Diós sajtos spenótos fasírt, baba változatban is - uzsonnás dobozba is illik

spenotfasirt01_fin.jpg

Labi, a bőrorrú plüssgorilla nem szereti a spenótot. Erről a napokban panaszkodott nemsokára ötéves gondozója, aki, ha őszinte akar lenni, maga sem rajong érte. Az öccse még úgy sem. Épp ezért szezonjában időnként előkerül ez a remek klorofillforrás, mint kísérleti alany, és próbálok valami olyan fogást készíteni belőle, amit szívesen megesznek. Azzal, hogy a plüssállatok élelmezésével is megbíztak, még komolyabb a felelősség. De azokra is szeretnék gondolni, akik elkezdték az iskolát, és a szüleik minden nap értelmes tízórain ötletelnek.

olvass tovább

A baba első almatortája - Robinnak szeretettel!

almatorta02_fin.jpg

Robin nyolc-kilenc hónapos volt, amikor édesanyja felvetette nekem, szívesen sütne valamit, ami már komplexebb, mint egy banános zabpelyhes babakeksz, de még teljesen ártatlan.  Akkor jöttem rá, valóban kevés az, a fellelhető édesség recept, ami még nem egy cukros házi süti, és nem is hat elemes, villantós tányérdesszert. Bár szerintem legalább egyéves korig fölösleges az édesség, de jó érzés nekik örömet szerezni. Fárasztó napjaik vannak, egyedül pakolják le a teljes könyvespolcot, szanálják ki a szennyeskosarat, és az elérhető fiókokból a szüleik ruháit ők rendezik át. 

olvass tovább

Nagyon nyári citromfüves halgombóc curry

de_nes_do_ra_30_of_32.jpg

Hiszek a halakban. Sokáig dicsekedhettem is vele, hogy kosztosaim szeretik a halakat, a ropogós halbőrön, a pisztránszemen és uszonyokon is vígan csammogtak, de ennek már vége. Most már szálkás, iszapízű, nyálkás, a bőre kemény, a húsa lágy. A szülő ilyenkor vagy megadja magát Iglo kapitánynak, vagy maga próbál fejleszteni könnyebben fogyasztható halas tartalmakat, bízva az Omega-3 zsírsavak lojalitásában is. Az utóbbi mellett döntöttem. A hal és tökfélék barátságára alapozva próbáltam ki ezt a tökszószos halgombóc curry-t, és ezen a nyáron szerencsére többször visszatérhetett. A receptem a Vidék Íze magazin júliusi számában jelent meg Kállai Márton fotóival.

olvass tovább

"Egyedül maradtam a tanyán terhesen, negyven kecskével"

rozimuhely3.jpg

A házi kecskesajt menő. A Brian életéből pedig régóta tudjuk, hogy boldogok a sajtkészítők, de hogy mi munka, kísérletezés, kudarc, újrakezdés és lemondás van mögötte, pláne két kisgyerek mellett, azt csak sejtettem, mielőtt megismertem volna Bányainé Sárdi Dorottyát. Az egyszemélyes Rozi műhely vezetője férjével a Cserhát közepén, egy önellátó tanyán szeretette volna felnevelni lányait, negyven kecskéről és tizenöt mangalicáról is gondoskodva, de ezt az álmukat el kellett engedniük. A sajtokról viszont nem mondott le, sőt, mindig új ízek és technológiák érdeklik. Sokszor éjjel is dolgozik. A kecskéket egyéniségként tiszteli, a sajtokat megismételhetetlennek tartja. Mindjárt kiderül, miért. Ismerjetek meg egy inspiráló embert!

olvass tovább

Gyerekkávés szederleves ropogós vaníliás pehellyel

szederleves03_fin.jpg

Misi! A bokraid tele szederrel, málnával, ribizlivel, és láthatóan alig eszed őket - vetettük fel múltkor a szomszédunknak, egy kicsit irigykedve is az impozáns bokraira. Nálunk még csak egy-egy maréknyi bogyó terem az évben elszórva, tavaly óta gondozzuk őket. “Nem eszem valóban, nem vagyok medve.” Szerencsére nálunk a két piszén pisze, kiknek nagy a híre, kapkodja a terméseket, és a gyerekek nagy része, akiket ismerek, ugyancsak szereti a bogyókat. Nagyon hálás feladat ezekkel különböző ételeket feldobni. Szereti a foltisztító is, érezheti, hogy értelmes és komoly munkát végez.

olvass tovább

A pirítóst felvidító málnás bruschetta

 

malnas_bruschetta01_fin.jpg

Van egy kis mártogatós mániám. A hozzátáplálás idejétől mindenféle, színes zöldségpürével gletteltem a gyerekek kedvenc kenyerét, rizstallérját, amit kis katonákra vágva önállóan ehettek. A színek, a variálhatóság, és a puha krém együtt bevált, az én szempontomból pedig az volt megnyugtató, hogy rövid idő alatt így sok zöldséget, esetleg hússal, hallal komplettálva és a turmixolással koncentrálva lehet rövid idő alatt a fejlődő szervezetekbe juttatni. A hozzátáplálás időszaka után is tartja magát ez a hagyomány, csak a mártogatósok fűszeresebbek lettek. A zöldségek és gyümölcsök kombinálása is működik, például így, málnás bruschetta formájában.

olvass tovább

Szedres cékla saláta - grillköret változatosan, baba verzióban is

 

szeder_salata01_fin.jpg

A minap angusz marhát grilleztünk. Azon ritka alkalmakkor, amikor egy ilyen klasszis turnézik a faszénen, egy illedelmes  köretnek más dolga se lenne, csak meghúzni magát a tányér szélén és vigyázni, nehogy elrontsa a produkciót. De ez valójában nem kevés: kiemelni egy ilyen szép szál alapanyag ízét, pláne mai egoista világunkban vállani azt a másodhegedűsi pozíciót tiszteletreméltó. Felnézek a köretekre, pláne a zöldségköretekre. Íme egy fantasztikusan lila, édeskés, savaskás, ropogós és puha nyári saláta, ami magában is megállja a helyét.

olvass tovább

Háromszínű röszti és főtt majonéz - könnyebben a kicsiknek

zoldsegfasirt01_fin.jpg

Ha újra lehetne osztani a vendéglátáshoz kapcsolódó, hagyományos kifejezéseket, akkor szívesen lecsapnék a “házias ízek”-re. Ne csak azoké legyen, akik tenyérnyi húsból tányérnyit tudnak klopfolni, akiktől mindig kérhetünk egy kis dűlőszelektált koleszterint és akiknek a fehér rántás előre köszön. Felajánlanám mindazoknak, akik szeretettel főznek bármit, még ha az natúr és könnyű is. A röszti vagy tócsni házias fogás, és lehet jó nehéz, ha krumpliból készül és olajban sütjük, de vehetjük könnyebbre is. Ahogyan a majonéznek is lehet olyan változata, ami egy kisgyerekeknek könnyebben emészthető, mint a nyers tojássárgája olajjal. Itt egy könnyített, nyárias kombó.

olvass tovább

Érik a gönci! Mandulás kajszis rizottó - babáknak is

goncibarack06_fin.jpg

A sárgabarackra különösen igaz, hogy gondoskodó gyümölcs, például piteként, barackos gombócként, vagy császármorzsaként (későbbi életkorokban pálinka formájában is) tudja nyújtani a legtöbb törődést. De nyersen, a fa árnyékában felfalva is megadja mindezt, és hajlamosít arra is, hogy túlegyük, túlszedjük, túlvásároljuk magunkat belőle. Nem baj, mert az édességeken kívül is sokoldalúan használható, én legalábbis szeretem sós ételekben is megmutatni a gyerekeknek, mit tud. A közelgő Gönci barack vigasság alkalmából azt is összegyűjtöttem, mit érdemes tudni a kajszikról, kiváltképp a gönciről.

olvass tovább

Mit tud a nyers kakaó és miért egészségesebb?

nyerskakao03_fin.jpg

Valaha, amikor az maják a kakaót az istenek italának nevezték, még szó sem volt finomításról. Nem ismerték a csokoládés forgószeleket a gabonamezők fölött, sem a trükköt, hogy ha még egyet kevernek maguknak, ráfoghatják a nyuszira. A világ kedvenc édességéről, a csokoládéról mindig is állították, hogy tápanyagokban gazdag, az utóbbi években viszont a nyers kakaó kapja a hájpot, mint superfood. De meddig számít nyersnek, és honnan finomítottnak? Mi a különbség ízben? Tényleg érdemes-e inkább a drágább nyers kakaót vennem a gyerekeknek? Ezekkel a kérdésekkel tébláboltam néhányszor a bioboltban, majd úgy döntöttem, részleteiben utánajárok a kakaó-ügynek. Végül megosztom egy szeretett nyers kakaós alapreceptünket is.

olvass tovább