Anna banános répatortája és még 4 turbó finomság szülés utánra

montazs_2020_07.jpg

“Szóval evett egy kis humuszt zöldségekkel szülés után? Ne csodálkozzon, hogy szédül. Pár órája szült egy babát! Olyan, mintha lefutott volna egy maratont. Most nagyon sok kalóriára van szükség, hogy visszanyerje az erejét! Gyorsan egyen valami édességet! Mikor máskor nassolhat az ember éjjel bűntudat nélkül?” - kísért vissza az ügyeletes szülésznő a gyerekágyi kórterembe, amikor elindultam visszaszerezni a babámat a születés utáni vizsgálatairól, de mint az őszi légy, a fal mentén araszoltam. Bárcsak ott lett volna velem Anna banános répatortája. Összegyűjtöttem néhányat azok közül az ételek közül, amelyeket a férjem, barátaim, és ovistársak készítettek a gyermekágyi időszakban, hogy inspiráljak másokat is, hogy gondoljanak a frissen szült anyákra!

 

A komatál hagyományait élesztgető posztomban arról írtam, hogy melyek azok a gyermekágyi figyelmességek, és melyek azok az ételek, amelyek áldásosak szülés után az anyáknak. Hegedűs Viktória Radina posztpartum dúla hívta fel rá a figyelmem,  hogy van ez a kihalás szélén lévő, fokozottan védett népszokásunk, ami fontos figyelmesség, amikor se főzni, se aludni, se gondolkozni nincs igazából idő az összeszokás heteiben. Étvágy viszont van bőséggel, a szoptatás beindítása egy fehér cápa vadászösztönét idézi.  Ugyanakkor az anya regenerálódása, tápanyag ellátottsága és a baba szempontjából is fontos, hogy ne élelmiszeripari instant csodák akadjanak a kezébe hajnali háromkor a sokadik visszaaltatás után, hanem valódi táplálékok valódi szerettektől. 

 

Az előző posztban összegyűjtöttem 13 olyan ételtípust, amire nagy szüksége van az anyáknak szülés után, és most, a poszt folytatásaként néhány olyan, tápláló és hasznos finomságot is bemutatok, amelyeket én kaptam. 

 

“Sajnos most náthás vagyok. Ha meggyógyulok, készítek neked egy marokkói posztpartum levest. Egészségesen szeretnék főzni, mert szeretném, hogy magas rezgésű étel legyen” - mondta Hegedűs Viki a szülésem után. Amíg gyógyulgatott, én más, remek rezgéseket vettem magamhoz. Első körben, amíg a babánkkal a kórházban voltam, a férjem és a gyerekeim közösen elkészítették a már hagyományosnak számító tejszaporító zabgolyót, ami eddig, három alkalommal is bizonyította hatását. 

 

Tejserkentő zabgolyók a gyermekek apjától

 

zabgolyo.jpeg



A zabot ásványi anyagban gazdag, a tejelválasztást serkentő alapanyag. Vasat, rezet, mangánt, kalciumot tartalmaz, és többféle B-vitamint, köztük niacint. Béta-glükán tartalmával a bél mikrobiom változatosabbá tételében is segít. 

Az első szülésem után nehezen indult a szoptatás, azért kaptam több tejserkentő szupergolyó- receptet is, ami másoknál már bevált. Kísérleteztünk változó arányban kölespehellyel, hajdinapehellyel, rizspehellyel, de végül egyértelműen a zabpehely hatott a legjobban. Lehet aszalt gyümölccsel édesíteni, de tapasztalatom szerint a méz erősebb hatást tud elérni.  Mákkal, vagy dióval, más magokkal gazdagítható, ahogy jól esik. Az alaprecept ebben, a korábbi posztomban szerepel. 

 

Simán egy jó csirkealaplé Erikától 

 

img_1213.jpeg


A komatál hagyományait és a gyermekágyi időszak népszokásait és gyógyító ételeit bemutató posztomban írtam róla, hogy a frissen szült nőnek a legjobb ételek a meleg levesek, még nyáron is. A zöldséglevesek mellett a klasszikus, csont alaplével készült levesek hasznosak, ugyanúgy, mint nátha idején. A  csontokból kifőtt ásványi anyagok táplálják a szervezetet, illetve van még bennük jó sok kollagéntípusú fehérje, az izmokat, ízületeket, szalagokat, porcokat összekötő anyagok. A test ragasztóanyagaiként a bőr rugalmasságának, és perifériás keringésének őrei, illetve a bél nyálkahártyáját védik, erősítik. Az emésztés során kisebb alkotóelemekre, peptidekre bomlanak, azok pedig amonisavakra (glicin, glutaminsav és néhány más), amelyek a bélben, a bőrben és ízületekben barátian hatnak.

 

A legjobb a szülés előtt főzni akár zöldség, akár csontlevet és lefagyasztani. Fel lehet használni levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez, mindenféle szaftos ételekhez, amiket ösztönözösen is kíván a kismama szülés után. No, én mindezt elmulasztottam, így nagyon jól esett, amikor egy ovistárs, Erika készített nekem egy jó nagy adag, nagymamás gazdagságú csirkealaplevet hosszan főtt csontokkal, gyökérzöldségekkel, hagymával. Egy részéből zöldségleves lett, a másik részéből borsófőzeléket készítettem. 

 

Marokkói postpartum kóstoló Radinától 

 

vikileves.jpeg

 

A leveseknél maradva az előző posztomban a gyermekágyas hagyományokat felelevenítő dúla, Hegedűs Viktória, azaz Radina komplett, marokkói kóstolóval lepett meg Layla B. A Nafsa Project Schoovezetőjének receptjei alapján. A receptek nagy része vega, így a leves is egyszerű zöldségleves gyógyító fűszerekkel. A gyulladáscsökkentő gyömbér, és kurkuma domináltak benne, illetve ras el hanout ízesítette. Mellé főtt tojást kaptam aprított fokhagymával, paprikával és római köménnyel. A legtöbb hagyományos kultúra nem tiltja a fűszereket a szülés után attól tartva, hogy a baba hasfájós lesz, így a fokhagyma is gyakran használt. 

 

A marokkói komatálak része szokott lenni a datolya is valamilyen formában. Én is kaptam hatalmas, aszalt datolyát, ami egy édes italban is visszaköszönt. Nagyon érdekes alapanyagból, a kerti zsázsa magjából készült, ami hasonlóan a chia maghoz, folyadékban megduzzad, csak nem kocsonyásít olyan mértékben. A zsázsát a közel-keleti konyha mustáros, tormás aromájú zöldfűszerként ismerhetjük leginkább, nálunk is viszonylag elterjedt, de a magjáról sosem hallottam még, hogy ilyen módon is lehet inni. 

 

Kalciumot, vasat, jódot, magnéziumot, folátot tartalmaz, főleg ez az oka, hogy a szülés után előszeretettel kínálják vele az anyákat. Viki mandulatejjel, datolyával és egy kis mézzel édesített italt duzzasztott belőle. 

 

Aszalt banántortilla és kesudiós mártogatós Mártától 

 

komatal03_fin.jpg

 

A nyers vegán étrend híveként Márta nagy kreativitással variálja az alapanyagokat. Szendvicskrémjei, és salátaöntetei óriási diverzitásban léteznek, vöröshagymát, cukkinit is aszal, és mindenféle szezonális alapanyagot felhasznál. Sózáshoz például aszalt szárzellert, krémesítésre hosszan áztatott magokat. Saját találmánya az aszalt banántortilla, amelyet palacsintaként meg lehet tölteni, és kaptam tőle kesudiós mártogatóst zöldségekhez, mivel ezek enzimeket tartalmazó növényi alapanyagok. 

 

Az enzimek vagy fermentumok jelentősége abban rejlik, hogy olyan, főleg fehérje alapú biológiai katalizátorok, amelyek a sejtek életfolyamataiban, illetve az anyagcserében vesznek részt. Összeraknak, szétbontanak, előemésztenek, gyorsítanak, lassítanak. Sérülékeny szerelők ők, a 47 fok fölötti hőmérséklet már árt nekik, ezért mindenféle feldolgozás a nyers konyhában, beleértve az aszalást is, ez alatti hőmérsékleten kell, hogy történjen. Az, hogy egy növényi alapanyag enzimben gazdag, a szervezet számára elméletben azt is jelenti, hogy az emésztése kevesebb energiát igényel. Szülés után is nagy fegyvertény, ha nem terheljük le az emésztést, és rövid idő alatt sok vitamint és ásványi anyagot tudunk vételezni.

 

Anna banános répatortája - recepttel

 

komatal01_fin.jpg

 

Nagyon ritkán szoktam elfeledkezni arról, hogy jól esne enni, de a szülés idején felszabaduló superwoman-hormonok egy darabig el tudják ezt feledtetni. Utána nagyon jól tud jönni egy kalória és szénhidrátbomba, ami még rostokkal is el van látva. Péter Anna, a Malackaraj egykori bloggere a “zsír összeköt” szlogent minden műfajban hűen viszi, és vegán és makrobiotikus korszakai mellett volt már alkalmam vele szerecsére a birkahústól a bio marhán át a sült vaddisznózsírig sok, kapcsolatépítő  koleszterint is elfogyasztani.  Süteményben ez volt az első. Postpartum répatortája glutén-, tej- és cukormentes, készülhet sertés vagy szárnyas zsírral, ízfokozó hatása mellett alkalmas az energiaveszteség gyors pótlására. 

 

Hozzávalók: 

 

2 db nagy répa lereszelve

2 db érett banán

15 dkg rizsliszt

5-8 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, aszalt szilva vegyesen)

15 dkg zsír

3 tojás

fűszerek: 1 citrom reszelt héja, 1-2 kk őrölt fahéj, 1 kk őrölt gyömbér, pici szegfűszeg

 

Elkészítés: 

 

Anna így foglalta össze a sütemény elkészítését, amelyet 30 centi hosszú őzgerinc formában sütött:  “180 fok - 1 óra”

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr7315983540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása