Mentes vegán tejberizs torta gyümölcsréteggel - csupa természetesség

gyumolcsrizs_torta01_fin.jpg

Egy tortának nem az a fő küldetése, hogy egészséges, tápláló, rostban gazdag legyen, de ha megoldható, hogy az legyen, akkor miért is ne? Ha gyerekzsúrról van szó, egyre inkább kívánság, hogy az arra készült édességek mentesek legyenek, mert gyakoriak az érzékenységek. A tej helyettesítése mellett újabban a tojásmentességre is egyre nagyobb az igény. A tojást a legnehezebb kihagyni szerintem, a hiányát megérzi a legtöbb, jól nevelt tészta. Ebben a tortában minden hiányt természetes, rostokban gazdag összetevőkkel pótoltam, és a szezon utolsó málnáit is bevetettem.



A nyár áldásai közül a piros gyümölcsöktől búcsúzom a legnehezebben, a gyerekek is annyira szeretik. Pedig a fokozatos, rávezető edzés megvolt, először az eper, aztán a cseresznye, a meggy, végül az apró bogyósok, a szeder, áfonya, ribizli, málna kezdtek elmaradozni. Még az utolsó szemek piros bogyókat összegyűjtöttem és összerendeztem egy fináléba. 



A mentes süteményeknél nagy dilemma, miből, hogyan készüljön a tészta, és ha a tojást is ki kell hagyni, akkor hogyan áll majd össze? A keményítők jól jönnek, de nálunk inkább a ropogós, kekszes alapok váltak be. Ahogy a legtöbb mindent, ezt is saját keverékből szeretem készíteni. A krémben sem használok keményítőt, vagy zselatint, amitől egy tejberizs torta szuperul összeállna, inkább kesudióval, cukkinivel fogom össze, és gazdagítom a krémet, hogy még inkább természetes legyen. 

 

Ez a torta a tésztában a diót figyelembe véve egyéves kortól kínálható, bár kóstolni attól még lehet korábban is. A gyümölcsök apró magvai nem okoznak majd problémát, mert a főtt, turmixolt levüket átpasszírozzuk, és marad a pure gyümölcsvelő, ráadásul csak almával édesítve. A tésztában, krémben sincs cukor vagy édesítő, csupán datolyát és egy kevés juharszirupot használok (helyettesíthető más sziruppal is, alma, datolya, méz, agavé, ha nincs a fruktózra érzékenység). Több trükkje nincs, alapvetően nagyon egyszerű szerzet. 



Hozzávalók: 

 

Kekszmorzsa

10 dkg finomszemű zabpehely

5 dkg rizsliszt

1 marék mazsola beáztatva

4 szem datolya

1 marék dió megpirítva, majd finomra darálva

7 dkg kókuszolaj

5 evőkanál cukormentes kakaópor (ha két éven aluli gyerek is eszik belőle, akkor inkább karobport használok)

Fűszerek: Pici só, fahéj

 

Tejberizs krém

15 dkg kesudió megpirítva, majd fél napra beáztatva15 dkg főtt rizs

1 db közepes cukkini hámozva

1 dl növényi tej, pl kókusztej

1 bio citrom lereszelt héja és a levének a fele

1 ek tápiókakeményítő

Kb 1 ek juharszirup

Fűszerek: vaníliaesszencia (alkoholmentes kivonat) bátran

Kis kókuszolaj a cukkini pirításához

 

Gyümölcsvelő

20 dkg vegyes bogyós gyümölcs (pl szeder, meggy, málna, áfonya, 1 db alma meghámozva 

Fűszerek: kevés frissen facsart citromlé, pici őrölt kardamom, és fahéj

 

Díszítés

Kéznél lévő gyümölcsök, és egy kevés nyers kakaóbab töret (két éves kor felett)

 

Elkészítés: 

 

A gyümölcsvelővel kezdek: egy forralóedényben a vegyes bogyós gyümölcsöket a fűszerekkel kis lángon rotyogtatni kezdem, hozzáreszelem a meghámozott almát. Kb 20 percig főzöm kevergetve, hogy elég sűrű legyen. Ha langyosra hűlt, leturmixolom és ha apró magvas gyümölcsök is vannak benne, egy szűrőn átpasszírozom. Tiszta befőttesüvegbe töltöm és hűtőbe teszem. 

 

A tejberizshez maradék rizs is felhasználható, nem fontos tejben megfőzni. A hámozott cukkinit karikákra vágom és egy serpenyőben kevés kókuszolajon megpirítom. 

 

A kekszmorzsához az áztatott mazsolát, magozott datolyát és a kókuszzsírral késes aprítóban pépesítem. Egy keverőtálban összekeverem az átszitált lisztet, zabpelyhet, kakaóport (karobport), a porfűszereket, és kézzel átkeverem, morzsolom a mazsolás-datolyás pasztával. Sűrű masszát kell, hogy kapjak. Kiolajozott kapcsos tortaforma aljába egyengetem, és a krém elkészültéig hűtőbe teszem. 

 

A sütőt 170 fokra kapcsolom.

 

Az áztatott kesudiót a pirított cukkinivel, a citromhéjjal és levével, a növényi tejjel krémesre turmixolom. Lágy állagot kell, hogy kapjak. Keverőtálba forgatom, hozzákeverem a vaníliaesszenciát, édesítem, és beleforgatom a rizst. Végül a tápiókakeményítőt. 

 

A krémet a tortaformába kanalazom a kekszrétegre, és 20-22 percig sütöm. Ha elkészült, és kihűlt, jó pár órára hűtőbe teszem, hogy összeálljon. 

 

Tálalás előtt kiveszem a tortaformából, a tetejét megkenem a gyümölcsvelővel és gyümölcsökkel díszítem. 




A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr4715176430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.