8 ok, amiért együnk pisztrángot! Itt ropogósan borsópürével, spenót pesztóval, babáknak is

 

img_2041.jpeg

Hálás vagyok a meséknek és daloknak, amelyek fel tudják kelteni a gyerekek kedvét ahhoz, hogy esélyt adjanak egy ételnek, amit amúgy utálnak. Így jártam Schubert Pisztráng ötösének néhányszori eléneklésével (A csermely halkan zúgott, hol útja völgybe nyílt…). A halat ki nem állható középsőmnek dallal jobban csúszott a pisztráng, bár így sem lett örök kedvence. Én annál inkább szeretem, és külön érdeme, hogy csak egy kis fűszerezést kíván és egészben 15 perc alatt megsül a sütőben. Felsoroltam a remek érveket a pisztráng mellett, mert ez hazánkban is tenyésztett, tápanyagdús hal, a hozzátáplálás idején is jó választás. Úgyhogy jön a családi és a baba verzió is.

 

A pisztráng az egyik legzerowaste-ebb hal, amit csak ehetünk. A fejhúsa, a szeme, a farokuszonya is finom. Ez tehát most az első ok, amiért érdemes a halas pultnál sorba állni. De több más ok is van, amiért gyerekeknek, sőt, hozzátápláláskor babáknak is érdemes sütnünk időnként. 

 

2. Kényes a tisztaságra

 

A pisztráng igényes a környezetére. Konstans húsz foknál hidegebb vízre van szüksége, még nyáron is. Kényes a víz oxigéntartalmára, és mivel a vízben oldott oxigén mennyisége a víz hőmérsékletének emelkedésével csökken, ezért a nagy vízhozamú, hideg, hegyi patakok az ideális lakhelye. Épp ezért Ausztriában vagy Olaszországban könnyű tenyészteni az Alpokból lezúduló patakok mentén, de ismert lelőhelyei még  Erdély, a Magas-Tátra, illetve a Szlovénia hegyei.

 

Egy korábbi pisztrángos posztomban a lillafüredi telep vezetője mesélt arról, hogy a hal szaporítása sem egyszerű, és a táplálékára is figyelni kell. Igazi kézműves törődést igénylő hal, ebből adódóan meglehetősen tiszta húsú, nem kell tartanunk attól, hogy szennyeződésekkel, higannyal volna teli. Ezért is jó választás gyerekeknek. Ha hipermarketben szerezzük be, jó eséllyel törökországi akvakultúrából származó pisztrángot kapunk, piacokon lehet osztrák, szlovák, szlovén is. 



3. Magyarországon is megél

 

Idehaza több helyen is előfordul. A Bükk hegységben a Szinva- és Garadna patakban, a Hámori-tavakban, nyugaton a Gyöngyös- és Pinka patakban, valamint a Zala folyóban. Főként rovarokat fogyaszt, de nem utasítja el a csigákat, férgeket, kis halakat sem.

 

Néhány fontosabb hazai pisztrángtelepünk van: az ikonikus Lillafüredi pisztrángtelep a Garadna-völgyben létesült.  Ez az egyetlen telep, ahol az őshonos sebes pisztrángot nagyobb mennyiségben tenyésztik. A Szalajka-völgyben, Visegrádon és  Tapolcán is található telep. De az innen származó halakat csak helyben, vagy a közelben találjuk meg, áruházláncokban, boltokban nem. 



4. Jó zsírsavösszetételű hal 

 

Az egyik legjobb, természetes Omega-3 zsírsav forrás. Ennél már csak a kecsege jobb, de ahhoz borzasztó nehéz hozzájutni. Tehát alkalmas arra, hogy a feldolgozott élelmiszereknek, és olajban sült ételeknek következtében megborult Omega-3- Omega-6 arányt segítsük helyrebillenteni (ennek módjáról és fontosságáról ebben a posztban  írtam). Alacsony zsír és koleszterin tartalma miatt, akinek erre ügyelnie kell, választhatja a zsírosabb halak, húsok helyett. 



5. Könnyen emészthető

 

Magas víztartalma, és izomrostjai közötti laza szerkezetű kötőszövete miatt könnyen emészthető. A fehérjetartalma átlagosan 20% körül van, nem zsíros , és magas foszfor tartalmú. Hamar elkészül, 15 perc a sütőben magas hőfokon éppen elég neki. 

 

unnamed_3.jpg

 

6. Jó a szívnek, agynak (persze a léleknek is)

 

Éppen az EPA és DHA tartalmánál fogva olyan, klassz folyamatokat segít a szervezetben, mint hogy részt vesz az idegrendszer és sejthártyák felépítésében, hozzájárul a gyulladásgátló prosztaglandinok képzéséhez. Szerepe van a szív,  érrendszer és az agy egészségének fenntartásában. Segíteni tudja a vérnyomást stabilan, egészségesen tartani és a magas trigliceridszint csökkentéséhez is hozzájárul. Olyan mentális készségeket is élesít, mint koncentráció, problémamegoldó készség. 




7. A halak viszonylatában olcsó



A 5000 forint körüli kiló áron mozgó szürkeharcsa, vagy a 6-7000 forintos lazachoz képest a 2300-2600 forint körül kapható pisztráng az egyik legjobb ár-érték arányú hal. 



8. A hozzátáplálás első időszakától is kínálható



Szemben a tengeri halakkal, a pisztrángot akár már 6-7 hónapos kortól kóstolhatják a babák. Olajban ne süssük inkább, jobb a sütő, és sütés után ugyan szálkázni kell, de puhasága kárpótol érte. Összenyomott, pépesebb darabokban, vagy pürés táplálás esetén a főzelékhez, körethez turmixolva is lehet adni. A későbbiekben a bőrével együtt is, ha nem fűszereztük markánsan. Az ajánlások szerint halat eleinte hetente egyszer kínáljunk az ifjúságnak. 




img_2048.jpeg


Hozzávalók 4 személyre: 

 

4 db szimpatikus méretű, egész, belezett pisztráng

Fűszerek a halhoz: 8-10 cm póréhagyma, 4 ág kakukkfű, 

 1-2 ek sülthal fűszerkeverék (házilag pl: szárított petrezselyem, citromfű, zúzott mustármag, curry keverék), zsír/vaj/kókuszolaj, só ízlés szerint

 

1 fej karfiol 

Fűszerek a karfiolhoz:  só, 1 tk édes paprika, 1 kk fokhagymapor, 1 kk római kömény, 1 kk édeskömény, 1 kk őrölt szegfűszeg, frissen reszelt szerecsendió (vagy ezek helyett bármilyen curry fűszerkeverék, esetleg goa masala), 2-3 ek sütésre alkalmas olaj

Fűszerek a baba karfioljához: csak egy kevés olaj vagy vaj

1 kg zöldborsó

10 cm póréhagyma

Vaj vagy kókuszolaj 

Só ízlés szerint

1 dl kókuszkrém, vagy más tejszín, növényi tejszín

Fűszerek a zöldborsópüréhez: 1 ek szárított menta, 1 tk csombor, ¼ csomag aprított petrezselyem

Fűszerek a baba zöldborsópüréjéhez: 1 tk friss vagy 1 kk szárított petrezselyem

 

20 dkg spenót 

8 dkg tökmag

6-7 bazsalikomlevél

3-4 ek olívaolaj

Só ízlés szerint

 

Elkészítés: 

 

A karfiolt kicsi, egyforma nagyságú rózsákra bontom, megmosom. Néhányat félreteszek a babának, és azt csak vékonyan átforgatom olajjal.   A többi rózsának a fűszerekből és olajból keveréket készítek, belerázogatom, és egy sütőpapírral bélelt tepsin eloszlatva, a baba karfiolját melléjük téve 200 fokon, körülbelül 20 percig sütöm. Időnként lehet forgatni. 

 

A spenótot alaposan megmosom, néhány levelet félreteszek a babának. A tökmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítom, majd kávédarálóban ledarálom. A baba spenótját utána megfonnyasztom a serpenyőben pici vízzel. A többi spenótot aprítom, majd egy késsel zúzott fokhagymával kisebb adagokban, mozsárban összetöröm (késes aprítóban gyorsabb). Sózom, hozzáforgatom a tökmagot és olívaolajat. 

 

A halat megmosom, a póréhagymát nagyon vékony szeletekre vágom és elkészítem a fűszerkeveréket. A pisztrángot nem szoktam irdalni, mert szaftosabb marad a húsa, de lehet irdalni is 4-5 centinként. Kókuszzsírral, vagy vajjal, majd a fűszerkeverékkel átkenem és a karfiol sütőpapírján 220 fokos sütőben 12-15 perc alatt ropogósra sütöm, belül finom szaftos marad.

 

Amíg sül, a karfiol szárát fél centis darabokra vágom. A póréhagymát fél karikákra vágom, és a karfiolszárakkal együtt a borsó főzésére kiválasztott fazékban vajon vagy olajon megfonnyasztom. Rászórom a zöldborsót, felöntöm annyi vízzel, ami nem lepi el teljesen, és lassú lángon, fedő alatt megpuhítom. Ha készen van, a babának kiveszek belőle, inkább a zöldborsóból, és a főzővízből, és lepürésítem, aprított petrezselyemmel megszórom, hogy átjárja az íze. 

 

Ezután sózom a fazékban maradt karfiol-borsó kombót, lepürésítem, tejszínnel/növényi tejszínnel krémesítem, aprított zöldfűszerekkel megszórom, átkeverem. 

 

Tálaláskor borsópürét, karfiolt, és pisztrángot szedek, és a halat jól megkenem a spenót pesztóval. A babának borsópürét, natúr karfiolt és párolt spenótot szedek, és néhány falatot a halbőr alól kiomló, puha húsból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr8215685244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása