Szuper álca a vitaminnak: szezámos céklapakora

ceklapakora2_fin.jpg

Nemrég a játszótéren egy anya arról panaszkodott, hogy a 3 éves kislánya nem hajlandó zöldséget enni a krumplin kívül. Lelkesen ajánlgatni kezdtem neki olyan, beetető trükköket, mint sütőtökös tócsni, céklás muffin, ropogós hagymapakora, ami mind édeskés, és befogadható, mert nem az adott zöldség íze dominál. “Céklát tegyek süteménybe? Amit a savanyúságosnál lehet kapni? “ Úgy nézett rám, mintha arra bíztattam volna, nyalogassa a hinta láncát, ha vérszegény.

 

Bennem is élénken él még a gyerekkori emlék, amikor a céklát egyetlen feldolgozási formájában ismertem: ecetes, édeskés savanyúságként, és ha ezt az ízkominációt valahogyan nem sikerült elkerülnöm, büntetésképp a levéről ráragadt köménymagok némelyikére is ráharaptam.

 

Sok osztályt kijártam, mire megtudtam, hogy a cékla teljesen ártalmatlan. Már a babilóniaiak és főníciaiak is ismerték, és valószínűleg nem ragaszkodtak a savanyításához. Idehaza a cékla az egyik leggyakoribb zöldség, hosszú a szezonja, alkalmazkodókész, sokoldalú, variálható, a kislányom bírja minden formájában, köretként, fasírt vagy leves összetevőként, de tudom, hogy a gyerekek egy része utálja. Muszáj valamilyen trükkhöz folyamodni a belőle kinyerhető vitamin, vas és antioxidáns készletért.

 

 

Az egyik ilyen trükk az indiai zöldségpakora gyerekbarát verziója céklával. Én sütőben szoktam sütni, nem bő olajban. Az utóbbiban persze könnyebb és jobb sütni, csak kevésbé egészséges.

ceklapakora_fin.jpg

Hozzávalók:

Pakora:

 

1 nagyobb cékla (kb 30 dkg)

10 dkg csicseriborsóliszt

5 dkg rizsliszt

Körülbelül 1,5 dl víz

egy kis só

Pár csipet garam masala

Pár csipet őrölt koriander

5 dkg szezámmag

2-3 ek kókuszszír vagy olivaolaj

 

 

Citromos-mentás szósz:

1 dl rizstejszín

10-20 csepp citromlé

szárított, vagy friss, aprított menta



 

Elkészítés:

A sütőt alsó-felső sütésre állítom, és 190 Celsius fokra melegítem. Egy nagy tepsit sütőpapírral bibélekek, és megkenem olajjal, vagy kókuszszírral.

 

A cékla meghámozom, a céklát megmosom és vékony szeletekre vágom.

 

A csicseriborsólisztből, rizslisztből, a fűszerek és a víz hozzáadásával sűrű palacsintatisztát keverek, és belemártogatom, hogy mindenütt elfedje, majd a kikent tepsire rendezgetem. Sütés előtt a céklák tetejét szezámmaggal szórom meg.

 

190 fokon 25-30 perc alatt ropogósra sül. Közben elkészítem a mentás szószt is a rizstejszín és a citromlé hozzáadásával, és amíg a pakora sül, lehűtöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://edespofa.blog.hu/api/trackback/id/tr48442788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása