Cukkinis spenótos quiche - nyári vacsora babáknak is

cukkinis_quiche02_fin.jpg 

Van az úgy néha, hogy barátok nálunk vacsoráznak, és olyan jó lenne, ha a gyerekek nem beszélnének hozzánk folyamatosan, hogy egymással is tudjunk váltani két, összefüggő mondatot. Ilyenkor be kell vetni a cukkinis spenótos quiche-t, ami egyike azoknak az ételeknek, amelyekkel tapasztalatom szerint akár percekig csendben tudnak törődni. Igazi spirituális pite ez, a csendesedést, befelé figyelést ösztönzi a gyerekeknél, amíg komótosan morzsáznak vele. És még a tésztájába is lehet zöldséget sütni, ezzel mindig szeretek kísérletezni. Ez egy gluténmentes és majdnem vegán verzió, de lehet teljesen vegán is. 

 

Amióta a gyerekek megszülettek, a két olyan zöldség-gyümölcs van, amelyik ha nem lenne a világon, nagy bajban érezném magam.  Ez az alma és a cukkini. Az első mindent édesít, zabkását, kevert tésztákat, kompótokat, lekvárokat, és héjában lévő pektintartalmával sűrít is. 

 

A cukkini pedig töltelékek, tésztaszószok, tészták, zöldséges palacsinták és lepénykenyerek remek töltőanyaga. Polentába süthető, vagy ebben a gluténmentes pitában  is a cukkini a legjobb. Krémesíti, sűríti a főzelékeket, ha nem szeretnék tejterméket használni. Zöldségcsatnik, grillszószok volumenét növeli, és rakott ételekben a húshoz, lecsókhoz (például ebben a darált húsos baba-ratatouille-ban  is fontos szereplő) vagy más zöldséges raguhoz adva is szapora. Ebben a halas babacurry-ben is elbújik. Zöldségfasírtok tömegnövelője, például ebben a diós sajtos spenótos fasírtban, de főszereplőként is megállha a helyét zöldséges tócsnikban ( például ebben a nyári, trikolor tócsniban ). 

 

Feldobja a spenótos tésztaszószt, például ebben a receptben , tahinivel bolondítva. Mártogatósokhoz is adható, például avokádóhoz, ha keveset sikerült belőle szereznünk. A jó nagy és vastag, nyár közepi terméseket, amelyeket kilónként 200 forintért lehet kapni, korongokra vágom és házi pizzaszósszal, feltéttel diszítve pár perc alatt a sütőben meggrillezem.  Még egy áldott tulajdonsága, hogy szelidíti az olyan, karakteres zöldségek ízét, amelyeket a gyerekek többnyire nem szavaznak a top 10-es válogatásukba: például a brokkolit, karfiolt és spenótot. 

 

A cukkini egy hozzátáplálós jolly joker. Igaz, nem egy tápanyag nagyágyú, ahogyan más rokonai, a tökfélék sem, mert nagy részük víz, de kis részükön osztozik néhány fajta B-vitamin, köztük folsav, és cink, magnézium, foszfor. Jó rostforrás, és könnyen emészthető zöldség. Most ebben a pitében egyszerre elbújik, és egyszerre mutatja meg magát. A 8.-9. hónaptól bevethető. 


Hozzávalók 

 

Tészta: 

15 dkg finomra reszelt cukkini

15 dkg átszitált rizsliszt

3 ek kókuszolaj

1 ek libazsír (vegán verzióban 4 ek kókuzsolaj)

Pici só és reszelt szerecsendió

Fél kezeletlen citrom héja

1 tk almaecet

 

Feltét: 

30 dkg spenót 

1 cukkini

1 vöröshagyma

1 fokhagyma

2-3 ek (rizs)tejszín

Fűszerek: friss bazsalikom, kakukkfű, citromfű, esetleg zsálya, és újhagyma,  só ízlés szerint

Olaj vagy kókuszolaj a zöldségek sütéshez

Egy marék friss zöld: például madársaláta

1 éves kor felett: egy fél marék tört és pirított dió (de anélkül is teljes)

 

Elkészítés: 

 

Egy kis lyukú reszelőn egy keverőtálba reszelem a cukkinit, hozzákanalazom a libazsírt, kókuszolajat, almaecetet, rászórom a fűszereket, rászitálom a lisztet és kézzel gyorsan összegyúrom. A tálban hagyva, vagy méhviaszos kendőbe csomagolva egy órára a hűtőbe teszem. 

 

A hagymákat megtisztítom, aprítom, a cukkinit megmosom és negyed korongokra vágom, a  spenótot megmosom, leszárazom. A szárakat apróra metélem, a leveleket kisebbre tépkedem. 

 

Egy serpenyőben megfonnyasztom a hagymát, kis idő múlva a cukkinit hozzáadva dinsztelem tovább, de maradjon kicsit ress. Minimálisan sózom. Kiveszem egy tálkába, és jöhet a spenót a fokhagymával. Mehet hozzá a fűszerek egy része, a bazsalikom, kakukkfű, majd a rizstejszín. 

 

A sütőt 180 fokra melegítem. A hűtőben pihent tésztát kevés rizsliszttel megszórt lapon korongra nyújtom és a kiolajozott piteformába lapogatom. Megszurkálom kicsit villával, majd nagyjából 20 percig elősütöm.  Ha a széle pirulni kezd, kiveszem. 

 

Ha langyosra hűlt, a tésztára forgatom a spenótos szószt, párolt cukkinivel díszítem, megszórom friss, és kézzel tépkedett zöldfűszerekkel, és újhagyma karikákkal, és a sütőt 160 fokra állítva még 10 percig sütöm. Tálaláskor kaphat még egy kis madársalátát. 

 

TIPP: Ha a quiche-t egyéves kor fölötti gyerekek eszik majd, akkor egy spenótos pesztó még megbolondíthatja a feltétet. 1 marék zsenge bébispenót, 1 marék bazsalikom, 1 kis marék napraforgómag vagy dió, 1 fokhagyma, 3-4 dkg érett, kemény sajt (grano padano, parmezán, vagy juhsajtból készült pecorino), és 5 evőkanál olívaolaj kell csak hozzá. Először a magokat, majd a leveleket és a fokhagymát mozsárban összetöröm, hozzácsorgatom az olajat,  ráreszelem a sajtot, és összekeverem. Érzékenység esetén a sajt el is hagyható, egy evőkanál inaktív élesztőpehely helyettesítheti. Vagy még az sem kell, csak egy csipet só, és kevés citromlé. A pesztót sütés előtt oszlatom el a pite tetején, megkenem vele kissé a cukkiniket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7014932756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.