéves kor után javasolták, most már lehet korábban is megismertetni vele a babát, apránként, figyelve a reakciókat. Én egyébként egyéves kor utánra hagytam, ahogyan az olajos magokat is.

 

És mit tud a pisztácia? 

 

A fehérjébe töltött tojáskrémbe a kicsik számára pirított hagymát, cukkinit, egy fél almát és pisztáciát tettem. Ez utóbbi Ázsiából származik, de a közel-keleten elterjedtebb. Az érett termés héja kicsit kinyílik, ezért mosolygós magnak is hívják. Zsírsavakban, B-vitaminban, antioxidánsban bővelkedik.

 

A világ legnagyobb exportőrei Irán és Amerika (itt egy korábbi cikk kettejük pisztácia-konfliktusáról), és nagyon drága, részben azért, mert hosszú életű fája csak kétévente terem. Nálunk 6-8000 forintba kerül kilója sózva, pörkölve, de ha hántolt, natúr magot szeretnénk szerezni, azért 9-10 ezer forintot is elkérnek. A receptben tehát héjastul vásárolt, sósat használok, és áztatom. De a héja sem haszontalan. Egyes források szerint a kiskertben a táptalajhoz szórhatjuk összezúzva, tőzeggel keverve.

 

A felnőtt verzióhoz félretettem egy kis sós pisztáciát, és áztatás nélkül felaprítottam, és a krémbe nyers fokhagyma és wasabi került még.

 

img_8631.jpeg

 

Hozzávalók 10 darabhoz:

 

5 db egész tojás

1 vöröshagyma

1 fokhagyma

1 cukkini

½ édes alma

10 dkg megtisztított pisztácia

1 köteg retek levele, esetleg pár szál medvehagyma

Olaj/kókuszzsír a pirításhoz

Kb. 1 evőkanál pisztácia olaj vagy egy teáskanál tökmagolaj

Fűszerek: só, pici bazsalikom, citromlé, kiskanálnyi wasabi torma por

 

Elkészítés:

 

A pisztáciát meghámozom. Pár darabot félreteszek belőle, és felaprítom. Mivel eleve pörkölve árulják, nem fontos pirítani. A maradék részét fél órára beáztatom.

 

A tojásokat 6-7 perc alatt keményre főzöm, meghámozom, és félbevágom. A sárgákat félreteszem.  

 

A hagymát megtisztítom, aprítom. A cukkinit, almát kockázom, a retek leveleket jól megmosom, aprítom és a medvehagymát is. Olajon/kókuszzsíron elindítom a hagymát, hozzádobom a cukkinit, pirítom, majd az almát és végül a leveleket, A párolt zöldséges ragut a tojássárgájával, és pisztáciával együtt pürésítem. Tépkedett vagy szárított bazsalimommal, pisztáciaolajjal és/vagy tökmagolajjal és citromlével ízesítem. Készen is a gyerek verzió, tölthető a tojásfehérje csónakokba.

 

A felnőtteknek átszedek egy másik keverőtálba, pisit sózom, egy fokhagymát aprítok hozzá és wasabi porral fűszerezem, és a maradék tojásfehérjékbe töltöm.

 

Még több húsvéti recept gyerekeknek: 

 

Mindenmentes répatorta

Báránykofta mandarinos lencsés salátával

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr114773588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása