Pisztáciás kaszinótojás gyerekeknek és wasabis változatban felnőtteknek

img_8626.jpeg

A kaszinótojás szép szimbóluma számomra a magyar ember enni és etetni szerető, túlcsorduló lelkének. A nyolcvanas évek hidegtál mozgalmának sztárja remek alany arra, hogy vitamindús zöldségekkel tuningoljuk, ha már úgyis kéznél van egy csomó reteklevél és zöld szárak a húsvéti bevásárlásról. Nagyon jól viseli a különféle ízesítéseket, leemelhető az orosz vagy francia saláta ágyról, és a mustáros, majonézes ízvilágtól kicsit távol is feltalálja magát. Az én verzióm egy nagyon egyszerű, pisztáciás krém, a gyerekeknek párolt zöldekkel, szelídebben, a felnőtteknek fokhagymával és wasabival.

olvass tovább

Jön a húsvét, süssünk egészségesebben! A cukorpótlás trükkjei

cocacolaworkshop.jpg

Ha okosan használjuk a cukorpótlókat, akkor nagyon jó, és mellékízmentes alternatívái lehetnek a finomított cukornak - állítja Sallay Fanni mestercukrász a Cake Shop alapítója és az Álom sütikivitelben desszertes könyv szerzője. Mindjárt el is árulja, hogyan. Az is kiderül, hogy a leggyakrabban használt cukorpótlók itthon a xilit és eritrit, ennek okaira is kitérünk. Egy cukormentes desszert készítő workshopon jártam, amit a Coca Cola szervezett, és háziasszonya Iklódi Dóra a Wonder Food Wander bloggere és a Cukormentes Örömök receptkönyv szerzője volt. A profiktól begyűjtött tanácsok mellett én is hozzáteszek mindent, amit a leggyakoribb cukor helyettesítőkről tanultam és tapasztaltam az elmúlt években.

olvass tovább

Polenta figurák kétféle mártogatóssal - reggeli ötlet babáknak

polentafigurak01_fin.jpg

A 8. hónapban jött el nálunk a falatkás reggeli kóstolók ideje. Legyen puha, könnyen ehető, és emészthető, tápanyagdús, értékes szénhidrátforrás - ezeket a szempontokat tartottam fontosnak. A különböző mártogatósok vacsorára is beváltak, és azóta is működnek, csak fűszeresebben. Eleinte különböző gabonákból készült alapokkal egészítettem ki, például sűrűre főzött és formázott kölessel, vagy  polentával. Ezeket előző este megfőztem, reggel a formából kivéve így rövid idő alatt össze lehetett dobni egy tartalmas reggelit. Most narancsos sárgarépa és bébi spenótos, citromfüves avokádót készítettem. Ebben a posztban részletesebben kitérek magára a kukoricára is, érintve a nemesítés vs. GMO és vegyszerek kérdését, mert elég megosztó növény.

olvass tovább

Régen szeretetből adtunk cukrot a gyerekeknek, most szeretetből próbálunk nem adni

ambrusevikis.jpg 

Van úgy, hogy egy gyerek csak tésztát hajlandó enni. Na de tésztából is rengetegféle van, már azzal is lehet variálni - mondja Ambrus Éva, a ManóMenü alapítója. Sok mindenről beszélgettünk ebben interjúban a gyerekek egészséges táplálással kapcsolatban. A cékla, vagy földimogyoró biztonságos bevezetésétől odáig, mi a különbség a nagymama piskója és a bolti piskókát közt. Vagy hogy mit tegyünk, ha kevés pénzünk van, mégis minőségi alapanyagokat szeretnénk beszerezni, és mit tegyünk, ha munka és fáradtság miatt csak egy mirelit pizzára van erőnk.

olvass tovább

Paradicsomos húsgombóc arabosan, sült padlizsán salátával - baba változatban is

marokkoi_husgomboc02_fin.jpg

A húsgombóc és paradicsomos szósz kombinációnak mindig hálás leszek. Az a fajta, több generációs jolly joker, amit bárhogyan fűszerezünk, siker, és családos összejövetelen is többnyire mindenkinek jól esik. Sokszor készítjük valamilyen formában vendégváró ebédnek. A babáknak ízesítés nélkül, önmagában is ízgazdag étel, a tájidegen fűszerekkel ismerkedni nem szerető nagyszülőket is meg lehet győzni, hogy ezt azért kóstolják meg. Valahogyan nagyon adja magát a sós citromos, marokkói ízvilág. A posztban több variációt is összegyűjtöttem, milyen húsfajtákból lehet készíteni, és azokat milyen kortól, hogyan kínálhatjuk a gyerekeknek.

olvass tovább

Céklás aszalt paradicsomos kölesrizottó diósajttal

ceklasrizotto02_fin.jpg

Van abban igazság, hogy a cékla az új hús, ahogyan az az előző posztban bemutatott Piqniq Budapest kerekasztal beszélgetésén elhangzott. Ráadásul sokoldalúan használható, tápanyagdús zöldség, nagy áldás, ha a gyerekek meg tudják szeretni (erre van néhány ötletem). A vegán napok témájának folytatásaként most egy színzöldséges fogás készült, ami egyéves kortól bevethető.

olvass tovább

A cékla az új steak - miért jó nekünk és a világnak egy-egy vegán nap?

ceklas_montazs_fin.jpg

Az lenne a jó, ha szokássá válna, hogy mondjuk szerdán olaszt eszünk, csütörtökön kínait, pénteken vegánt - fogalmazták meg a vegánságot hazai éttermes viszonyok közt elemző kerekasztalbeszélgetés résztvevői. A Piqniq Budapest szervezte eseményen szó esett arról, az ősember eszközhasználatát hogyan fejlesztette a húsevés és tette civilizációk alapítójává, és arról is, milyen inspiráló tud lenni egy szakács csapat számára, ha csak növényi alapanyagokban gondolkozhat. Nagy érzelmeket kiváltó téma ez. Itt most szó esik arról is, hogy heti akár egy húshagyó napnak milyen hatalmas globális hatása van, és a Larus séfjétől pedig néhány trükköt kérdeztem, hogyan tehetjük a legfinomabbá a zöldségeket.

 

olvass tovább

4 egészséges úti snack és 4 tanács kisgyerekes utazóknak - videóval!

lottirosecl.jpg

Szép idők voltak, amikor még ki sem futott a vonat az állomásról, én már követeltem nagymamámtól a fasírtot, kenyeret, paprikát, paradicsomot. Ha elindul a vonat, és a szívünk majdnem megszakad, az otthoni ízek vígasztalhatnak. Én is készítem a hazait rendületlenül, ha útnak indulunk, és szeretünk is piknikezni bárhol, bármikor. A családos  utazásokra specializólódott Babagúz és Lottirose vezetőjével, Nyári Fruzsinával közösen készítettünk egy főzős videót 4 könnyen összedobható, egészséges úti snackkel. Fontos, hogy a gyerekek megmeneküljenek az első sarkon rájuk törő éhhaláltól, és az is, hogy közben tápláló étel jusson a szervezetükbe. A posztban megtaláljátok a recepteket és Fruzsi megosztja a tapasztalatait a kisgyerekes utazásaikról.

olvass tovább

Brokkolis quinoa fasírt, sülthagyma szósz, bébispenót - családi+ baba verzió

img_3277.jpg

Szegény brokkoli annyit próbálkozott már, hogy beindítsa szóló karrierjét, és bár tényleg tehetséges, és tele van lehetőségekkel, egyelőre csak a vokálig jutott. Viszont nélküle ez a fasírt lagymatag sláger, a roppanós quinoával és bébispenóttal remek kombót alkot. Ez most egy hétköznapi családi fogás, amelyből könnyű baba és felnőtt változatot is készíteni.

olvass tovább

Sárgaborsókrém kacsamellel és pirított körtével

sargaborso01_fin.jpg

Már elmúlt egyéves a kisebbikem, amikor egyszer beugrott, hogy még sosem kínáltam neki sárgaborsót. A legmélyebb menzás sérülések egyikét pont a sárgaborsó okozta nekem annak idején, amit az óvodától kezdve többször leégettek. Mindenkinek megvan a saját emlékmumusa a csurgatott tojáslevestől a paradicsomos káposztáig, amelyeket idővel érdemes felülírni valami jóféle elkészítési móddal. Most a hozzátáplálás időszakában bevethető ötlet következik.

olvass tovább