Szuper egészségesek és olcsók - így használd a zöldfűszereket a kicsiknél

edespofa_montazs.jpg

A bazsalikom távol tartja a szúnyogokat, a rozmaring a rémálmokat, a kakukkfű az influenzát. A balkonládák csodás táplálékkiegészítőket hajtanak, amelyek ráadásul tartósítják az ételeket, elmélyítik az ízeit, segítik az emésztést, és sok közülük bababarát. Mindig hálás leszek például a bazsalikomnak, hogy a segítségével például a spenótot könnyebben be tudtam vezetni, és a citromfűnek, kapornak, mert sok babaételt feldobtak. Összegyűjtöttem néhány egyszerűen termeszthető és sokoldalúan használható zöldfűszert egészségügyi áldásaival együtt. A poszthoz segítséget kaptam Beh Marianntól, a Bazsalikomos kert alapítójától és A kert konyhája szerzőjétől, Simon Lucia aromaterapeutától, a Lulu’s Garden alapítójától, és Pekári Miklós mérnök fűszernövénytermesztőtől.

 

Vegyszermentesen és olcsón jutunk ásványi anyag és antioxidáns utánpótláshoz, ha van legalább egy szabad ablakpárkányunk, ahol zöldfűszerek  nevelhetők. Amíg a piacokon a petrezselyem uralja a terepet, addig sok fűszernövény van, amelyet több ezer éve termeszt az emberiség, és idehaza is vígan megélnek.

 

Tanulságos belelapozni az 1500-as években élt református teológus és botanikus Melius Péter Herbárium című könyvébe, hogy a növényeinknek milyen hihetetlen felhasználási lehetőségei vannak. De most inkább a főzésnél maradva a zöldfűszerek az emésztést és a tápanyagok jobb hasznosulását segítik, és ízfokozó hatásuk miatt kiváltható velük a túlzott sózás.

 

Ezek a klorofillban gazdag növények a vérképzést és a sejtek megújulását könnyítik, érvédő és immunrendszert erősítő hatásúak. Főként ha nem főzzük őket, hanem az ételkészítés végén, illetve tálaláskor tépkedjük, aprítjuk a fogáshoz. Olajokat, italokat is fűszerezhetünk velük.

 

pasztinakpite07_fin_1.jpg

Az ifjúsággal termeszteni, az ifjúságnak adni (a pasztinák pite receptje itt.

 

Miből kaphatnak a gyerekek a hozzátáplálás idején?

 

A gyógynövények esetében az a kérdés érdekelt most a leginkább, hogy melyik és milyen mennyiségben használható gyerekeknél? A hozzátáplálási tanácsaimban  összegyűjtöttem, hogy a zöldfűszerek közül jó néhány biztonságosan adható az első ízek megismerése után már a 7-9. hónaptól kis mennyiségben, inkább kóstolóként. Például a petrezselyem, a kapor, a citromfű, a borsika, a tárkony, a rozmaring, a bazsalikom, a kakukkfű, a majoranna, a lestyán.

 

Miből kaphatnak csak később a gyerekek?

 

Simon Lucia aromaterapeuta, akit az illóolajok és a zöldfűszerek alkalmazásának a különbségseiről kérdeztem elsőként, elmondta, hogy az illóolajok alkalmazása merőben más, ugyanis a növény esszenciája töményen van jelen. “Ételek fűszerezésére a gyógynövények alkalmasak, de természetesen nem olyan mennyiségben, mintha felnőttnek főznénk” - mondta. Tehát épp csak ízesítésre használjuk gyerekeknél. Három fűszernövény van, amit az aromaterapeuta nem ajánl 3 éves kor alatt. “A zsályát nem adnám kicsiknek, a kakukkfűre Gyuri bácsi is azt mondja, hogy piciknek csak fürdővízben, gézben áztatva.  A borsmenta tilos 6 év alatt, a teáját sem szabad adnunk. Válasszuk inkább a fodormentát 3 év feletti gyereknek.

 

Fűszernövényt nevelni gyerekbarát móka és laikusként állítom, szuper élmény. De van, amikor nem sikerül jó termést összehozni, ami bosszantó, ezért most néhány praktikus tudnivaló következik.

 

Milyen a jó termőföld?

 

“A komposztban hiszek, abban minden fontos tápanyag megtalálható” - mondja kérdésemre Beh Mariann, a  a Kert konyhája szerzője (itt olvashatjátok a vele készült, korábbi interjúmat). A komposzt egy csoda, a benne élő gombák, baktériumok nemcsak, hogy lebontanak, hanem vitaminokat, ásványi anyagokat is előállítanak. Ugyanúgy, ahogyan az emberi bélrendszerben, elsősorban a vastagbélben élő baktériumok.

 

Itt egy hasznos komposzt-kisokos, itt egy összeállítás az erkélyen is tartható gilisztakomposztról itt pedig a kertben néhány hónap alatt elkészülő termokomposzt készítéséről egy videó riport 

 

Ha nincs módunk komposztálni, és komposztot máshonnan sem tudunk szerezni, akkor Mariann szerint válasszunk kifejezett fűszernövény földet (például ezt , vagy ezt ). Akinek van kertje, ősszel marhatrágyával javíthatja a föld tápanyagtartalmát, előkészítve a következő tavaszi vetésre, palántázásra.

 

Mit csináljunk, hogy a levelek ne keseredjenek meg?

 

A tavasszal elvetett zöldfűszerek zsengék, de idővel keserűbbé válnak. A mentával, vagy bazsalikommal többször is így jártam.  “Ez olyankor következik be, amikor a növény virágozni kezd, majd felmagzik. Ahhoz, hogy elejét vegyük a keserű anyagok sűrűsödésének, a virág kezdeményeket le kell vágni.” Ha így is keserűnek érezzük a leveleket, akkor Mariann szerint friss felhasználáskor több citromot facsarjunk rájuk, vagy salátában extra szűz olívaolaj helyett csorgassuk rájuk inkább szőlőmagolajat. Így készülhet például zsengébb ízű pesztó a bazsalikomlevelekből.

 

Most pedig néhány könnyen elérhető és sokoldalúan használható zöld következik részletesebben.

 

BAZSALIKOM

bazsalikom.jpeg

Növendékeink későn érő típusok 

 

Mindenkori kedvencem. A fűszernövények sztárja, a legtöbben szeretik, beleértve sajnos a kis kertekben felbukkanó csigákat is, akik szeretettel lyuggatják szellősre, mint nálunk is. Indiában termesztették először, ahol szent növényként tekintettek rá. Extrém fénykedvelő, egyéves fűszernövény, bár egy fajtája, amelyet Távol-Keleten használnak, évelő. A gyakori locsolást meghálálja, de vízben ne hagyjuk állni! Kifejezetten érzékeny a törődésre, ahogy tapasztalom, beszélgetni kell vele.

 

Itthon a kisebb levelű görög, és a nagy levelű, klasszikus mediterrán, vagy genovai bazsalikom a legismertebb. Vannak citromos illatú, afrikai fajták, kámforosabb, fahéjas és ánizsos illatúak is, amelyeket illóolajok készítésére is használnak. Mondják, erős illata elűzi a szúnyogokat, ezért érdemes kerti vacsorakor egy cseréppel az asztalra tenni. A vörös levelű még karakteresebb illatú. Sajnos az asztal alatt ettől még csípnek a szúnyogok.

 

Aki már termesztett bazsalikomot, tudhatja, érzékeny lelke van. Nem mindegy, hova vetjük, a napos órák száma, a víz mennyisége, és a talaj minősége is fontos a számára. A hideget nem tűri, a nyári, szélsőséges időjárás is le tudja lombozni. Hamar öregszik, és akkor keserűek lesznek a levelei. Nem érdemes megvárni a nyár végi pesztókészítéssel azt az időt, amikor kivirágzik, és felmagzik, mert akkor az íze már szappanosabb, harciasabb. A bab és a leveles kel remek növénytársa.  

 

Miért egészséges?

 

Teája torokgyulladás ellen használható, és köhögéscsillapító hatású. Gyomorrontás és étvágytalanság ellen is használják a népi gyógymódok közt. A C-vitaminban gazdag levelek jót tesznek az immunerőnek, illóolajai a hangulatnak. Tejserkentő és szélhajtó hatása is van.

 

Mit készítsünk vele?

 

Az olasz konyha alap fűszere, a paradicsom, fokhagyma, bazsalikom szentháromság erős pillére. Az olívaolaj és citrom csatlakozása két olyan, világraszóló fogást eredményezett, mint a bruschetta (nálunk így is készül ) és a caprese saláta. Paradicsomos szószokhoz, mártogatósokhoz, tejszínes tésztaszószokhoz, rakott ételekhez, cukkinis, padlizsános ragukhoz, spárgához  egytálételekhez nagyon jó, és zöldborsós ételekhez is (a spenótot például így vezettem be anno: zöldborsóval, bazsalikommal ). Azóta is megy a borsó-bazsalikom-spenót kombó például  cukkinis spenótos tésztaként, tahinivel, sajtos spenótos fasírtban, nyári, citromos halgombóc curry-ben  és bazsalikomos babos kölespitében is. Friss salátákhoz, sajttálakhoz, mártásokhoz, vagy épp ehhez a pisztáciás kaszinótojáshoz  is jól jön. Szeretjük  céklás kölesrizottóban  is.  

Olajok és ecetek ízesítésére ugyancsak remek. Úgy szintén bogyós gyümölcsökkel készült smoothie-khoz, eperhez, áfonyához,  málnához, ribizlihez, és gyümölcsös salátákhoz, és ezekből készült süteményekhez, vagy szimplán édes pesztóként  pirítóssal.

 

BORSIKAFŰ vagy CSOMBOR

 summersavory.jpeg

Nálunk még van hová fejlődnie, a Mr.Fotrehgills.coc.uk már kimaxolta 

 

Hívhatjuk baba borsnak. Az erdélyi konyha szeretett fűszere, a füveskönyvek már a XVI. századtól említik. A borsra emlékeztető illata miatt a májat terhelő és régen nagyon drága bors helyettesítésére használták már az ókori rómaiak is. A költő Vergílius a méhei számára telepítette a kertjébe. Kedveli a meleget, a fényt és nem bosszulja meg, ha időnként elfelejtjük locsolni. Bab mellé ültetve távol tartja a fekete bab-levéltetűt.

 

Miért egészséges?

 

Részben magas rosttartalma miatt, részben az anyagcserét segítő hatása miatt ajánják fogyókúrákhoz. Persze csak akkor segít, ha maga a menü diétás. Használják még vérnyomást növelő teakeverékek alkotó gyógynövényeként. Gyomorerősítő hatású, a felfúvódás ellen is segítséget nyújt, ezért babos és káposztás ételekhez adni különösen áldásos. Vas, magnézium, kálcium, mangán, cink-tartalma mellett többféle B-vitamint is tartalmaz.  A legendás francia gyógynövényszakértő Maurice Messegue afrodiziákumként is említette a ginseng mellett.

 

Mit készítsünk vele?

 

Leveleit húsos, babos ételek ízesítésére, pácokhoz, fasírtokhoz, például a hagyományos, részben birkahúsból készült erdélyi csevaphoz, a micshez használhatjuk. Az erdélyi levesek, a csorbák elképzelhetetlenek nélküle, akár a káposzta, akár a hús, akár a pacal a hangsúlyos bennük. Hurkák, kolbászok fűszere, és azok tartósításához is hozzájárul. Borok, likőrök, savanyúságok ízesítésére is használják. Virágos hajtását télire eltett zöldségek felöntőlevéhez is tehetjük.

 

Paradicsomos fogások és gombapástétomok is szeretik, és minden olyan étel, amibe kakukkfüvet, bazsalikomot is tennénk.  Én a törökmogyorós sárgarépa krémembe  teszem, a sárgaborsópürébe, az ünnepi kókusztejes halgombóc levesbe,  a zelleres barnarizsemben  is meglapul, és a kacsamellel készült téli csicseriragumban .  Olyan, egyszerű fogások is kivirulnak tőle, mint például a párolt zöld ceruzabab, vagy a bruschetta (nálam málnásan , a nyár ízeivel). Az egzotikus alapanyagok közül pedig többek közt a lime és a gránátalma barátja.

 

ÉDESKÖMÉNY

fennel_1024x768.jpg

 Ilyen formában még sosem volt dolgom vele. A kép forrása: Southsidebridal.com

 

Az első, bababarát fűszernövény. Két növényt is édesköménynek nevezünk, bár különböznek egymástól. Az egyik az évelő, 1-2 méterre is megnövő közönséges édeskömény, amely már az 1400-as években népszerű volt. Madeira például  édeskömény paradicsom volt, amikor a portugálok birtokba vették. Magyarországon mintegy 1500 hektáron termesztik. A római kömény rokona, de magjának íze édeskésebb, és kevésbé karakteres.

 

A másik a gumós édeskömény, az utóbbi években elterjedt zöldség, ősszel, télen kapható. Ennek a szára az ánizskapor, balzsamos ízű zöldfűszer az is.

 

Miért egészséges?

 

Ha magjait használjuk, azok nagyjából ugyanazt tudják, mint az ánizsmag. A belőlük készült tea szélhajtó, epehajtó, köptető, légúti gyulladáscsökkentő. Kisbabák számára az anyatej emésztését segíti, a gázképződést gátolja, és segít felépíteni a bélflórát.  Kislányom születése után tejszaporító teaként is megismertem, és hálás vagyok neki azért is, mert az anyatejben kiválasztódva is enyhíti a hasfájást némileg. Étvágytalan gyerekeknek is szokták ajánlani.

 

Mire jó még a babáknál? Köhögésre!

 

Beh Mariann könyvében szerepel egy tipp a babák köhögésének kezelésére. “Egy nagy marék édesköménymagot mozsárban kissé megtörök, 1 liter, forrásban lévő vízbe teszem, és lefedve öt percig főzöm” - írja a Kert konyhájában. Ezután leszűri, a fürdővizükhöz önti, és hagyja őket inhalálni.

 

Mit készítsünk vele?

 

A gumót ehetjük nyersen, például salátákhoz. Kedveli a káposztafélék, a retek és leveles saláták társaságát, a lágy sajtokat és a citrusos ízeket. A narancs például nagy barátja. Halak mellé különösen finom, krémlevesként is, párolt vagy sült köretek hozzávalójaként is, koktélparadicsommal, fokhagymával olívabogyóval isteni. Érdemes rizottókhoz is adni, és a friss zöldjével megszórni a tetejét. Szeretem pisztráng hasába tömködve sütni. Babalevesként zöldborsóval és kacsahússal szerették az apróságok. Babaételekben nagyon jó, könnyen emészthető. Főleg gyökérzöldségekkel passzol, az ízeket kiemeli és az emésztést segíti (az amúgy nehezen megszerethető zellert így szelidítette meg  az első évben). Az aprított zöldje, az ánizskapor minden édesköményes ételhez nagyon jól passzol, és cukkinihez, tökfélékhez, rakott ételekhez is kapor helyett.

 

Az édeskömény fűszernövény szárát, és magját is használhatjuk savanyúságok fűszerkeverékéhez. A gyerekeknek indiai jellegű ételekhez,illetve gyömbéres ételekkez, például ehhez a kókusztejes halgombócleveshez  vagy ehhez az arabos paradicsomos húsgombóchoz , és a rizseshúst pótló vega raguhoz  szoktam adni.

 

KAPOR

 

kapor.jpeg

 Egyik kedvenc ételszakértőm és kaporja

 

Meleg termőhelyet kedvelő, egyéves növény. A biokertekben előszeretettel vetik keresztesvirágzatúak, káposzta, karfiol, brokkoli mellé, mert növeli azok terméshozamát, és védelmet nyújt a kártevői ellen. De a legszorosabb barátságban a kertben és fazékban is a tökfélékkel van. Mi fűszernövények közé vetettük tavaly, ahol nem nőt annyira ambíciózusan, mint például a kakukkfű, a menta, vagy a zsálya.

 

Miért egészséges?

 

Már az ókorban is használták hányinger, gyomorfájás és fejfájás kezelésére. A, B, E-vitamintartalma és ásványi anyagai miatt ajánlatos lenne minél gyakrabban fűszerezni vele. Szoptatós anyáknak tejserkentő hatású (én például abban az időben jó sok céklás, kapros, savanyú borscs levessel segítettem rá a megfelelő hozamra, itt a recept bababarát verzióban). Szélhajtó hatása miatt babos, és káposztás ételekhez nagyon jól jön, ahogyan a kömény is. Tea vagy illóolaj formában többféle panaszt kezel az álmatlanságtól a görcsökig.

 

Mit készítsünk vele?

 

Az első, ami általában a kaporról beugrik, a tökfőzelék. Íme egy hozzátáplálás kori, ártatlan verzió  pulykasülttel. A kovászolni való zöldségek, főleg az uborka is imádja a befőttesüvegben. Savanyúságok mellé frissen aprítva is adható, remek fűszerpárt alkot például a kapri bogyóval, például ebben a gyerekbarát kapribogyós csirkében . Hagyományos, házi savanyításhoz  alap fűszer. A túró, és a tojás is szereti: a kapros túrós sütemények és a tojáskrém klasszikusok, mint a kapros tökfőzelék, vagy cukkiniragu. A halak ízét is nagyon jól kiemeli. Serpenyőben sült lazacra dobva, vagy mellé, kapormártásként remek, és halgolyókhoz is. Ceviche-ék pácához, hering savanyításához készült felöntőléhez is hasznát vehetjük, és zöldségfasírtok, tócsnik, májas raguk egyik szeretett zöldfűszere.

 

Feldobja a joghurtos salátákat, a zöldborsó és a bab is jól érzi magát vele.  A hideg uborkaleves rimánkodik érte, de a céklás ételek és sertéshúsos töltött káposzta is szeretik. Az ukrán és orosz konyha nagyvonalú kaporhasználó, érdemes onnan is inspirálódni. A pelmenyi, a töltött tészta hagyományos toppingja kapros, ecetes tejföl, a  töltött pirog vagy lengyel pierogi is érdemel kaprot az olvasztott vaj mellé tálaláskor. Jár még kaporból a káposztás levesnek, a scsínek, a dranikinek, azaz a krumplis palacsintának, és a túrós lepény, a szirnyiki sós változatának is. Én a karfiolrizstől sem vonom meg  Ha dinnyefélékkel dobjuk fel egy nyári salátát, a kapor abban is remekel.



KAKUKKFŰ

 

kakukkfu.jpeg 

Idén fenyőkéreg mulcson

 

A bevezetőből is kiderül, ez egyike azoknak a remek fűszernövényeknek, amelyek három éves kor felett ajánlottak. Fásodó szárú, évelő félcserje. Kedveli a meleget, és tűri a szárazságot. Májustól novemberig van igazán elemében. Kezdő botanikusok önbizalmát erősíti, mert szaporán hajtó fűszernövény. A karfiol és kel jó társnövénye. A kerti kakukkfű mellett a citromos kakukkfű is egyre kedveltebb.

 

Miért egészséges?

 

Antiszepikus hatása miatt a teája megfázásra hatékony, és különösen köhögésre, gyerekeknek is nagyobb kortól.  Köptető, gyulladáscsökkentő hatású. A főzetéből fertőtlenítő szájvizet készítenek, alkoholos oldatát körömgomba elleni ecsetelőként is használják. “Igen megmelegít a kakukkfű, ezért megszorult havi kórságot indít” - írja a nőknek jó tanácsként anno könyvében Melius Péter. Fűszerként segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését.

 

Mit készítsünk vele?

 

Minden olyan ételben jól érzi magát, amelyben a bazsalikom is, és még a babgulyástól a rakott krumplin át számtalan alap fogásban használható. A csirkés fogások is vágynak rá.  A posztban már emlegetett céklás kölesrizottóm egyik fontos zöldfűszere, a narancsos sütőtökpürém, céklafasírtom és brokkolis quinoa fasírtom, kölesbundában sült patiszonom, a süét szilvás, gyerekbarát báránysültem is jól megvan vele, a diós sajtos spenótfasírtomat feldobja, a mandulás kajszis babarizottómat,  asztalt paradicsomos mogyoróvagdaltamat is, és zelleres gombás sütőtökhajón is első osztályú jegye van. Az empanadastól a piláfokon és pásztorpitén át a sült okráig is, hogy ne csak hazai ihletésű fogásokat említsek. Citromkrémes tartok remek fűszere, feldobja a citrusos, édes kekszeket, az alma vagy körtekompótot. Likőrök ízesítésére is remek.  

 

Illóolajos tanács Lulutól

 

“A kakukkfű illóolajat sokan párologtatják, ám nem tudják sokan, hogy ebből többféle kemotípus létezik. Amire nincs ráírva, hogy Thymus vulgaris (kakukkfű) thymol vagy thujanol, vagy geraniol, vagy linalol, az máris nem megbízható forrásból van. A linalol és a thujanol kemotípusúakat lehet keverékekben használni.”

 

KORIANDER

corianderke.jpg

A saját még nem tart itt, úgyhogy kép forrása: Podgardening.co.nz 

 

Legendásan megosztó zöldfűszer. Nálunk egy vietnámi utazás döntötte el, hogy végleg a rajongói leszünk, ott ugyanis kazalnyit dobálnak a legtöbb ételbe, de sokan vannak, akik szappanosnak, keserűnek érzik. Egyéves, közepesen vízigényes lágyszárú. Félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Nálunk ott sem vitte túlzásba a termést. A hőingadozást, szélsőséges időjárást nem kedveli túlzottan, a hideg hajnalok keserítik. A kertekben a krumpli és édeskömény a megfelelő növénytársai.

 

Az emberiség olyannyira régóta termeszti már, hogy Tutankhamun egyiptomi fáraó sírjának feltárásakor a személyes tárgyak közt találtak koriandermagot. Az egyiptomiak afrodiziákumként, a görögök borok ízesítésére és tartósítására használták. Világszerte elterjedt fűszernövény, nálunk valamiért a piacokon vadászni kell rá, és sokszor csodálkoznak a kofák a kérdésen, hogy van-e koriander.

 

Miért egészséges?  

 

A friss hajtások C-vitamin, magnézium és vas tartalma említést érdemel. A levelei tisztító hatásúak, a belélegzett és élelmiszerekkel a szervezetbe került nehézfémek nyomait takarítja.

 

Mit készítsük vele?

 

A közel-keleti, az ázsiai és indiai konyha szeretett fűszere, de mexikói és karibi finomságoknak is mélységet ad. Gyökerét thai curry-khez, aromás szárát levesekhez és lencsés, babos ételekhez adhatjuk, és imádják a húsok is. A jemeni konyhából elterjedt zöld chilis, petrezselymes, korianderes, római köményes fűszermártásban, a zhougban a legjobb barátaival erősítik egymást. Feldobja a grúz céklakrémet, a pkhalit, és a zöld leveles zöldségekhez, sóskához, spenóthoz, mángoldhoz is passzol, még klasszikus főzelékben is. Érdemes kipróbálni sajttortákhoz, epres, vagy egzotikus gyümölcsös süteményhez, citromos pitékhez.

 

Magjaival savanyúságot, zöldségpástétomot, halat, húsételeket, likőrt ízesíthetünk, és az indiai masalák egyik fontos alkotója. Szereti az indiai karfiolpürét  , jól érzi magát a sárgaborsókrémben  kacsamellel és körtével, a zelleres, gombás sütőtök hajóban örömmel utazik.

 

Zöldje tenger gyümölcseinek és kagylóknak az ízét kiteljesíti, a halak, gombák ízét elmélyíti, szereti a mangót, ananászt, citrusféléket, és az erdei gyümölcsöket is. Mehet a gesztenyehummuszra , a zöldséges csicseri muffinba , nagy kedvencünkre, a marokkói paradicsomos húsgombócra a karácsonyi kókuszos halgombóc levesre  és ennek hűsítő, nyári változatára  is és az ünnepi vega chili con carne  is virul tőle.




MAJORANNA

sweet-marjoram-_8-1.jpg

Sajnos nem saját, hanem az Old Farmer's Almanaché 

 

Melegben és napos helyen vigadozó, dúsan elágazó, egyéves növény. Márciustól vethetjük. A római császárság gazdagabb női számára egyfajta státusszimbólum volt, ha hajukat majoranna olajjal illatosították. Hazánkban a XVI. századtól létezik, és a magyar majoranna egyfajta szimbóluma a konyhánknak.

 

Miért egészséges?

 

Teája szélhajtó, puffadást csökkentő, az emésztést javító hatású. Az elmúlt években kedvező hatását figyelték meg asztmatikus tünetek kezelésében is. Külsőleg reumatikus panaszokra is szokták ajánlani. Fűszerként is gyulladáscsökkentő, illetve gyomorrontások után a gyomrot nyugtató és étvágygerjesztő hatású.

 

Mit készítsünk vele?

 

A magyar konyha ritka lojális a majorannához, legyen szó spenótfőzelékről, rakott zöldbabról, cigánypecsenyéről, resztelt májról, zöldborsós tokányról, csülök péknéről, brassóiról, vagy a jó kis, novemberi libacombról. Ragulevesekben, nyúlpaprikásban, és mindenféle krumplis ételben jól érzi magát, ahogyan fűszervajak, sajtok ízesítőjeként is.  A székely káposzta lengyel változatában , a baba verzióban is helyt kap, és a szintén kicsiknek tervezett spenótos zabgnochimban . A céklás aszalt paradicsomos kölesrizottóm  szeretett fűszere, Túl a hazai inspirációktól paradicsommal és olívabogyóval kombinált halételekhez, sajttal töltött ravioli diós mártásához, mediterrán báránysültekhez, és glasszírozott gyökérzöldségek fűszereként is használják, az alap batátás vagy cukkinis krékerembe is  kerül belőle, de még creme caramelben is előforulhat.

 

MENTA

 

menta.jpg

Ebből szebbet választottam a Gardeners world site-ján

 

Fény és vízigényes, évelő növény, ami akár egy méteres magasságúra is megnőhet. A citrommenta kisebbre nő, és fogazott levelei citromillatúak. Nagyon jó, botanikai önbizalomnövelő, mert kevés tápanyagtartalmú földben és szeszélyes nyáron is könnyen megered és dúsan hajt.  

 

Miért egészséges?

 

Felnőtteknek a borsmenta emésztésjavító, fertőtlenítő, vírusölő, szélhajtó hatású, az epekő képződését segít megakadályozni. Hideg teáját hányinger ellen is bevetik. Szeszes kivonata izomfájdalmak és reuma ellen jó. Gargalizáló formájában a garat nyálkahártyát nyugtatja. A fodormenta még erősebb aromájú növény, megfázás okozta orrduguláskor inhaláló folyadékba keverve is hatékony. Lulu tanácsa szerint gyerekeknek 3 éves kortól fodormentát kínálhatunk, 6 éves kortól borsmentát. Az ajurvéda szerint hűtő hatású növény, nyaranta ezt a hatást mentateaként kihasználhatjuk.

 

A marokkói mentatea trükkje, hogy a legnagyobb hőségben is forrón isszák, mert a meleg ital megemeli a testhőmérsékletet, és verejtékezésre késztet, ezzel hűt. Minél délebbre megyünk, a Szahara közelébe, annál melegebb van, annál nagyobb testfelületüket beöltöztetik vékony, világos ruhába, a teát pedig annál erősebben és cukrosabban szeretik. Amikor ott ittam, úgy éreztem, vizet von el, sokat kellett inni utána.

 

Mit készítsünk vele?

 

Az uborkás, citromos, gyümölcsös limonádék, koktélok mellett ecetek, mártások, cukorkák szeretett fűszere. A báránysült imádja a fodormentás szószt (például a gyerekbarát báránysültes posztomban  is írom). A báránykoftám mandarinos salátáját is fel tudja dobni. Frissen sült lazachoz, rákokhoz is passzol, de még  a vasárnapi tyúkhúslevest is fel tudja dobni.

 

Szendvicskrémekhez, tojásos mártogatókhoz is jól passzol. Babaételhez is használtam minimális mennyiségben, paradicsomos répapüréhez , és szintén csak egy kicsit tettem a zöldborsós, cukkinis quinoa salátába.. A zöldségek közül különösen kedveli a cukkinit, a zöldborsót, de a sóskát és zöld olívabogyót is, az uborkát és feta sajtot, de jóban van a mungóbabbal, kukoricával, sült kápiapaprikával is. Tortillatekercsekben a húsos ragu és a zöldségek remek kiegészítője. Polentapitébe is belesütöm . Az indiai joghurtos saláta a raita kötelező eleme (tejmentes szószban így készítem  cékla pakora mellé) Nagyon szeretem még zöldségfasírtokhoz adni, például ehhez a sajtos, spenótos, diós fasírthoz , vagy ehhez az aszalt paradicsomos mogyoróvagdalthoz 



ROZMARING

rozmaring.jpegIllat-aurája elég jelentős 

 

Az Azori-szigetenek például vadon termő, nálunk termesztett fűszernövény. Az ország melegebb részein át tud telelni, ha nincs nagy zimankó. Nálunk tavaly novemberig jól érezte magát, mert langyos ősz volt. Évelő, örökzöld, az év nagy részében egészséges zöldfűszerillatot állandósít a kertben. Télre a tövét falevéllel, szalmával, vagy más mulccsal érdemes takarni, de jó, ha szárát éri a fény. Régen búbos kemencék tetejére szórták légfrissítőként, és szegényebb helyeken füstölőként is használták a drága tömjén helyett. Friss házasok rozmaringágat ültettek a kertjükbe, és ha megeredt, azt jó jelnek tekinthették családalapítási terveikre nézve. A rozmaring efféle áldására utal a Csitári hegyek alatt című népdal harmadik versszaka is.

 

Miért egészséges?

 

Jó antioxidáns forrás, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és epebántalmakra is alkalmazható. Illóolaja a kezek, lábak vérkeringését javítja. Mivel vérbőséget okoz, terhes nőknek nem ajánlott.  Külsőleg korpásodás ellen is használják. Alacsony vérnyomás esetén alkoholos áztatással tinktúrát szoktak készíteni belőle, és rendszeresen, meghatározott mennyiségenként elkortyolják. Az ókorban úgy tartották, hogy javítja a memóriát, és aki este a párnája alá teszi, azt megvédi a rémálmoktól. A legenda szerint pestises időkben is használták a betegek ápolói, hogy ők maguk ne fertőződjenek meg  

 

Mit késztítsünk vele?

 

A rozmaring nagyon aromás, karakteres, ezért különösen igaz rá Coco Chanel híres mondása: a kevesebb több!  Természetközeli tartósítószer, a hétvégi rozmaringos báránycomb maradékát a következő keddig biztosan frissen tartja. Íme egy gyerekbarát verziója a báránysültnek . Illatanyagai zsiradékban remekül kioldódnak, és tartósító hatása miatt például egy konfitált kacsát a saját, rozmaringos zsírjában hoszabb ideig tárolhatunk. Mindenféle húshoz remek, grillszezonban ki ne hagyjuk, de kenyerek, focacciák, lepények tésztájába sütve is különleges.

 

A hagyományos bouquet garni, azaz fűszercsokor része petrezselyemmel, kakukkfűvel, majorannával együtt, és külső burokként néhány babérlevéllel összefogva. Ez a francia területeken a leginkább elterjedt, a csokrot jellemzően levesbe főzik, és egyéb fűszerre nincs is szükség. Sültekben, ragukban nagyon kedveli a bort és a hagymát. A sült gyökérzöldségek, és sütőtök kivirul, az újkrumpli íze megsokszorozódik tőle.

 

A gyerereknek például sütőtökkrémbe használom, amikor lazacot sütök. A májpástétomot is feldobja  így  is, meg a cukkinis körtepürét 

 

Tejes desszertek, krémek, sodók sem kell, hogy nélkülözzék, akár egy creme brülée-ről, akár bogyós, vagy sárgabarackos clafoutis-ról van szó. A gyümölcsök közül az almát, körtét és szilvát kifejezetten szereti, nyersen is, még inkább sütőben sütve, vagy karamellizálva.




ZSÁLYA

zsalya.jpeg

 Könnyen termeszthető és szapora

 

A másik fűszernövény, ami kisgyerekeknél nem ajánlott. A fitoterápiában rengeteg fajtája ismert, fűszerként legtöbbször a salvia officinalist használjuk. A középkortól termesztik, a Földközi-tenger területén honos, nagy hőigényű, de kontinentális éghajlatot jól bíró, és dúsan hajtó növény. A kakukkfűhöz hasonlóan ez is önbizalomnövelő zöld a konyhakertet gondozók számára, csak győzzük tudni felhasználni kámforos illatú leveleit.  Látható időnként járdaszegélyekbe ültetve is. A muskotályos zsálya hajtásai egy méteres magasságot is elérhetik. Kertekben jól érzi magát paradicsom közelében, és viszont.

 

Miért egészséges?

 

Torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére javasolják gyulladáscsökkenő hatása miatt. A muskotályos zsályát fürdővízhez is tépkedhetjük, nyugtató hatású.

 

Mit készíthetünk vele?

 

Imádják a húsételek. Akár egy ropogósra sült, göngyölt malacsült, akár töltött hús, vagy kacsa és a vadak is. Halak citrusos ragujába is gyakran kívánkozik. Különleges ízt ad a fokhagymakrémlevesnek, a pasztinákos ételeknek, a zöldborsós, illetve gesztenyés fogásoknak, és a gombamártásoknak. Szereti a sütőben sült batáta, és a sütőtök, a mediterrán tepsis burgonya és bármelyik sült gyökérzöldség. Szoktam tócsnikhoz adni , és szeretjük például sült malactarjával, zelleres barnarizzsel, sült szőlővel . Be kell, hogy valljam, a kislányom hozzátáplálása idején nem tudtam még, hogy a zsálya kicsiknek nem ajánlott, és az első almás nyúlhús kóstolójába  is tettem egy keveset. Kicsit nagyobbaknak remek ebéd lehet.

 

Zöldséges vagy húsos pitékhez marokszámra lehet használni. Ehhez a zelleres szószos húsgombóchoz  is passzol és  Tilda és a kövér macska mesekönyv alapján megsütött pasztinák pitém  fontos ízesítő eleme. A maradékokból készült gyors polentapite is szereti .  Gnocchik vagy húsos raviolik szószaként is elég mozsárban összetörni, és vajjal elkeverve a meleg tésztára csorgatni. Olajokat, eceteket fűszerezhetünk vele, vajas kekszekhez, shortbreadekhez is adják, és olykor az amerikai, hálaadás napi almáspite fűszekeverékében is megjelenik. A karácsonyi sütőtökös tortánkra   is tettem pirítva a  felnőtteknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr3714903038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása